Belediye Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in iddialarına yanıt verdi. Demirtaş, yazılı bir açıklama yaparak yerel bir internet sitesinde Başkan Akdemir’in iddialarına cevap verdi. Demirtaş yazılı açıklamasında şu ifadelerine yer verdi:

 Mart 2018 günü, Yeni Gün internet  sitesinde, GÖZLE M Akay TURHAN’ın kaleminden köşesinde“AKDEMİR’İN İDDİASI” başlıklı yazı yayınlandı.

 

Akdemir’in, ben ve oğlum hakkında söyledikleri tümüyle safsatadır. Bizlere çok yönlü zararlar veren, kasıtlı ifadelerdir. Yasal haklarımızı saklı tutarak, gerçek olmayan sözlerini ve gerçekleribasınımız kanalıyla kamuoyunun bilgisine ve yargısına sunmak istiyorum.

 

Belediyenin geliri hakkında söylediğim şudur; 2018 yılının ilk dokuz ayında, tatil günleri hariç belediyeye her gün ortalama 460.000.- TL girmiş ( eski birimle,her gün 460 milyar girmiş). Bu da ispatı:  Akdemir’in belediyenin web sitesinde yayınladığı, belediyenin 9 aylık gelirlerini tatil günleri dışındaki günlere bölün, günlük geliri sizler de göreceksiniz. 9 aydaki Toplam gelir 88.128.000.- TL. ( 88 trilyon 128 milyon TL ). Eğer yayınladığı gerçek değilse,Zonguldaklıları aldatmaktadır..

 

Akdemir belediyenin aylık gelirlerini, bir önceki ayın gelirleri olarak web sitesinde yayınlıyordu.

Web sitesine bakın, 2018 Eylül ayından bu yana 6 aydır açıklayamıyor.

 

Gerçek dışı diğer bir ifadesi; Kaçak inşaatlar için;"Bu konu yapı denetim ofislerinin işi." diyor.

8 senedir belediye başkanlığı yapıp, kaçak inşaatları kimlerin tespit edip yaptırım uygulayacağını bilmiyormuş gibi konuşması çok komik. Bunun“belediyenin işi olduğunu”ilkokul çocuğu bile bilirken, Akdemir’in bilmiyor olması hiç gerçekçi ve inandırıcı değil.

Yapı denetim şirketleri, yapı sahibi adına, belediyenin ruhsat verdiği yapının ruhsat projelerine uygun olarak yapılmasını sağlarlar. Denetimleri eksik yapmaları, ruhsat projesine uymamaları, proje çizmeleri, inşaat işleri yapmaları kesinlikle yasaktır. Denetimden doğan hak edişleri, yapının en son durumunu gösteren fotoğraflarını da ekleyerek belediyeye verirler. Belediyenin yetkili elamanları yapının son durumunu inşaata gidip görürler, hak ediş bilgileri ve inşaat ruhsat projesine uygun ise hak edişler belediye tarafından onaylanır. Denetim şirketleri ayrıca, her ay sonu denetledikleri yapıların son durumunu gösteren fotoğrafları da ÇŞB sistemine gönderirler.Böyle çok kişi tarafından incelenen bir sistemde ruhsat projesi dışında kaçak kat yapılması, inşaata gidilmemesi mümkün mü?

Ancak, Yapı Denetim Kuruluşunun görevi bittikten sonra, yapı sahibi eğer yapıda değişiklik yaparsa, kat ilave ederse, bodrumu konuta, otoparkı ticarethaneye çevirirse, terası kapatır daire yaparsa, bunlardan görevi biten yapı denetim şirketi değil, belediye başkanı sorumludur.

 

Akdemir devam etti: "Turhan Demirtaş'ın yapı denetim ofisi var. Belediye meclisi üyesi olduğundan pek çok yapı sahipleri ona gidiyor. Bana bir inşaat sahibi geldi (Aradan 1 yıl geçti. Yapı denetim bürosundan bugüne kadar hiçkimse gelmedi. Ne yapacağım başkanım) dedi. Demek ki Demirtaş, belediyeyi vatandaşın sırtından rant kapısı yapmış. Şimdi ben yokum. O da yok. Ancak onun adına oğlu var! Gerisini siz düşünün"

Bunlar çok ciddi, kesinlikle ispat etmesi gereken suçlamalar.

Benim yapı denetim ofisim yok.

Önceleri Demirtaşlar yapı denetim şirketine ortaktım.Meclis üyesi olduğum için 2016 da ayrıldım.

Akdemir, “meclis üyesi olduğum için pek çok yapı sahibinin bana geldiğini, belediyeyi rant kapısı yaptığımı” söylüyor. Bana gelen pek çok yapı sahipleri kimlerdir açıklasın da hepimiz bilelim.

Belediye meclis üyesinin görevleri yasalarla bellidir. Meclis gündemindeki konular hakkında görüş bildirir, soru sorar, oyunu kullanır. Başka bir yetkisi yok. Örneğin; meclis gündemi hazırlayamaz, personele görev veremez, personelin işine son veremez, personeliişe alamaz, kaçak inşaatlara, kaldırım işgallerine müdahale etmemesi için zabıtaya ve ilgililere emirler veremez, ihalelere, doğrudan teminlere karışamaz, işi şuna verin, malı şuradan alın diyemez, belediyenin parasını harcayamaz.

Kişilere yönelik imar plan tadilatlarını gündeme almak da dahil, bunlar Belediye Başkanı Akdemir’in yetkisinde ve sorumluluğundadır.

Bu durumdaAkdemir; bir belediye meclisi üyesinin, belediye başkanının bilgisi, ilgisi ve desteği olmadan, vatandaşın sırtındannasıl rant sağladığınıkamuoyuna mutlaka açıklamalıdır.

 

(Haber merkezi)