Üniversite öğrencileri Soma'nın yıl dönümünde, Maden Mühendisliği Fakültesi önünde mumlar ile Soma yazarak oturma eylemi gerçekleştirdi. Ardından üniversite öğrencileri taşeronlaşma, iş kazaları ve yaşam odaları üzerine konuşma gerçekleştirdiler. Üniversite öğrencileri adına konuşma yapan Aylin Karakoca şunları söyledi:
"Mezhebi geniş saklı dünyalarında 301 canı, sadece sayı olarak gören insanlara inat bu acı bizim! 301 sadece bir sayı değil, candır. Onlar 301 baba, kardeş, abi, arkadaş, eştir. Onlar yuvalarına kor ateş düşen maden şehitlerimizdir. Soma bir kaza değil Türkiye'nin  en  büyük iş cinayetidir. Bu ülkede demokrasi var, adalet var! Hesap soracağız dedik, davalarımızın sonucuna üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ulaşamadık. Biz, maden şehitlerimizin derdine düştük. Onlar pahalı gömleklerine sürülen kömür karasının derdine düştüler. Bugün acının en büyüğünü yaşayanlar; ailelerdir, meslektaşlardır. Hala iş güvenlikleri olmadan yarını görecekleri umuduyla, ekmek parası için kömüre terlerini akıtan maden işçilerimizdir. Televizyonda siyasete meze yapılacak konu değildir SOMA.
Soma; ihmaldir, felakettir, cinayetttir. Ölümün siyaseti olmaz. Karanlığın sönmeyen feneridir, madenciler. Pastadan büyük payı almak için susan, sözde halkın yanında, haksızın yanında olanlar, bugün telvizyonlarda ''acınız acımızdır'' sloganlarıyla boy göstermektedir. Ne verilen sözler tutuldu, ne de daha güvenli iş alanları sağlandı. Soma'da tarım arazileri yakıldı, binlerce zeytin ağacına kıyıldı. Halka ekmeği yine zorlu şartlarda madenlerden kazanılması zorlandı. Bu işin fıtratında ölüm yoktur! Rahat koltuklarınızda aydınlık kalın diye karanlığın içinde ter dökenlerdi onlar. Hala kendini savunan zihniyete inat  bu acı bizim."