Gazetecilerin üye olmadığı, olanların da üyelikten atıldığı bir genel kurulun Zonguldak ve Ereğli için yüz karası olduğunu söyleyen gazeteciler, sorunun bugünün değil geçmişten gelen bir sorun olduğunu düşünüyor. İşte farklı gazetelerde çalışan Zonguldaklı ve Ereğlili gazetecilerin EGD kongresi ve yansımalarıyla ilgili düşünceleri…

Osman SAV (KGD Başkanı-TSO Basın Danışmanı)

 Orada divan başkanlığını yapan kişinin gazetecilik mesleği ile alakası olmadığı için gazetecileri dışarı attırması da aslında yadırgamamak lazım. Gazetecilik mesleğini benimsemediğinin göstergesidir. Yapılan bu davranış mesleğin onurunu ayaklar altına almıştır. Bu şahıs gazetecilik mesleğinin onurunu şerefini öğrenememiş demektir.  

Gazeteci arkadaşlarımızın üye aidatı ödenmediği için üyelikten atılmaları bahanedir. Ödenmesi gerekir ama hiçbir dernekte ödenmez. Ereğli’de mevcut başkan kendisine muhalefet olanları bu bahane ile atmış. Bu şekilde üyelikten düşürülebilir.  Ama bununda yöntemi vardır. Uyarı tebligat kaydı alınmasın tebliğ edilmesi gerekiyor. Gerek Zonguldak’ta, gerek Ereğli’de kafakol ilişkileri işleri ile yürüyor. Hep ben başkan olayım derdi var. Genel kurulda alınan önergenin kabulünün uygulanmaması bence suçtur. Çünkü genel kurul her şeyin üzerindedir.

Basın İlan Kurumu iyi niyetli işlem başlattı. Basın ilan kurumu ilde en çok üyesi olan kuruma sarı basın kartlı üyeler için bir ücret ödüyor. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti bu konuda sahtekarlık yaptı. Mesela isim verebilirim Seyfi Boyraz cemiyete üye olmadığı halde, onu üye gösterip üzerinden para aldılar. Biz bunu kanıtladık. Ama basın ilan kurumu bunu görmezden geldi. Basın ilan kurumu usulsüzlükler olmasına onlardan taraf oldu. Burada şube müdürü taraf. Gazetecilerin üye olmadığı bir cemiyetin tüm usulsüzlüklerine rağmen taraf oluyor.

Vedat Kılıç(Ereğli Haber Gazetesi)

Uygulayıcılarının görevlerini yapması gerekmektedir. Bu kadar şaibe ve usulsüzlük iddiaları ortada iken, bunların yargı makamları tarafından sorgulanıp sonuca bağlanması gerekir. Meslek örgütlerimizdeki temizliği gazetecilerin kongre yoluyla yapmasına imkan ve ihtimal yok. Bu temizlik yargı yoluyla yapılmalı. Uygulayıcılarının görevlerini yapması gerekmektedir. Bu kadar şaibe ve usulsüzlük iddiaları ortada iken, bunların yargı makamları tarafından sorgulanıp sonuca bağlanması gerekir. Meslek örgütlerimizdeki temizliği gazetecilerin kongre yoluyla yapmasına imkan ve ihtimal yok. Bu temizlik yargı yoluyla yapılmalı.

Şafak Erel(Şirin Ereğli Gazetesi)

Bu yaşanalar gazetecilik mesleği adına utanç vericidir. İki kişinin kendi çıkarları uğranı ortaya koydukları senaryonun ta kendisidir. Kendi çıkar ilişkilerini korumak için gazetecilik mesleğinin onurunu ayaklar altına almışlardır.

Bir cemiyet başkanı düşünün, gazetecilerin haklarını savunacak olan bir adam gazetecilerin gazeteciler derneğine üye olmaları için verilen önergeye hayır oyu kullanıyor. Gazetecileri, haklarını arayan gazetecileri polis zoru ile dışarıya attırıyor. Artık gerisinin yorumunu kamuoyuna bırakıyorum.

Bu işlere artık birisinin dur demesi lazım. Bizim mücadelemiz bundan sonra bu meslek örgütlerinde sadece gazetecilerin üye olması için tüm mücadelemizi vereceğiz.

Bu hukuksuz uygulamalar karşısında yargı kurumlarının ve yetkili mercilerinde bir an önce gereğini yapmasını beklemekteyiz.

Doğan Gönüllü(Haber Hayat Gazetesi)

Ereğli Gazeteciler Derneği’nde anlaşılan bir şirketleşme var. O nedenle ben köşe yazımda derneğin uzantısına Anonim Şirketi kısaltmasını koydum. Konu yargıya taşındığı için pis kokuları ağzıma bile almak istemiyorum. Yeni bir tüzükle yeni bir üyelik sistemin getirildiği yeni bir dernek kurulmalı. Şeffaf bir yönetim olmalı. Benim isim önerim Etkin Gazeteciler Derneği. Siyasetin, ticaretin olmadığı bir dernek olmalı.

Fikri Kapan(Hakimiyet Gazetesi)

Ben hafta sonu yapılan EGD Kongresi’yle ilgilenmiyorum. Bu işin dışında kalmak istemiyorum. Fazla hassasım. Ereğli Gazeteciler Derneği Kongresi konusunda nötrüm.

Eyüp Bektaş(Önder Gazetesi)

Bu derneklerin adı gazeteciler derneği… O zaman sadece ekmeğini gazeteciler üye olmalıydı. Gazeteciler derneği patronların elinde olduğu için reklam pazarlığı yapmaktan öte gitmiyor. Korkunç bir yozlaşma var. Gazeteleri araç olarak kullananlar var. İlandan ilana çıkan gazeteler var. İlandan ilana çıkan gazeteler var. İlandan ilana çıkan gazeteler var. Şuanda gazeteciler derneği ve cemiyetinde gazeteci olmayan insanlar var. Bu işi ciddi yapanlar bir araya gelmeli. Bu yapı ve bu başkanlar değişmez. Üyeler onların elinde. Bu sadece Ereğli’nin sorunu değil Türkiye’nin sorunu. Çözüm göremiyorum.

Yasemin OKUMUŞ(Yeni Gün Gazetesi)

Ben ve benim gibi 14 arkadaşımızın üye aidatı ödemediği için dernekten atılmasını kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum. Asıl çadır tiyatrosunu oynayanlar Akbıyık ve Necati Günay’dır. Biz gazeteciyiz. Sizin yanınızda getirdiğiniz hatunlar gibi çadır tiyatrosunda oynamadık. Sadece oynanan oyunu bozmaya çalıştık. Barış Okumuş’un Derya Akbıyık’a sorduğu, “Ben üye olmadığım halde Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti kongresinde nasıl oy kulamdım” sorusu Derya Akbıyık’ın yıllardır nasıl başkan seçildiğinin kanıtıdır. Buradan Dernekler Masası ve Cumhuriyet Savcıları’nı göreve davet ediyorum. Bu evrakta sahtecilik değilse nedir? Cumartesi günü Ereğli’de yaşananlar tek kelimeyle medya adına bir rezaletti.