Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan yaklaşık 850 harici işçi, aynı işyerinde çalışan mesai arkadaşlarıyla aynı ücreti alabilmek için eylem hazırlığında… Halkın Sesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir’i ziyaret eden harici çalışanları hem iktidar hem de muhalefet partileriyle görüşmelerine rağmen şuana kadar mesafe kat edemediklerini belirterek, ‘Talebimiz eşit işe eşit ücret. Şu anda tam bir sömürü tam bir kölelik düzeni hakim. Üyesi olduğumuz Genel Maden İş Sendikası Genel Merkez yönetimi de siyaset karşısında beklediğimiz kararlı duruşu göstermiyor. Gerektiğinde üretimden gelen gücümüzü kullanarak eylem kararı alacağız’ dediler.
 

DAMAT SÖZ VERMİŞ!
 

TTK’da çalışan 850 harici personel olarak 2006 yılından itibaren 51’inci maddenin mağduru olduklarını, ulusal istihdam projesi kapsamında ücret skalasının yarı yarıya düştüğünü anımsatan işçiler adına konuşan Muammer Öztürk, ‘Sözleşmenin 51’inci maddesinin (d) bendinde diyor ki; ‘sendika ve kurum arasında görüşme yapılarak ücretler düzenlenir’ Ancak bir sonraki sözleşmede d bendi kaldırıldı. 15 yıldır aynı koşullarda sözleşme yapıyoruz. Son olarak seyyanen zamlarla maaşlar yükseltilmeye çalışıldı ama yetersiz kaldı.  2018 yılında dönemim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Zonguldak’a geldiğinde ‘Siz Reise sahip çıkın biz bu işi halledeceğiz’ demişti. Ancak hiçbir adım atılmadı. Sorunu 5 Zonguldak Milletvekiline de taşıdık. Defalarca meclise gittik. İlgili bakanlık görevlileriyle birebir görüştük. Ancak sonuç alamadık’ dedi.
 

GMİS YANIMIZDA DURMUYOR
 

Soma faciasından sonra 2 asgari ücret uygulamasına geçilmesine rağmen yasanın harici çalışanlarını kapsamadığını söyleyen Muammer Öztürk, ‘Bakanlığın, harici çalışanlarına da aynı hakların tanınması halinde bu kez yeraltında çalışacak adam bulamayız şeklinde bir kaygısı ve tutumu var. Maalesef Genel Maden İş Sendikası yönetimi de yanımızda durmadı. Sendika bizim. Ancak GMİS genel merkez yönetimi 28’inci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde olduğu gibi bu dönemde de yeterli kararlılığı gösteremiyor. Üretimden gelen gücümüzle verdiğimiz haklı mücadelede Genel Başkanımız Hakan Yeşil’e bir kez daha sorunun çözümü noktasında harici işçilerin sesine kulak vermesini istiyoruz. Biz GMİS Merkez Şube olarak biz sorunun çözümü için bir taslak hazırlayarak Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a sunduk. Ancak maalesef Başkan bizim taslağımızı kendi hazırlamış gibi Bakana sundu. Ancak sadece Atalay’ın başkanı olduğu Demiryol-İş Sendikası’nda çalışan işçi arkadaşlarımızın ücret sorunlarını giderdi’ şeklinde konuştu.
 

USTALAR İSTİFA EDİYOR
 

Harici çalışanları olara 29’uncu Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde aynı taslağı işveren sendikasına sunduklarını, TTK’nın da aynı benzer bir taslak hazırlayarak işveren sendikasına verdiğini ifade eden Muammer Öztürk şunları söyledi: ‘Fakat işveren sendikası bakanlıktan gelecek bir talimatla sorunu çözebileceklerini söyledi. TTK, işveren sendikasıyla yaptığı görüşmede ücret sorunu nedeniyle kalifiye elemanların tek tek işi bıraktığını, yakında çalıştıracak usta bulamayacaklarını bildirdi. Yani TTK yönetiminin tavrı da bizden yana. Tüm harici çalışanlar olarak bugüne kadar yasal yollardan diyalog yoluyla sorunu çözmek için elimizden geleni yaptık. Bu talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Tüm bu iyi niyetimize rağmen çalışma barışını bozan bu uygulama 29’uncu Dönem Toplu Sözleşmede de devam ederse eylem sürecine gireceğiz. Çünkü bıçak kemiğe dayandı. Aynı işyerinde çalışan ve aynı işi yapan işçiler için eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Tüm bu düşünceler ışığında Zonguldak kamuoyundan verdiğimiz mücadeleye destek bekliyoruz.’