Belediye, mahkeme kararına rağmen yasaları hiçe sayıyor...

Beycuma’da Dağ Kanunları!

Zonguldak’ın Beycuma Beldesi’nde, belediyenin usulsüz uygulamaları iki aileyi bir birine düşürdü. Belde sınırları içindeki Yeni Mahalle Ceylan Sokak’ta 6 kardeş ve diğer müştereklere ait yaklaşık 9 dönümlük arazide belediyenin Cevat Karabacak(60) isimli kardeşe usulsüz bir şekilde ruhsat izni vermesi, aile üyelerini karşı karşıya getirdi. Diyaliz hastası babası İrfan Karabacak adına hukuk mücadelesi başlatan Rıfat Karabacak, Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu ve Fen İşleri Müdürü Kadir Darıcı hakkında açtığı davayı kazandı. 

Başkan ve Fen İşleri Müdürü 5 yıl ertelemeli 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararı üzerine ruhsatı iptal eden belediye, iki yıl sonra yeni bir encümen kararıyla iptal kararını kaldırdı. Hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğini belirten Rıfat Karabacak, bütün mahkeme kararlarına rağmen Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu hakkında soruşturma izni verilmemesine tepki gösterdi.
Konuyla ilgili gazetemizin sorularını cevaplandıran Karabacak, “Derdimi anlatmak için Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun ve İlçe Başkanı Mustafa Çağlayanla görüştüm. Elimdeki belgeleri ve mahkeme kararlarını gösterdim. Ama Ak parti yönetimi bu olaya sessiz kaldı. Ayrıca Valilik Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne giderek şikayetçi oldum. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimi duyurmak istiyorum. Haberi olsa eminim ki bu haksızlıklara göz yummazdı. Soruşturma izni verilmemesini kınıyorum.” dedi. 
Karabacak, yaşadığı haksızlığı BİMER’e yazdığı dilekçede şu görüşlere yer verdi: 
“Babam İrfan Karabacak’ın hiçbir onayı olmaksızın amcam Cevat Karabacak; (babamın kardeşlerinin Hüseyin, Nihat, Suat Azize Karabacak ve Ayşe Çavuş) anneleri Nazife Karabacak’ın hiçbir onayı ve imzası olmadan ailemizin ortak olan taşınmazı üzerine ev inşa etmiştir. Bu duruma da hiçbir imza istenmeden Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu, ev yapılması için ruhsat vermiştir. ‘Amca seni ve belediye başkanını şikâyet edeceğimi’ söylediğimde ise (2015) yılbaşından bir iki hafta önce kardeşlerini izin için imza attırdı. Fakat babam ve ben aldığımız kararla bu işe razı olmadık. Bu nedenle iznimiz olmadan ailenin ortak taşınmazına ev yapan amcam ve buna ruhsat veren Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu’ndan şikâyetçiyim.”

MAHKEME 5 AY CEZA VERDİ

Beycuma Beldesi sınırları içinde kalan Yeni Mahalle’de 6 kardeşe ait ve diğer müşterekleri bulunan 8475 metrekarelik araziye kardeşlerden Cevat Karabacak, arazi ortaklarının onayını almadan belediye başkanı ile olan yakın ilişkisini kullanarak ruhsat aldı. Bunun üzerine kardeşlerden İrfan Karabacak adına oğlu Rıfat Karabacak tarafından ruhsatsız inşaat yapan amcası Cevat Karabacak hakkında idare mahkemesine dava açıldı. Öte yandan Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu ve Fen İşleri Müdürü Kadir Darıcı hakkında ise ‘görevi kötüye kullanmaktan’ 19 Mart 2015 tarihinde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. 14 Ocak 2016 tarihinde sonuçlanan mahkeme kararına göre, Başkan Kundakçıoğlu ve Fen İşleri Müdürü Darıcı’ya ‘görevi kötüye kullanmaktan’ 5 sene ertelemeli 5 ay hapis cezası verildi. 

ÖNCE “YIKIM”, SONRA “İPTAL” KARARI ALINDI

Daha sonra Belediye Başkanı Kundakçıoğlu, encümen kararıyla Cevat Karabacak’a verdiği ruhsatı iptal ettirip evi mühürletti. Evin elektriğini kestirdi. Encümen toplantısında yıkım kararı alındı. Ve 12 bin 574 lira para cezası uygulandı. Ancak yıkım yapacak iş makinesi olmadığı gerekçesiyle yıkım gerçekleşmedi. 
Aradan 2 yıl geçtikten sonra yeni bir encümen kararıyla mührün kaldırılması, para cezasının iptali ve elektrik-suyun yeniden bağlanması sağlandı. 

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM”

Bütün bunların amcasıyla belediye başkanı arasındaki samimiyetten kaynaklandığını ileri süren Karabacak, süreci şöyle anlattı: 

“Babam ve diğer amcalarımın izni olmadan amcam Cevat Karabacak, Beycuma Belediye Başkanıyla arasındaki yakın ilişki nedeniyle inşaat ruhsatı aldı. Ben ruhsat alırken durumu öğrendim ve Başkan’a gidip, durumu anlattım. Kardeşlerin imzasının alınmadığı konusunda uyardım. Ancak buna rağmen ruhsat verildi. Ben de suç duyurusunda bulundum. Ben ille de inşaat yıkılsın demiyorum. Belediye başkanını arkasına alarak babamı hiçe saymasına kızıyorum. 
Defalarca haksızlığın giderilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulunmamıza rağmen Zonguldak Valiliği, Belediye Başkanı hakkında soruşturma izni vermiyor. 
Ben mahkeme kararlarına uyulmasını istiyorum. Mahkemede kaybedince encümen kararı yapıyor. Önce evin yıkım kararını veriyor. Sonra ikini kararla yıkımı durduruyor. Ak Parti’yi, Cumhurbaşkanı’nı, Valilik’i arkasına alarak böyle bir encümen kararı çıkarıyor. Biz adalet istiyoruz. Biz yer yurt için bir birimizi vurmak istemiyoruz. Benim önümü kestiler mahkemeye verdim. Kendimi mi dövdüreyim. Kendimi mi vurdurayım? Yetkililerden bu konuya çözüm bulmasını istiyorum”