Zonguldak’ın Ereğli ilçesine kurulması planlanan termik santrale karşı çıkan ve kendilerini "Karadeniz İsyandadır Platformu" olarak adlandıran çevreciler, Kireçlik bölgesinde kamp yaptı.

Karedeniz Ereğli ilçesi Kireçlik Koyu’na kurulması planlanan termik santrale karşı çıkan çevreciler, kamp yaparak tepkilerini gösterdi. Eylemcilere CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un yanı sıra İstanbul’dan gelen “Karadeniz İsyandadır Platformu” üyeleri, Ereğlili vatandaşlar ile bazı siyasi partilerin temsilcileri destek verdi. Kireçlik Koyu’na yürüyerek inen grup, deniz kenarına deredeki suyun yüksek olması nedeniyle pat pat diye tabir edilen tarım aracı ile geçti. Çevreciler koyda bir taraftan çadırlarını kurup kamp hazırlığı yaparken, bir taraftan da manzarayı seyredip hatıra fotoğrafı çekti.

Eyleme katılarak destek veren Janna-Abdullah Çakır çifti, termik santrallerin daha bakir alanlara kurulması gerektiğini savundu. Abdullah Çakır, çocukların geleceği için deniz ve doğanın kirletilmemesi gerektiğini söyledi. Anne ve babası ile birlikte kampa gelen 9 yaşındaki Ahmet Çakır ise, temiz deniz ve temiz doğa istediğini belirterek, "Termik santral istemiyorum" dedi.

Diş hekimi ve aynı zamanda Ereğli Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Osman Yavuz, günümüzde suların pet şişelere girdiği bir dönemde havanın da şişelere girip para ile satılmaması için termik santral yapımına karşı olduğunu dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise, tarım arazilerinin bulunduğu, köylünün çiftçilik yaptığı bir bölgeye termik santral kurulmasının yanlışlığına vurgu yaptı. Termik santral kurulması planlanan bölgedeki toprakların çok bereketli olduğunu söyleyen Onur, "Ne atsanız oluyor, doğadan oluyor. Bütün her şeyin yetiştiği, insanların tarım ile geçindiği, bir de üstüne ülke ekonomisine de kazandırabilecekleri bu topraklar ve bunun birçok benzeri topraklar enerjiye kurban ediliyor. HES’lere kurban ediliyor, termik santrallere kurban ediliyor. Neden? Çünkü güzellik, doğa deniz kenarında oluyor. Enerjide suya ihtiyaç olduğu için iktidarlar enerjiyi tercih ediyorlar. Çünkü tarım onlar için daha zahmetli, rant yaratmıyor. Bu enerji işi rant yaratıyor. Ama ne olacak? Vatandaş sahiplendiği zaman mutlaka geri adım atıyorlar. Bu konuda da ciddi bir sahiplenme var. Birliktelikten çok mutluluk duyuyoruz. Köylüsü ve kentlisi sahip çıkmadığı zaman biz milletvekillerinin de yapabileceği pek fazla bir şey olmuyor. Bu oksijen kaynağını ortadan kaldırmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

Ereğli Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Eylem Ertuğrul ise, konuşmasında Zonguldak bölgesinin ağır metal kirliliğinin en fazla olduğu kent olduğunu dile getirdi. Bölgeye termik santrallerin yapılmasının yanlışlığını savunan Ertuğrul, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz Ereğli’de önce Köseağzı, daha sonra da Kireçlik dediğimiz bu bölgede termik santral inşası planlanıyor. Zonguldak bölgesi ağır metal yönünden Avrupa’nın en fazla kirlilik oranı yüksek bölgesi. Bölgemizde astım, kronik akciğer hastalıkları, santral sinir sistemi ile ilgili hastalıklar çok yoğun bir şekilde yaşanmakta. Yapılacak olan termik santralin çok ciddi çevre etkileri var. Çıkardığı toksit gazlar, külü soğutma suyunun denize verdiği harabiyet, çevreye çok ciddi negatif etkileri olan bir sistem. Termik santral sistemi dünyada terk edilmiş durumda. Biz bölgemizde termik santral inşaatını sağlık anlamında, çevreye olumsuz etkileri anlamında yapılmasını istemiyoruz."

İstanbul’dan gelerek eyleme yaklaşık 30 kişilik bir grupla destek veren Karadeniz İsyandadır Platformu Sözcüsü Hatice Hacısalihoğlu, Ereğli’deki eylemin ardından Sinop, Rize ve Ordu’da yapılması planlanan termik santral ile HES’lere karşı mücadele etmek için o bölgelere gideceklerini dile getirdi. Hacısalihoğlu, "Biz yaşam yolculuğu adı altında yaklaşık 1 hafta boyunca sürecek olan Karadeniz Bölgesi’nde belirlediğimiz platform ve direnişleri ziyaret edip yerinde izleyeceğiz. Oradaki insanlarla dayanışma içerisinde olacağız" dedi.

Ereğli’de termik santrallere karşı hukuki mücadele veren avukatlardan Yakup Okumuşoğlu, Batı Karadeniz Bölgesi’nin 79 kilometrelik sahil şeridine 9 ayrı termik santral kurulmasının planlandığını belirterek, bu bölgenin felce uğrayacağını ileri sürdü. Kireçlik Koyu’nun insanların denize girdiği bir bölge olduğunu dile getiren Okumuşoğlu, bu bölgeye termik santralin kurulamayacağını söyledi.

Çevreciler, yapılan hazırlıkların ardından kamp kurdukları çadırlarda geceyi geçirecek.