HDP Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Ali Topaloğlu:

“Düşüncelerimi özgürce söylemek için HDP’den aday adayı oldum”

Halkların Demokratik Partisi’nden Zonguldak Milletvekili Aday Adayı olan Ali Topaloğlu, gazetemizin muhabiri Barış Doğan’ın sorularını yanıtladı. Soruları içtenlik ile cevaplayan Topaloğlu, HDP’nin mutlaka mecliste olması gerektiği için ve partide düşüncelerini özgürce ifade edebileceği için HDP’den aday olduğunu ve HDP’nin Kürt partisi olmadığını ülkenin sorunlarına değindiğini ve emeğin sömürülmesine karşı, doğanın tahrip edilmesine karşı ortak mücadele edebilecek tek parti olduğunu söyledi.

Doğan: Ali Topaloğlu kimdir?

Topaloğlu: Öncelikle bana böylesi bir olanak tanıdığınız için Halkın Sesi’ne teşekkür ederim. Ben Artvin Hopa ilçesinde 1962 yılında dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu burada okudum. Liseyi Rize Endüstri Meslek Lisesi’nde okudum. Ailemin yoksul olması nedeniyle çalışma yaşamına M.T.A Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğünde işçi olarak başladım ve buradan 2009 yılında kendi isteğimle emekli oldum. Evliyim bir kız evlat babasıyım.

Doğan: Neden aday adayı oldunuz?

Topaloğlu: Öncelikle şunu belirteyim; ben uzun yıllardır toplumsal mücadelenin içindeyim, aynı zamanda siyasetle uğraşmaktayım. Ülkenin ve ilimizin içinde bulunduğu durum, beni bu anlamda sorumluluk almaya mecbur bıraktı. Kendi vicdanım gereği bunu yaptım. Türkiye’nin barışına katkı sunmak ve Zonguldak’ın sorunlarına çözüm bulmak ve kamuoyu oluşturmak için aday adayı olmayı düşündüm.

Doğan: Diğer partilerden değil de neden HDP’den aday adayı oldunuz?

Topaloğlu: Ben uzun zamandır Sol Sosyalist partilerde ve hareketlerde siyaset yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nde eş sözcülük yapıyordum. Partim bu seçimlerde HDP ile seçime girme kararı aldı. Ben HDP Zonguldak yürütmesi içindeydim. Bu bağlamda doğal olarak HDP’den aday olmam çok doğal bir durum. Aynı zamanda en önemli nedenim barışa bir şans vermek için, HDP’nin mutlaka mecliste olmasını istediğim için ve partide düşüncelerimi özgürce ifade edebileceğim için HDP’den aday oldum.

Doğan: Aday Adayı Olma teklifi partiden mi geldi, yoksa siz mi aday oldunuz?

Topaloğlu: Aslında bu sorunun cevabını yukarıda verdim. Ben kendi isteğimle toplumsal sorumluğum gereği aday adayı oldum. Yalnız, aday adayı olurken kentte birlikte siyaset yaptığım ve bunun dışında zaman zaman fikir alışverişi yaptığım dostlarımla konuştum, bu şekilde karar verdim. HDP’ genel merkezinin bir teklifi olmadı. Tamamen kendi irademle aday oldum.

Doğan: HDP’nin Zonguldak’ta oy potansiyeli var mı?

Topaloğlu: HDP daha çok bölge partisi ya da deyim yerindeyse Kürt partisi olarak anılıyor. Biz HDP’nin Kürt partisi olmadığını, ülkenin sorunlarına değindiğini, emeğin sömürülmesine karşı, doğanın tahrip edilmesine karşı ortak mücadele edebilecek tek partidir. Bu nedenle tabii ki Zonguldak’ta her parti gibi potansiyeli vardır. Ben bu seçimlerde Zonguldak’ta önemli ölçüde oy alacağımızı ve sürpriz yapacağımızı görüyorum.

Doğan: Sizce seçim sistemi adaletli mi?

Topaloğlu: Kesinlikle adaletli değil.  %10 barajı derhal kaldırılmalı ve her düşünce, mecliste temsil edilmelidir. Aynı zamanda siyasi partiler yasası değişmeli, atamayla milletvekili dönemi artık bitmelidir.

Doğan: HDP Türkiye’de ve mecliste PKK partisi olarak algılanıyor. Siz ise bu partiden aday adayı oldunuz. Sizce HDP, PKK’nın partisi mi?

Topaloğlu: Kesinlikle böyle bir şey yok. Bu, toplumda HDP’yi itibarsızlaştırma taktiği. Toplum aslında kimin ne olduğunu çok iyi biliyor. PKK’nın kendisi zaten parti. HDP bu ülkenin vicdanı olacak bir siyasi partidir. Bugün gerçek anlamda barış isteyen sahici muhalefet yapan tek siyasi yapıdır. Bunu barajı geçerek göstereceğiz ve toplumun her kesiminden, bölgesinden oy alarak milletvekili çıkararak göreceğiz. Bu nedenle böyle bir söylem gerçek dışıdır, yalandır.

Doğan: Daha önce Tüketici Hakları Derneği Başkanı olmanızın avantajını kullanacak mısınız?

Topaloğlu: Ben Zonguldak’ta uzun yıllardır Bu dernekte Zonguldak halkı için mücadele ettim. Açık söylemek gerekirse Zonguldak halkı beni daha çok tüketici haklarında verdiğim mücadeleden tanır. Belki de beni değerlendirirken buradan değerlendirecek. Ben tüketici haklarında mücadele ederken çok tehdit aldım ancak hiçbirine aldırmadım. Bundan sonrada aldırmam. Şunu da ifade edeyim; ben dernek çalışmalarımda hiçbir zaman politika yapmadım asla da yapmam, asla böyle niyetim olamaz.

Doğan: Aday gösterildiğinizde ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

Topaloğlu: Beni Zonguldak kamuoyu yakından tanıyor. Bu nedenle işim çok kolay diye düşünüyorum. Sizin de sorduğunuz gibi benim neden HDP’den aday olduğumu anlatacağım. Kendi kısıtlı olanaklarımızla mütevazı bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Bizim öyle devasa paralarımız bütçelerimiz yok. Tamamen dayanışma ile yürüteceğimiz bir seçim kampanyası zaten böyle olmalı diye düşünüyorum. Biz seçilirsek kimseye diyet borcumuz olmaz.

Doğan: Aday olduğunuz takdirde ne kadar oy almayı hedefliyorsunuz?

Topaloğlu: Ben, Zonguldak’ta sürpriz yapacağımızı düşünüyorum. Biraz derdimizi anlatabilirsek her şey olabilir. Ben Zonguldak halkından şunu açıkça talep ediyorum: Sonuçta benim aday adayı olduğum parti de meclise girecek. Zonguldak halkı kendini en iyi temsil edeceğine inandığı kişiye oy verecek ve mecliste onun olmasını isteyecek. O anlamda halkın vereceği karara hepimiz saygı göstereceğiz ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim; biz oy verdikten sonra hep üzülürüz. Ya bu duruma düşmeden oyu kendi geleceğimiz için, ülkenin geleceği için en önemlisi çocuklarımızın geleceği için kullanmalıyız.

Doğan: Sizce Zonguldak’ın sorunları nelerdir?

Topaloğlu: Zonguldak’ın bulunduğu coğrafya çok güzel. Zonguldak halkı benim açımdan Türkiye’nin en güzel insanları. Hepimiz birbirimizi ötekileştirmeden birlikte yaşamayı biliyoruz. Şahsen ben yurttaş için hiçbir ayrım yapmadan her düşünceyle görüşürüm. Zonguldak için kim iyi bir şey yapacaksa partisi düşüncesi ne olursa olsun yanında olurum. İşsizlik, Buna bağlı göç, Çevre kirliliği, iş kazaları baş sorunlarımız. Aslında bu kenti yaşanmaz hale getirdik zorunlu olmadıkça kimse bu kentte kalmak istemiyor. Bir defa öncelikli olarak kenti fiziki açıdan ve sosyal açıdan yaşanır bir hale getirmek lazım. Üretim planlaması yapılarak işçi TTK işçi açıkları giderilmeli. Tarım alanları planlanarak kent tarım politikası uygulanmalıdır. Çevre kirliği önlenmelidir. Yeni termik santraller kesinlikle yapılmamalıdır.

Doğan: Son sözünüz nedir?

Topaloğlu: Ben öncelikle size teşekkür ediyorum. Zonguldak halkına söz veriyorum; dün, bugün ne yaptıysak, nasıl mücadele ettiysek yarın da aynı şeyleri yapacağız. Bizim milletvekili olmamız çok önemli değil, önemli olan barışa katkı sunmak hiçbir çocuğumuzun burnu bile kanamasın, hepimiz özgür adil bir şekilde kardeşçe yaşayalım. Ülkede işsizlik olmasın, yoksulluk olmasın, doğa ile uyumlu mutlu insanlar olarak yaşayalım. Zonguldak halkından, barışa, kardeşliğe ses vermeleri için HDP’ye destek istiyorum. Zonguldak halkını üzecek, pişmanlık duyacakları hiçbir şeye bedeli ne olursa olsun asla izin vermeyiz, kabul etmeyiz. Halkımıza şimdiden teşekkür ediyorum.

(Barış Doğan)