TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, aralarında ÇATES’in de bulunduğu 10 santralin baca gazı arıtma tesisi kurmadan çalışma muafiyetinin TBMM’de görülen bir yasa ile 2021 yılına kadar uzatılmak istenmesine karşı change.org’ta başlattıkları kampanyada bir günde 20 bine yakın imza topladıklarını söyledi.

 

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan bir açıklama yaparak, aralarında ÇATES’in de bulunduğu 10 santralin, TBMM gündemine getirilen bir yasa teklifi ile 2021 yılında Çevre Kanunu’ndan muaf tutulmak istendiğini, yaşam hakkının ihlali anlamına gelen bu duruma çeşitli kampanyalarla karşı çıkacaklarını söyledi. Aydan açıklamasında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Torba Yasa’nın45. maddesiile özelleştirilen ve ömrünü çoktan doldurmuş 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı arıtma tesisi olmadan veya limitlere uymadan çalışma izni verilecek. Şayet 45. madde kabul edilirse, yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı meydana gelecek. Bizler yıllardır zaten, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz. Çan, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Muğla Yatağan, Soma’da insanlar balkonlarına çamaşır asamıyor. Hatta bu sene Afşin’de yağan kar bile griye dönüştü. Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan süreklihastanelere taşıyoruz” dedi.

 

ARALARINDA KARABÜK DEMİR-ÇELİK DE VAR

Temiz hava solumanın bir hak olduğunu da söyleyen Aydan, “İki yıl daha beklemez. Hepimiz her gün nefes alıyoruz. Ayrıca bu zehirli maddeler sadece bizi etkilemiyor, bilimsel çalışmalara göre partikül maddeler, 1000 km uzağa giderek tüm Türkiye’nin ve hatta komşu ülkelerin bile havasını kirletiyor. Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor.Mecliste bulunan siyasi parti grup başkan vekilleri ve diğer milletvekillerinden, Zonguldak  Çatalağzı, ÇanakkaleÇan, Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek, Manisa  Soma, MuğlaYatağan, Kahramanmaraş Elbistan,  Sivas  Kangal, Şırnak ve Karabük’te bulunan bu kirli santrallerin 2 yıl daha havayı kirletmesine izin verecek 45. maddeyi reddetmelerini istiyoruz” dedi.

 

CHANGE.ORG’TA KAMPANYA BAŞLATILDI

TEMA Zonguldak Temsilciliği, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, ElbistanHayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Muğla Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Turgutlu Çevre Platformu, Salihli Çevre Derneği olarak bu kapsamda change.org’ta bir kampanya başlattıklarını söyleyen Aydan, “Dün akşam saatlerinde başladığımız kampanya büyük ilgi gördü. Bu sabah 17 bine yaklaşan imza sayısı, 24 saat dolmadan 20 bine yaklaştı. İmza atan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm Zonguldaklılardan da ilgi bekliyor, sosyal medya adresleri üzerinden linklerini yayımladığımız kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Ayrıca e-posta adreslerini verdiğimiz TBMM üyelerine hazırladığımız metni göndermelerini rica ediyorum. Dileyen yurttaşımız bunu SMS ya da WhatsApp mesajı olarak da gönderebilir. Ayrıca, iktidar ve muhalefet tüm Zonguldak Vekillerimizi de bu konuda göreve, bizlere desteğe davet ediyoruz” dedi.

 

MİLLETVEKİLLERİNE GÖNDERİLECEK METİN:

“Sayın vekilim, Zonguldak Çatalağzı’nda bulunan ÇATES’i de kapsayan, özelleştirilen termik santrallere çevre yatırımı yapmadan çalışmaları için 2 yıl daha ek süre tanıyan, Torba Yasa’daki 45.madde kabul edilmemelidir. Bizler Zonguldak ve çevresinde yaşayan insanlar olarak daha fazla zehir solumak istemiyoruz. Zonguldak’ta yapılan ölçülerde hava kirliliği değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinin 3 kat üzerinde olduğu açıklandı. Yaşam hakkımıza sahip çıkıyor, baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan, insan ve doğa sağlığını tehdit eden Çates’e bir 2 yıl daha süre verilmemesini, 45.maddenin reddedilmesini talep ediyorum.”

 

MİLLETVEKİLLERİNİN E-POSTA ADRESLERİ:

AKP Grup Bşk. V.    Mehmet Muş         : [email protected]

CHP Grup Bşk.V.     Engin Altay             : [email protected]

HDP Grup Bşk. V.    Fatma Kurtulan     : [email protected]

İYİ Parti Grup Bşk. V. LütfüTürkkan      : [email protected]

MHP Grup Bşk. V.     M. Levent Bülbül : [email protected]

(Haber merkezi)