AVM, küçük iş hanları ve çarşıları öldürdü… Mal sahipleri kiracı bile bulamıyor…

Çarşılar sinek avlıyor!

Zonguldak kent merkezinde bulunan çarşı ve iş hanlarının üst katlarındaki işyerleri boş duruyor, mal sahipleri paylarına düşen yakıt bedelini ödemekte bile zorlanıyor… AVM ve büyük markaların alışveriş merkezlerinin iş hanlarındaki alışveriş kültürünü bitirmesi yüzünde çarşı esnafları adeta sinek öldürüyor… İlk katları 3 ile 6 bin liraya kadar kiracı bulan iş hanlarının 6-7 ve 8’inci katları 150 TL’ye bile kiracı bulamıyor… Bir zamanlar iğne atsan yere düşmeyen Emral Çarşısı’nın 5’inci kattan sonrası atölye ve depo olarak kullanılıyor. Bu durum şehir ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor.



Zonguldak’ta bozuk olan ekonomi iş hanı ve çarşı sahiplerini de etkiliyor ve hatta zor durumda bile bırakıyor.

Vatandaşın satın alım düzeyinin alt seviyelere düşmesi sonucu yeni işyerleri açılmıyor ve iş hanı ve çarşıların üst katlarındaki bulunan boş işyerlerine talep de olmuyor.

Genelde küçük esnafın ucuz kira için tercih ettiği işyerleri son zamanlarda depo olarak kullanılmaya başlanmış durumda.

Halkın Sesi yaptığı araştırmalarda Emral Çarşısı’nın üst katlarında 12 adet boş işyeri tespit etti. Aynı çarşının üst katlarındaki bazı kapalı işyerleri de depo olarak kullanılıyor.

Uzun Çarşı’da ise toplam 104 adet işyerinin 80’i dolu, 24’ü ise boş. Burada da üst katlardaki dolu işyerlerinin bir kısmı depo olarak kullanılıyor.

Demirciler çarşısında ise 5 adet işyeri boş durumda. Burada da bazı işyerleri kapalı olarak tutuluyor.

Aynı şekilde büro olarak kiraya verilen iş hanlarındaki bazı iki üç odalı işyerleri de boş. Halkın sesi aylarca boş kalan ve kiraya verilemeyen bu şekilde işyerleri tespit etti.

Bu arada söz konusu çarşı ve iş hanlarının sahipleri de kiracı bulamamaktan yakınıyorlar ve “boş işyerlerinin yakıt bedellerini mecburen ödüyoruz, bu da bizi zarara sokuyor” şeklinde görüş belirtiyorlar.

(Foto: Ayşenur Koç, Haber: Şule Eser, Selen Sezer)