Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’ndeki bir kömür işletmesinde eylem yapan madencilere CHP Zonguldak İl Başkanı Harun Akın destek verdi. İşletme Müdürü Zeki Arslan’dan yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bilgi alan Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan maden ocağındaki sorunu çözmesini istedi.

CHP Zonguldak İl Başkanı Harun Akın, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ereğli Eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve CHP yöneticileri ile birlikte Kandilli Beldesi’ne gelerek HEMA Kandilli İşletme Müdürü Zeki Arslan ile görüştü. Görüşmede Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da hazır bulundu. Kandilli HEMA İşletme Müdürü Zeki Arslan yaşadıkları asıl sorunun yeni buldukları 4 milyon tonluk kömür rezervini çıkartmalarına Türkiye Taş Kömürleri Kurumu’nun (TTK) izin vermemesi olarak gösterdi. TTK’dan yeni kömür rezervinin çıkarılması için talepte bulunduklarında mevcut çalışan maden ocağına kapatma kararı vererek cevap geldiğini dile getiren Arslan, Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi sonrasında üretime devam edebildiklerini söyledi. Madencilikle ilgili yeni çıkan torba kanunun iş verenlere ek külfetler getirdiğini ve Soma’da yaşanan maden faciasının ardından işverenin madene yatırım yapmak istemediğini ifade eden Arslan, yetkililerin yaşadıkları soruna duyarsız kaldığını söyledi.

CHP Zonguldak İl Başkanı Harun Akın ve beraberindeki heyet işletme müdürü ile yaptıkları görüşmenin ardından ocak başındaki madencilerle bir araya geldi. 800 madencinin işsiz kalmaması için Enerji Bakanlığı’nın devreye girmesini isteyen Akın şunları söyledi: “Son zamanlarda madenlerde yaşanan facialar bizi akşamları haberleri dinlemekten korkar hale getirdi. Siz çok dikkat edin kendinize. Sizin emniyetiniz, sizin canınız bizim için esas. Dün genel müdür ile de görüştüm. Burada yeni bir rezerv bulunmuş. Bu rezerv karşılığı bir takım yazışmalar var. Anlaşılamayan şekilde uzlaşılamayan bir nokta var. Oysaki firma ‘ben kömür çıkartacağım’ diyor. Siz de kömürü çıkartmak istiyorsunuz. Bu kadar riskli bir işi yapmak istiyorsunuz. Kışın ortası, şu anda aşağıda işten çıkartılmaları protesto eden, direniş yapan arkadaşlarınız var. Siz de şimdi oraya iniyorsunuz. Ne olur dikkat edin kendinize. Sizin haklı olan bu ekmek mücadelenizi, illaki grizu patlamasıyla öldükten sonra mı birileri buraya gelecek? Siz yaşarken bunu görmek sizin en doğal hakkınız değil mi? İllaki aşağıda bir yangın mı olması lazım? 800 kişi çalışıyor burada ve 800 kişi ekmeği ile baş başa. ‘Acaba ekmeğim ne olacak? Atılacak mıyım, atılmayacak mıyım?’ Eşleriniz, anneleriniz kapıda bekliyor. Sadece Soma ve Ermenek’te grizu sonucu yangın sonucu, ocak başında ölü sayıcı Enerji Bakanı istemiyorum ben. Bana göre bugün burada Enerji Bakanı olacaktı. Gelecektir, sorunu çözecektir. Bu ihaleyi sen vermedin mi kardeşim? Verdin. Firma bir şey diyor. Doğru ya da yanlış. Oturacaksın masaya. Eğer o firma sizin can güvenliğinizi, sizin hayatınızı riske ederek iş yapıyorsa gerekeni yapacaksın. Bugün bu olayı Türkiye ve dünyaya duyururlar. Ben o Enerji Bakanını da ocak önünde yangın sonrası görmekten sıkılırım, burada sorunu çözmüş bir Enerji Bakanı olarak gerekirse ilk önce ben alkışlarım. Buraya gelsin. Buraya gelmek zorunda.”

CHP Zonguldak İl Başkanı Harun Akın ve beraberindekiler yapılan konuşmanın ardından maden ocağından ayrıldı.

Bu arada CHP heyeti HEMA Kömür İşletmesi yetkilileri ve maden işçileri görüştüğü sırada posta aracı ocak sahasına gelerek işçilere tebligatlarını teslim etti.