Dünya sigarayı bırakma etkinliği kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Polikliniğinde stant açılarak bir dizi etkinlik yapıldı.

Müdürlük basın bürosundan verilen habere göre 9 şubat Dünya sigarayı bırakma günü nedeniyle açılan stanta gelen vatandaşlara Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi sigarayı bırakma polikliniği sorumlu hemşiresi Hesna Ünvar tarafından vatandaşlara karbonmonoksit ölçümü yapılarak yüksek derecede sigara tiryakilerini sigarayı bırakma polikliniğine davet edildiler. Vatandaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz dağıtılan sigara bırakma ilaçları hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra sigarayı bırakan vatandaşlara Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Müdür Yardımcısı Dr. Recep Genç, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şubesi Müdürü Esin İlhan ve Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Abdullah Bircan tarafından rozet takılarak tebrik ettiler.

Dünya Sigarayı bırakma günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya ise yapmış olduğu açıklama şöyle dedi.

 “  Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında düzenlenen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların  sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olarak sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.

 

 Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelen nedenlerindendir. Sigara kullanımı sadece kullanan bireye değil, sigara dumanını soluyan herkese ciddi zararlar vermektedir. Sigara dumanına maruz kalanlarda da aynı hastalıklar görülmektedir.

 

Sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir. İlimizde sigara bağımlılığı bulunan kişilerin tedavisini sağlamak amacıyla hastanelerimizde sigara bırakma poliklinikleri bulunmaktadır.  Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi, Çaycuma Devlet Hastanesi ve KETEM bünyesinde bulunan sigara bırakma poliklinikleri hafta içi her gün hizmet vermektedir. Sigara bırakma polikliniklerimizde Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan sigara bırakma ilaçları ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir.

 

Kişinin kendisi kullanmadığı halde istemi dışında tütün dumanına maruz kalması sonucu her yıl dünyada 600.000 kişi hayatını kaybetmekte ve bu rakamdan çok daha fazla kişi

pasif etkilenim nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Tütün dumanına maruz kalan çocukların, ciddi sağlık sorunları yaşamalarının yanı sıra bu risk ile karşı karşıya kalmayanlara göre 1-1,5 kat daha fazla sigaraya başladıkları yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler,

trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.