Birçok bölge turizme kazandırılacak     

Zonguldak Valisi Ali Kaban beraberindeki Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, TSO Başkanı Metin Demir ve Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Doğu ile birlikte turizme kazandırılacak yerlerde incelemelerde bulundu. İncelemelerine beraberindeki heyetle birlikte TTK’ya ait A Tipi Misafirhane’de başlayan Kaban: “bu binayı mevcut haliyle koruyup daha çok bizim kömür geçmişimizin sergilendiği, “TTK’nın şaşalı geçmişinin yeni nesillere ve Türk halkına sunulduğu bir yere çevirmek istiyoruz.” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

TTK A Tipi Misafirhanesi müzeye dönüştürülecek

“TTK A Tipi Misafirhane yabancı Devlet Başkanlarından, Cumhurbaşkanlarımıza ve Bakanlarımıza kadar bir çok devlet adamını ağırlamış bir yer. Bu içinde bulunduğumuz yer için kimi zaman perili köşkte dediler ki hakkında yazılmış haberlerde var. Bu konak aslında hakikaten bir tarih barındırıyor. Gerek konuk ettiği isimler ile gerek filmlere konu olması sebebi ile. Yıllar önce Kenya ziyaretim sırasında böyle bir konağa gitmiştik. Nairobi’nin dışında bir konağa götürdüler. İnanın burası oradan daha güzel. Ama ünlü bir film senaristinin çocukluğu orada geçtiği için müze haline dönüştürülmüş ve biletli ziyaretçiler kabul etmekte. Şimdi o kadar insanı ağırlamış, Zonguldak’ın o şaşalı günlerini bize hatırlatan bu yapıyı artık sanatla buluşturmanın vaktidir. Aslında gönlümüzden geçen modern sanatlar müzesini burada kurmaktı ama yapı kendi içinde zaten zengin. Buradan bazı malzemeleri çıkarmamız lazım ki burada ancak bir şeyler yapılabilsin. Fakat bu seferde buranın orijinalliğine bir sıkıntı gelebilir. Oysa mevcut haliyle koruyup daha çok bizim kömür geçmişimizin sergilendiği, TTK’nın şaşalı geçmişinin yeni nesillere ve Türk halkına sunulduğu bir yere çevirmek istiyoruz. Bu kadar güzel bir yapıyı yılda sadece 2 gün ve 2 saat için kapatmamız insanımıza yaptığımız bir haksızlık olur. TTK ile yaptığımız görüşmede konuya sıcak yaklaştılar yönetim kurulu konuya olumlu baktı. Özel idaremiz ile TTK arasında yapılacak olan özel bir protokol ile bu konağın TTK’nın geçmişinin insanlarımız ile paylaşıldığı bir yer olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konuda mutabakata vardık. Ben Zonguldak’a geldiğimde maden müzesi açılmamıştı biliyorsunuz. Su basmasından ötürü Gökgöl Mağarası da kapalı haldeydi. Yani konuklarımızı nereye götüreceğimizi şaşırıyorduk. Şimdi ise müsteşarımızın desteği ve arkadaşlarımız gayreti ile Gökgöl açıldı. Gelen misafirlerimizi buraya götürdüğümüzde cidden bayılıyorlar. Diğer taraftan Maden Müzesi özellikle çok beğeniliyor. Ama iki tane kırlangıçla bahar gelmiyor ne yazık ki. Daha fazla turistik alana ihtiyacımız var. Bunlardan bir tanesi ise ‘Baston Müzesi’ adı altında oluşturuluyor. Devrek’te hayata geçirilecek olan projenin ihalesi yapıldı. Hızlı bir şekilde baston çarşısını baston müzesini realite edilmesi için arkadaşlarımız çalışıyor. Bir diğeri ise şuan içinde bulunduğumuz TTK A Tipi Misafirhanesi’dir. Asıl hedefimiz TTK’yı asla hayatın içerisinde unutturmamak. TTK o muhteşem tarihi ile daima hayatımızda olmalı eğer biz bunları yapmazsak TTK hayatımızdan tamamen çıkar. Biz TTK’yı madene hapsediyoruz. Neden edelim ki elinde bu kadar materyal varken endüstri tarihinde bu kadar önemli yeri olan bir kurumken. Burada özellikle Bülent Ecevit Üniversitesi’nin içinde çok değerli materyaller var. Ayrıca TTK’nın yine kendi elinde var. Onların sergilendiği ve insanımızla paylaşıldığı bir yer yapmalıyız ki herkes bu gururu yaşayabilsin”

Rumbaki Konağı sanatçı konukevi olacak

Ardından Rumbaki Konağı’na geçen Kaban buranın bir sanatçı konukevi olacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu binayı çalışma atölyelerinin de olduğu bir sanatçı konukevi yapmayı düşünüyoruz. Daha önce ülkemizde sanatçılar için özel olarak yapılmış, onların gelip kaldıkları, orada eserlerini yapıp o eve bağışladıkları iki konukevi var. Burasıda üçüncüsü olacak. Ülkemizde güzel sanatlar alanında emek veren sanatçılarımızın bu kadar güzel bir coğrafya ve tarihi pas geçmemesi için onları konuk edeceğimiz bir yere ihtiyaç vardı. Bu konuda Rumbaki Konağı iyi bir yer olarak gözüktü. Hali hazırda zaten bir otel gibi kullanılıyor. Buranın yapımında üniversitemizde çok değerli çalışmaları olan Ali Arslan Çakmakçı hocamızın da içinde bulunduğu, sanatçılardan, sanatçı dostlarından oluşan bir vakıf kurarak, bu vakıf ve özel idaremizle birlikte sürdürülecek bir çalışma planladık. Burası aynı zamanda Üzülme Kültür Vadisi’nin tepesinde yer alan bir binadır. Buranın Üzülmez Kültür Vadisi içerisinde bir yeri olacağını biliyorduk. Ama tam olarak ne olacağı konusuna aramızda tartışarak toplantılar yaparak karar verdik. Dışarıda bir kısmı dolu lojmanlar var. Orada kocaman bir alan var. Bu alan atölye olmaya uygun bir yapı. Bu binanın ismi de çok önemli. Rumbaki hem rum hem baki. Türkiye’nin etnik yapısını birlikteliğini ifade eden bir isim. Burada her bir odada kalan sanatçılarımızın verdikleri ürünler vakıfa bağışlanacak. Bu eserler ya yapılacak olan Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenecek ya da gelir sağlama amaçlı kullanılacak. Sanat hayatımızda yer alan çok değerli bir unsur. Sanatçılar bu manada çok değerli. Birçok sanatçının buraya gelip kaldıklarını hayal edelim. Bizim bunları konuk ettiğimizi, bölgemizi gezdirdiğimizi, eserlerini burada verdiklerini, bunların zaman içinde bir birikim oluşturduğunu düşünün. Çok heyecan verici. Konağı gezince bu heyecanı daha çok hissettim. Orijinalliğini bozmadan binayı yenileriz. Üniversitemizin de bu konuda çok büyük katkısı olacak. Birlikte yapılacak işler daha kalıcı olur. Bu yüzden vakıfla çalışmak istedik. Biz yarın gideriz onlar bu işi sürdürür. Bu da Zonguldak’ın gerek turizm gerek sanat alanında bir türlü bulamadığı hak ettiği yeri bulmasına vesile olur. Rumbaki Konağı bu açıdan çok önemli.”

Eski KOK Fabrikası bacası turizme kazandırılacak

Üzülmez ’de bulunan eski KOK Fabrikası’na ait bacanın turizme kazandırılması için aslına uygun şekilde restore edileceğini ve projenin bitirilip sunumunun yapıldığını belirten Zonguldak Valisi Ali Kaban, “ Bu yapı aslında uygun olarak yani İtalya’da bulunan Pisa kulesi gibi eğri şekli ile restore edilecek. Bu yapıyı koruyarak Üzülmez Kültür Vadisi’nin bir parçası olarak devam ettirmek niyetindeyiz. Bununla ilgilide çalışmalar yapıldı ve bitti. Önümüzde ki dönemde ise yapılışına başlanır diye düşünüyorum. Burası vadi projesinin önemli parçalarındandır. Burası Zonguldak’ın siluetinde yer alan Zonguldak’ın parçalarından biridir’dedi.

Allah bana burayı yıkmayı nasip etti

Eski Tekel binasının yıkılmasının ardından bu alana yapılacak Nergis Park için bilgilendirme yapan Vali Kaban, ‘Bu alan sadece yeşilliklerden oluşan bir bölge olacak” diyerek şunları belirtti:

“ Şuan üstünde durduğumuz yer kan bağış merkezinin binası durumundaydı. Hemen yanında çirkin bir tekel binası, TKK’nın binası ve az ileride şahıslara kiralanmış bir yer vardı. Ben geldiğimde diyordunuz ki bu çirkin binayı kim yıkacak. Sonra dediler efendim burayı yıkıp ta yerine ne yapacaksınız. Konuyu incelediğimde baktım ki burası bir şey yapmak için değil yani yıkıp yapmak için değil  park için ideal bir yer. Uzun bir süre kaldım Zonguldak’ta. Allah bana burayı yıkmayı nasip etti. TTK’nın çok büyük katkısı oldu çok büyük kolaylık gösterdiler bize. Kızılay’ın yetkilileri de hiç zorluk çıkarmadılar ve onlara güzel bir yer tahsis ettik. Sonucunda yıkımı gerçekleştik ve bu alana şuan yüzlerce kamyon toprak döküldü. Daha tam kıvamına gelmedi. Buraya arkadaşlarımız Nergis Park diyelim dediler. Nergis bölgemizin güzel çiçeklerinden bir tanesi biliyorsunuz. Şimdi bu alana biraz daha toprak doldurulacak. Bu yer sadece yeşil alan olacak. Burada büfe arzulayanlar var ama kimseye büfe falan verilmeyecek. Büfe çevrede var insanlar yiyeceği alır güzelce burada yer. Üzerine basabileceğimiz çimlerin olduğu bir park olacak burası. Bazı yerlerine ise oturma grupları düşünüyoruz. Beş dönümlük bir alanı kurtarmış olduk binalardan. Tekrar doğaya geri kazandırmış olacağız. Nergis parkın felsefesine uygun bir çalışma yapılıyor. Efsanede ki Nergizos’a uygun doğal taşlardan güzel bir çalışma var onu da daha sonra paylaşacağız.

Belediye’ye teklif sunduk

Yapımı süren Nergis Park için Zonguldak Belediye’sine bir teklif sunduklarını ama maddi imkanımız yok cevabını aldıklarını belirten Kaban şunları söyledi:

“ Biz belediyemize teklifimizi yaptık. Gelin birlikte yapalım bu parkı dedik. Belediye başkanımızda maddi imkanları olmadığını belirtti. Bu açıdan yarın kalkıp kimse şunu demesin ‘belediye niye yok bu işte?’ Ben teklifimi kendilerine yaptım. Zaten biz bir noktaya getirdik bundan sonrasını da getireceğiz.”

Lauvar alanına Modern Sanatlar Müzesi

TTK’nın luavar alanında bulunan ‘Üç kuleler’ bölgesinin yanına ‘Modern Sanat Müzesi’nin gotik mimari ile yapılıp Zonguldak’a kazandırılacağını belirten Vali Kaban:

“ Üç kuleler geçmişte ki lauvardan elimde kalan en önemli üç parçadır. Ben 4 sene önce geldiğimde herkes şöyle diyordu ‘bu kahrolası kuleler var ya bunlar bir yıkılmadı gitti’. Ben bu kuleleri hiçbir gün kahrolası yıkılası kuleler olarak görmedim. Bu parçalar bizim için çok büyük bir değer. Geç dönem yapısı olabilir çok tarihi bir dokusu da olmayabilir. Ancak yine bizim endüstriyel mirasımızı bir şekilde yaşatacağımız ürünlerden bir tanesi. Bu arada daha önce söylediğim gibi bizim bir modern sanatlar müzesi niyetimiz oldu. Bununla ilgili çok teşvik gördük. Birçok sanatçı dostumuz buna destek vereceklerini söylediler. Bunu nasıl, nereye yapacağız derken üç kuleler bölgesi en uygun yer olarak önümüze çıktı. Hem kulelere uygun hem de ihale sürecinde ki Manolya Park’a da yakın. 3 kat, bin metrekare üzerine daha önce Gökgöl’ün önünde yapmayı düşündüğümüz Gotik mimarisine sahip binayı buraya Modern Sanatlar Müzesi olarak arkadaşlarımız projelendiriyor. Buranın da muhtemelen Sanatçılar Vakfı üzerinden çalışmasını ve devamlılığını sağlarız. Çünkü herkesin bakış açısı değişiyor ama sanatçının sanata bakış açısı değişmiyor. O sebeple bu dediğim özelliklerde ki binayı burada yapmak istiyoruz. Paramızda yeteri kadar mevcut. Projemizde muhtemelen bir aya kadar hazır olur. TTK bu konuda bize bir zorluk çıkarmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü zaten boş duruyor. Önünde ki alanı da müzenin bahçesi olarak kullanacağız. Buraya yapılacak proje Zonguldak’a çok büyük değer katacaktır diye düşünüyorum” dedi. (Haber/Yasemin Sarı)