CHP’liler Eren’in ruhsatını sordu

İl Genel Meclis Başkanı Vacip Durdubaş başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında CHP’li Meclis Üyesi Cihat Öztürk, Eren Enerji ZETES 1 ve ZETES 2 Termik Santralleri’ne ruhsat yerine izin belgesi verildiğini öğrendiklerini belirterek, konuyla ilgili meclisten bilgi istedi.

Öztürk: “Biz fabrikaya karşı değiliz. Aynı fabrika Avrupa’nın göbeğinde var. Çevre ölçüm cihazını Çatalağzı’na koysunlar. Çevre ölçüm cihazını Çatalağzı’na koysunlar, biz halk olarak bakalım. Biz çevre kirliliğinden kanser oluyoruz” dedi.

 İl Genel Meclis Başkanı Vacit Durdubaş başkanlığında dün gerçekleştirilen Nisan ayı 4’üncü birleşimi gündeme ilişkin maddeler görüşüldü. Meclis, açılış ve yoklamanın ardından bir önceki birleşimin tutanak özetinin okunup onaylanmasıyla başladı.

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Cihat Öztürk, meclise gündem dışı sunduğu Eren Enerji ZETES 1 ve ZETES 2 Termik Santrallerinin ruhsat izni hakkındaki önerge Ak Parti’li ve CHP’li meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu.

Eren Enerji ZETES 1 ve ZETES 2 Termik Santrallerinin 2010 yılından bu yana ruhsat yerine geçen geçici izin belgesi verildiğini öğrendiklerini belirten Öztürk, izni verenin özel idare olduğu için konu hakkında bilgi almak istediğini vurguladı. Bunun üzerine İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kokulu ise konu ile ilgili bilgileri toplayarak yarın (bugün) meclisi bilgilendireceğini söyledi.

MECLİS 5 MİLYON BORÇLANACAK

Gündemin 3’üncü maddesinde; “Çaycuma İlçesi Şeyhoğlu Köyü’nde yer alan taşınmaz için ’Tavuk Çiftliği’ amaçlı hazırlanan İmar planına 1’inci sınıf gayrisıhhî müessese kapsamında tesis yapılacağından söz konusu parsellere ait ilave imar planının görüşülmesi” görüşülen rapor oy birliğiyle kabul edildi. 4’üncü maddede; Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ile ilgili; İmar ve Bayındırlık, çevre ve Sağlık ile Tarım Komisyonlarının ortaklaşa hazırladıkları rapor oy birliği ile kabul edildi. 5’inci maddede ise İller Bankası’ndan 48 ay vade ile 5 milyon 500 bin TL. borçlanmasına yönelik Plan ve Bütçe ile Tarım Komisyonlarının ortaklaşa hazırladıkları rapor oy birliği ile kabul edildi. Gündemde bulunan 6’ıncı maddede uzman kişiye günlüğü 76 lira verilmesi ve 7’inci madde de görüşülüp oy birliği ile kabul edildi. Meclise sunulan 2 önerge ise oy birliği ile kabul edilerek gündeme alındı.

ÖZTÜRK: “5 YILDIR NE ŞEKİLDE FAALİYET İZNİ VERİLDİ”

CHP’li Meclis Üyesi Cihat Öztürk, gündem dışı meclise Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin ZETES 1 ve ZETES 2 Termik Santrallerinin ruhsatları hakkında sunduğu önerge şu şekilde: “İlimiz Zonguldak Kilimli ilçesi Çatalağzı Beldesi sınırları içinde Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından işletilen 165 MW ve 2x 600 MW kurulu gücünde olan ZETES 1 ve ZETES 2 Termik Santrallerinin 2010 yılından bu yana faaliyet gösterdiği  bilinmektedir. Söz konusu tesislere İl özel idaresince Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği’nin 20’inci maddesine göre 18 Aralık 2014 tarihinde ruhsat yerine geçen geçici izin belgesi verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Söz konusu yönetmeliğin 20’inci maddesinde geçici izin belgesi bir yılı aşmamak üzere verilir denilmektedir. Eren Enerji Üretim A.Ş’ye ait olan tesisler 2010 yılından bu yana yaklaşık 5 yıldır ne şekilde faaliyet izni verildiği hakkında bilgi verilmesini talep ediyorum.”

 “DENEME İZNİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI YERİNE GEÇER”

Ak Partili Meclis Üyesi İsmail Terzi: “Bu meclis olarak bizim görev alanımıza girmiyor. Bu önergeyi veren arkadaşlarımıza ait (CHP) 2 tane belediye var. Belediyeler vasıtasıyla bilgi alabilirler. Bunu siz değil belediye araştırabilir” demesi üzerine CHP’li Üyesi Cihat Öztürk’de “Ruhsatı Özel İdare verdiyse soruyu da özel idareye sorarız. Belediyelerin Ak Parti’li CHP’li olması bizi ilgilendirmez. Üstelik belediyelerinde açamadığı kapılar var. Biz bilgiyi meclisten istiyoruz” dedi. Uygulamayla ilgili meclisi bilgilendiren Öztürk şunları söyledi: “ 20. maddeye göre deneme izni birinci sınıf gayri sıhhi müesseselere yetkili idarenin gerekli görmesi veya iş yeri sahibinin müracaatı halinde inceleme kurulunun önerisi üzerine yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından süresi 1 yılı geçmemek üzere deneme izni verilebilir. Deneme izni bu süreçte açılma ve çalışma ruhsatı yerine geçer.”

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNDEN KANSER OLUYORUZ”

Çatalağzı’na çevre ölçüm cihazı konulmasını ve değerlerin yüksek olduğunda fabrikanın üretimi durdurması gerektiğini savunan Öztürk: “ÇED raporunda bunun ömrü 20 sene 2010 tarihinden buyana çalıştırıyor. 5 seneden beri uzatmalara gidiyor. Geriye kalıyor 15 sene. Geçen sene sormuş olduğumuz sorunun cevabını vermeyenler 15 sene uzatmalara girerek bu iş olmaz. Biz fabrikaya karşı değiliz. Aynı fabrika Avrupa’nın göbeğinde var. Biz istiyoruz ki; çevre ölçüm cihazını Çatalağzı’na koysunlar. Çünkü yok hibe ettiler yok. Bizde Çatalağzı ve Kilimli halkı olarak bakalım eğer değerler yüksek ise fabrika çalışmayı Avrupa’daki gibi. Çevre ölçüm cihazını Çatalağzı’na koymuşlar, biz halk olarak bakalım. Biz çevre kirliliğinden kanser oluyoruz” dedi.

DURDUBAŞ: “NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ?”

Bunun üzerine Ak Parti’li Meclis Üyesi İsmail Terzi, yanlış anlaşılma olduğunu belirterek; “Biz fabrikaya karşı olduğunuzu söylemedik. Oradaki belediyelerin CHP’li belediye olarak sizin belediyeniz olduğunu ve oradan daha kolay öğrenirdiniz. Bunun özel idareyle ne gereği olduğunu anlamaya çalıştım” demesi üzerine Meclis Başkanı Durdubaş, araya girerek, “Neyi tartışıyorsunuz?  Konuyla ilgilileri meclise çağırıp bilgi almak için önergeyi meclise sundum. Müdür bu konuda araştırma yapıp meclisi bilgilendirecek” diyerek tartışmayı sonlandırdı. Toplantı bir sonraki birleşimin 8 Nisan Çarşamba (bugün) saat 10: 00’da yapılmak üzere sona erdi.