Zonguldak’ta ilkokul öğrencilerine Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün da izniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Yaz Kur’an Kursları kitaplarının“karne hediyesi” olarak dağıtılmasının basına yansımasından sonra İstanbul Milletvekili Levent Tüzel konuyu bir soru önergesi olarak meclise sundu. Sorularının Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergede Tüzel, basın danışmanlığından yaptığı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 3’lü set olarak dağıtılan kitabın arka sayfasında yapılan açıklamada “Dinimizi Öğreniyoruz: Yaz Kur’an Kursları Öğrenci Kitabı adlı bu kitap, sizin yaz yolculuğunuzun rahat ve zevkli geçmesi için sade bir dilde ve eğlendirici etkinliklerle hazırlandı” açıklaması bulunuyor. Ancak kitapta yer alan birçok kavram çocukların gelişimi ve psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratacak türdendir.  Kitapta birden fazla yerde “cehennem ateşinde yanma” ifadeleri geçmektedir.

Çok sayıda uzman, pedagog ve rehberlik hocası bu tür kavramların ilkokul çocukları tarafından kavranamadığını, çocuklarda korkuya yol açtığını defalarca dile getirirken, böyle bir kitabın ilkokullarda dağıtılması endişe verici olarak değerlendirmektedir. Birinci kitabın 15. sayfasında yer alan hadiste, İslam’dan başka dine inanmayanların cehennem ateşiyle karşılaşacağı ifade ediliyor. Küçük yaştaki çocukların bu tür bir tartışmanın içine çekilmesi, başka inançlardan veya inanmayan yakınlarıyla ilişkisinde de ciddi sıkıntılar üretmeye aday görünmektedir.

Bu itibarla;

1.      Uzmanların, kitapta yer alan “cehennem ateşinde yanma” söylemi gibi soyut ifadelerin yer almasının çocuklarda travmalara neden olacağı hakkında görüşleri olmasına rağmen, bu tür kitapların dağıtılmasındaki ısrarın nedeni nedir?

2.      Kitapta yer alan alıntılarda; “Hacca gitmeyen insanların günahkar olduğunu düşünmek çocukta nasıl bir algı yaratır? Kendi gibi olmayan herkesi kötü olarak algılamak sevgiyi, hoşgörüyü çocuğa nasıl aşılar? Senden olmayan, senin gibi inanmayan herkes kötü fikrini oluşturmak çocukta nasıl bir değer oluşturur?

3.      Bu tür kitapların dağıtılması henüz somut düşünce oluşumu aşamasında olan, soyut düşünce yetileri gelişmemiş olan çocukların zihinsel gelişimi ve pedagojik bakımından yararı nedir?