Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, devletin içine çöreklenmiş bir cemaatin tasfiyesi için başka cemaat ya da yapılarla işbirliğine gidilemeyeceğini söyleyerek, “Devlet, tüm çalışmalarını kendi organları üzerinden yürütmelidir” dedi

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı açıklamasında, “15 Temmuz 2016’da, bir cemaat tarafından yönlendirilen bir grup askerin yönetime el koymak için başlattığı darbe girişimihalkımızın direnişiyle bastırıldı. Olaylar sırasında üzerine ateş açılan 251 vatandaşımız şehit oldu, 1461 vatandaşımızyaralandı. Silahlı Kuvvetleringenelkurmay başkanı dahil komuta kademesinin tamamına yakınınınrehin alındığı kalkışma, seçilmiş hükümete bağlı güvenlik güçlerinin çabası ve halkın direnişikarşısında hezimete uğradı. 15 Temmuz, bir yıl sonra, bu kara günü ve halkımızın verdiği demokrasi mücadelesini unutmamak, bu uğurda yaşamını feda edenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Birlik Günü adıyla resmi tatil ilan edildi” dedi.

DEVLET İÇİNE ÇÖREKLENMİŞ BİR YAPININ TASFİYESİ İÇİN BAŞKA YAPILARLA İŞBİRLİĞİNE GİDİLEMEZ

15 Temmuz’un her yönüyle öğretici olduğunu söyleyen Kantarcı, “Bu kara gün bizlere yaşayarak öğretti ki, kamu erki, hangi suretle olursa olsun hiçbir güçle paylaşılamaz, devlet içinde paralel yapılanmalara izin verilemez. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaslandığı temel ilkelerden biri olan laikliğin, bir arada yaşam irademizin devamı kadar, devletimizin sosyal, ekonomik ve siyasi düzeninin sağlanması için taşıdığı önem tartışılamaz. Aykırı hiçbir uygulama kabul edilemez. Devletin içine çöreklenmiş bir cemaatin tasfiyesi için başkacemaat ya da yapılarla işbirliğine gidilemez, güçlendirilmesi izah dahi edilemez. Yeni 15 Temmuzlara davetiye çıkarmak anlamına gelen bu yaklaşımlardan uzak durulmalı, devlet, tüm çalışmalarını kendi organları üzerinden yürütmelidir” dedi.

DARBELERİN PANZEHİRİ KURUM VE KURALLARIYLA İŞLEYEN EKSİKSİZ DEMOKRASİDİR

Kantarcı açıklamasını, “Her zaman ifade ettiğim gibi tüm darbelerin panzehiri kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz demokrasidir. Bunun için toplumsal hayatı şekillendiren yasalardaki tümanti demokratik hükümler kaldırılmalı, ilan edilen OHAL’le işinden çıkarılan kamu çalışanlarından hakkında mahkeme kararı bulunmayanlar derhal işlerine iade edilmelidir. İfade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki tüm engeller kaldırılmalı, hukukun üstünlüğü her türlü değerin üstünde tutularak, herkes için adalet sağlanmalıdır. Eksiksiz bir demokrasi için atılacak her adım darbelerin karşısına dikilmiş bir kale olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz akşamı demokrasi ve yurttaş egemenliğini korumak için sokağa çıkıp yaşamını feda eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımıza sağlık ve uzun ömürler diliyorum” diyerek tamamladı.