CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal, Birinci İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

İşte o mesaj;

“10 Ocak Kurtuluş Savaşı tarihimizin en önemli mihenk taşlarından birisidir.

1921 yılı ocak ayının ilk günlerinde, Batı cephesinin Eskişehir dolayında konuşlu Türk birlikleri Çerkes Ethem isyanıyla meşguldüler. Yunan Ordusu bu fırsatı kaçırmak istemedi. Saldırının amacı Kurtuluş hazırlıklarını Ankara’dan yürüten TBMM’ni ezecekler, işgal güçlerine karşı savaşan ulusal birlikleri destekleyen halkın kurtuluş iradesini yok edeceklerdi..  Sonuçta, direnen tek güç durumundaki Ankara Hükümeti’nin de Sevr Anlaşması’nı kabul etmesini sağlayacaklardı.

6 Ocak 1921 tarihinde, İngiltere ve Fransa’nın desteğinde donatılan Yunan Ordusu büyük çaplı bir saldırıya geçti.  Çerkez Ethem kuvvetleriyle çatışmakta olan Albay İsmet Bey komutasındaki askeri birlikler yıldırım hızıyla toparlanarak İnönü dolayında düşmana karşı konum aldılar. Yunan ordusu, yapılan savaşta 10 Ocak 1921 günü başarısızlığa uğradı.

Elde edilen başarı, kurtuluşun, Atatürk’ün önderliğinde toplanan Meclis hükümeti tarafından sağlanacağı işaretini vermesi açısından önemlidir.  İkinci olarak; Birinci İnönü Zaferi; kurtuluşun, halka zulüm ederek asker ve kaynak toplayan dağınık haldeki yurtsever çetelerle değil, düzenli ve disiplinli ordu ile sağlanacağı tezini ısrarla savunan İsmet İnönü’nün, Ordu ve Meclisin içinde daha da güçlenmesi ile sonuçlanmıştır. 

Birinci İnönü Zaferi’nin 100. yılı, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ulusumuza kutlu olsun.”