Zonguldak Çaycuma’da yaşanan PTT işyeri sorunları çıkılmaz bir hal aldığından dolayı KESK’e bağlı Haber-Sen Merkez Yürütme Kurulu adına Genel Örgütlenme Sekreteri İbrahim Damatoğlu, Çaycuma PTT Merkez Müdürlüğü önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Haber-Sen üyeleri, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, KESK Çaycuma ve Zonguldak bileşenleri, siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri yetkilileri ile Çaycuma PTT çalışanları katıldı.

Yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Çaycuma PTT Merkez Müdürlüğü çalışanı PTT emekçilerinin personel eksikliği nedeniyle dayanacak gücü kalmamıştır. PTT Genel Müdürlüğünün 2018 yılı personel alımında bölgemizin eksikliği giderilmemiş, yeni gelecek personel beklentisine giren ve iş yoğunluğu altında ezilen PTT emekçileri de alım olmayınca psikolojik olarak her geçen gün etkilenmişlerdir. Köle gibi çalışan PTT emekçileri moral ve motivasyon olarak çok çok kötü durumdalar.

Performans puanı üzerinden norm kadro tespiti birçok iş yerlerimizde benzer sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Performans tespiti yapılarak norm kadro belirlemek hukuksuzdur. Sendikamız bu hukuksuz uygulama hakkında hukuksal mücadelesini vermektedir. Bu yöntem insanı bir uygulama değildir. PTT emekçilerinin üzerinde de ağır bir baskıdır. PTT hizmet standartlarını belirlerken, iş hacmini de dikkate almalı adaletli ve insani normlar üzerinden ölçüm yapmalıdır.

Zonguldak’ta, Çaycuma ilçesi harici birçok bölgede personel açığı had safhadadır. Gökçebey, Devrek, Alaplı gibi ilçeler eksik norm ile çalışmakta ve artan iş yükü altında ezilmektedirler. Zonguldak merkezde dahil 7 posta ciheti personel eksikliği sebebiyle devirli çalışmaktadır. Günü birlik yöntemlerle geçici personel görevlendirilmesi ya da taşeron emekçilerimizi görevlendirerek gün kurtarılmaktadır. Zonguldak PTT Başmüdürlüğünün talebi olmasına rağmen personel eksikliği giderilmemiştir.

Çaycuma ilçemiz geniş bir yüzölçümüne sahip, tarım ve sanayinin aynı anda önceliği olan, yoğun nüfuslu ve dağınık köy ve mahalle yapısına sahiptir. 2016 yılı nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 27062 olup, Çaycuma PTT merkezinin gerçek normu 9 olmasına rağmen 7 norm ile çalışmaktadır ki, 9 normda Çaycuma için büyük bir eksiktir. İlçedeki organize sanayi bölgesi ve Dokap bölgesi ise başlı başına iş yoğunluğu olan geniş bir alandır. Çaycuma’da 65 köy bulunmaktadır. Özellikle bazı köylerin (Kızılbel, Çomranlı, Ahatlı, Nebioğlu gibi) nüfusu yüksektir. Ortalama 2000 nüfuslu ve geniş alana dağılmış köylerdir. Tüm bu köy ve mahallelere yalnızca 1 Dağıtıcı arkadaşımız bakmaktadır.

Ortalama bir cihette en durgun günde Çaycuma adliyesine 1000 civarı, Çarşı merkezine ise 350-400 evrak çıkmaktadır. Bu rakamlar ise yalnızca kayıtlı postalardır. Çaycuma PTT merkezinde işlemler eksik personel ile yürütülmesi sebebiyle emekçiler, kanuni ve insani olan yıllık izinlerini dahi kullanamamaktadırlar. Bu gayri insani bir durumdur. Hasbel kader yıllık izin kullananın veya sağlık sorunu yaşayanların ise cihetindeki posta görev dönüşüne kadar beklemektedir.

Çaycuma PTT emekçilerinin artık dayanacak güçleri kalmamıştır. Başta insani ve hakkaniyetli bir çalışma ortamı yaratılması ve Çaycuma halkına posta hizmetlerinin aksamadan yürütebilmeleri için acil olarak başta Çaycuma olmak üzere diğer işyerlerimizin personel açığı giderilmelidir”