Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Diyabet ve Kronik Hastalıklar Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen 14 Kasım Dünya Diyabet haftası etkinlikleri kapsamında Kozlu İlçesine bağlı Sivriler Köyünde vatandaşlara Ketem projesi kapsamında hem kanser taraması yapıldı ve aynı zamanda diyabet haftası nedeniyle şeker taramasından geçirildi.

14 Kasım Dünya Diyabet haftası etkinlikleri çerçevesinde basın bürosu kanalıyla bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya yapmış olduğu açıklamada şöyle dedi. “   Diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturan bir klinik tablo olarak öne çıkmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranında artış, fiziksel aktivitede azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır.

Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre: Dünya nüfusunun yüzde 8.3’ ünde diyabet mevcuttur. 2013 Yılında tüm dünyada 382 milyon birey diyabetli iken bu sayının 2035 yılında yüzde55 artarak 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2035 yılı tahminlerine göre diyabetli nüfus itibarı ile Türkiye, diyabetin dünyada en yüksek olacağı ilk 10 ülke arasına girecektir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir. Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır. Biz de Türkiye   Halk Sağlığı Kurumu önderliğinde her yıl olduğu gibi bu yıl da  diyabet konusunda farkındalıkları arttırmak amacıyla  ‘İnsülin hormonu’ nu bulan  Frederick Banting’in doğum günü olan ‘14 Kasım Diyabet Günü’  etkinlikleri kapsamında İlimizde çeşitli mobil noktalarda Zonguldak Diyabetliler Derneği ile birlikte, Mobil noktalarımızda halkımız stantlarımıza davet edilerek taramaları gerçekleştirilmiştir.  Kişilerin ücretsiz   kan şekeri ölçümleri ve Boy -kilo ölçümleri ile beden kitle indexlerine  göre riskleri değerlendirildi. Açlık kan şekeri değeri yüksek olan ve daha önce diyabet tanısı almamış pek çok vaka yakalanıp ileri tetkik tedavi  amacıyla yönlendirmeleri  yapılmıştır.’’ dedi.