Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir dizi incelemede bulunmak üzere, bugün Zonguldak’a geliyor. Ankara’dan Çaycuma Havalimanına uçakla gelecek olan Bakan Kurum doğrudan kent merkezine gelerek Zonguldak Valiliğini ziyaret edecek. Yapımı devam eden sahil yolu ile Uzunmehmet (protokol) cami yerinde incelemelerde de bulunacak olan Kurum, Zonguldak Belediyesi ziyaretinden sonra temaslarını tamamlayarak Zonguldak’tan ayrılacak. 

ALAN KAMUOYUNA BİLGİ VERMEYE TENEZZÜL ETMİYOR
 

Kentte yaşanan çevre sorunları konusunda Bakan Kurum’a bilgi vermek istiyoruz. Hemen şunu belirtmek isteriz ki, TOKİ aracılığıyla her türlü desteği verdiğiniz Zonguldak Belediyesi açtığınız krediyi kötü kullanıyor. Belediye Başkanı Ömer Selim Alan on milyonlarca lira vererek desteklediğiniz projeler konusunda kamuoyuna en küçük bilgi vermeye tenezzül etmediği gibi, şeffaf olup kamuoyu ile bilgi paylaşmayı “gereksiz zaman kaybı” sayan çağdışı bir anlayışla kenti yönetiyor. 

BİRİKİMİ OLAN KİŞİLERİN BİLE SÖZLERİ DİNLENMİYOR
 

Devam eden sahil düzenlemelerinde, kentteki sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almaktan vaz geçtik, meslek odalarının, bilim insanlarının fikirlerine bile itibar edilmiyor. Bunun sonucu olarak, sahilde, kentin kimliğine, tarihsel birikimine, doğal dokusuna aykırı bir çalışma yürütülüyor. Ülkenin en kimlikli kentlerinden biri olan Zonguldak, değerlerinden tümüyle uzak bir planlamayla nevzuhur bir yerleşke haline dönüştürülüyor.

ALAN VE ÇEVRESİNDEKİ 3-5 KİŞİ DIŞINDA KİMSE NE YAPILACAK BİLMİYOR
 

Sayın Bakan, sizin de iyi bildiğiniz gibi Lavuar Alanı Zonguldak’ın son şansı bir kamusal alan olarak yıllardır düzenlenmeyi bekliyor. Açtığınız krediyi adeta hovardaca harcayan Başkan Alan, TOKİ tarafından yapılan proje ve ihale sürecine ilişkin olarak da kamuoyuna hiçbir bilgi vermiyor. Geçtiğimiz aylarda nasıl bir projeyle yapılacağını bilmediğimiz ihale, hangi gerekçelerle iptal edildi, Alan ve çevresindeki üç beş kişi dışında kimse bilmiyor.

BAKACAKKADI’DA IRMAK YATAĞINA SANAYİ SİTESİ KURULUYOR
 

Zonguldak’taki bürokratlarınız, Alaplı’da, 4117 yaşındaki ağacın huzurunu kaçırıp sağlığını bozacak uygulamalara imza atıyor. İçinde yaşadığı ormanda maden aranmasına izin verilirken, ormanın tam dibinde cüruf tesis kurulmasına da itiraz etmiyor. Yaşanan onca felaketten ders alınmamış gibi Bakacakkadı’da, kentte turizmin gelişmesi için çok önemli olan bir tesisinin hemen sınırında, ırmak yatağına sanayi sitesi kurulmasına izin veriyor. 

MAKZON KENTİN GELECEĞİNİ TEHDİT EDİYOR
 

Bununla da yetinilmiyor, kentin artık tam ortalık yerinde kalan ve endüstri mirası olarak korunan pek çok yapının bulunduğu Üzülmez Vadisi’nde de MAKZON adıyla bir sanayi sitesi kurulmaya çalışılıyor. Yalnızca tarihiyle değil, hemen yanına TOKİ’nin kurduğu binlerce konutluk siteyle yaşam alanı olarak da önem kazanan vadide yapılan çalışma büyük bir kent suçuna karşılık geliyor.

KİLİMLİ’DEN KOZLU’YA SAHİLLERİ ŞÖYLE BİR GEZİN LÜTFEN
 

Başta “termik cehennem” ve olur olmaz yerde açılan taş ocakları olmak üzere yazılacak çok şey var. Sizden son istirhamımız, lütfen fırsat yaratıp, Kilimli’den Kozlu’ya sahilleri şöyle bir gezin. Bürokratlarınızın buraların geri döndürülmez şekilde tahribine nasıl göz yumduğunu, birilerinin Karadeniz’i nasıl babasının çöplüğü olarak kullandığını görecek, siz de hayret edeceksiniz. Vaktiniz olmazsa, kuş uçumu 20-25 kilometrelik sahilin video görüntüslerini isteyin. Şayet gördüklerinizden memnun kalırsanız, biz herkesten özür dileyecek, tüm iddialarımız geri alacağız. Takdir sizin Sayın Bakan.