Zonguldak Eğitim İş başkanı Metin Kahveci yazılı bir basın açıklaması yaparak sendikasının ilkelerini hatırlattı.
Kahveci açıklamasında şu görüşlerini dile getirdi:

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarınca yapılan darbe girişimi sonrası OHAL ilan edilmiş ve FETÖ’cülere yönelik operasyonlar adı altında iktidara muhalif olan ilerici, devrimci, Cumhuriyetçi, Atatürkçü, solcu öğretmenlere karşı bir cadı avına dönüşen kamu görevinden açığa almak, ihraç etmek gibi hukuksuz uygulamalar yapılmıştır.

Eğitim-İş olarak basın kanalıyla defalarca muhalif kişilere yönelik cadı avının durdurulması, hukuksuz uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunmuştuk.

OHAL sürecinde Çanakkale’de Şube Başkanımız Ahmet Mantaş’ın da aralarında bulunduğu 5 üyemize yönelik de bu hukuksuz uygulama yapılmış, dönemin İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince uygulanan işlem sonucunda Şube Başkanımız Ahmet Mantaş ve 4 üyemiz açığa alınarak 3 ay ve 6 ay gibi sürelerde mağdur edilmişlerdi.

O dönemin sorumlu Çanakkale Maarif Müfettişleri Başkanı Ömer Karabay, daha sonra FETÖ’den açığa alınarak bir süre tutuklanmış, sonra da meslekten ihraç edilmiştir.

Çanakkale’de Eğitim-İş’lilerin açığa alınmasıyla ilgili Çanakkale kamuoyu ve STK’lar tepki göstererek defalarca protesto eylemleri yapmıştı.

Bu hukuksuz uygulamaları yapan dönemin Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş ve Çanakkale Valiliği hakkında Genel Merkezi olarak, görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuş, ancak İl İdare Kurulu dava açılmasını kabul etmemiş ve dava açılamamıştı.

Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü açığa alınan üyelerimize yönelik, FETÖ’den ihraç edilen Çanakkale Maarif Müfettişleri Başkanı marifetiyle idari soruşturmalar başlatmış ve kademe ilerlemesi durdurma, maaş kesimi ve kınama gibi cezaları verdirmiştir. İl Disiplin Kurullarında tüm itirazlar reddedilerek bu üyelerimiz suçluymuş gibi verilen cezalar onaylanmıştır. Üyelerimize verilen cezalar ile ilgili yargısal süreç devam etmektedir.

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Şube Başkanımız ve üyelerimizin açığa alınmasından tam 2 yıl sonra Çanakkale

‘de üyelerimize yönelik “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasına ilişkin iddia konusunda bir karara varmış, Şube Başkanımız Ahmet Mantaş ile üyelerimiz Özgür Yurtsever, Ali İzzet Sarılar, Gülenay Tekin ve Belma Dumanlı hakkında 2018/8168 soruşturma numarası ve 2018/3977 sayılı kararı ile suçsuz bulunarak kovuşturmaya yer olmadığına dair 31.07.2018 tarihinde karar vermiştir.

6 aya yakın süre önce verilen karar üyelerimize halen resmi olarak tebliğ edilmemiştir.

İlgili kararın sonucunda “Sosyal medyada yapmış oldukları konusu suç teşkil etmeyen paylaşımları nedeniyle açığa alındıkları savcılıkça yapılan araştırmada haklarında kamu davası açmaya yeterli şüphe oluşturacak herhangi bir delil bulunmadığı anlaşılmaktadır” denilmektedir.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’i bir fırsata çevirenlerin hukuksuz işlemleri bu kez de Çanakkale de ortaya çıkmıştır.

Talimatlarla üyelerimize bu suçlamalar ile verilen idari cezaların ne kadar hukuksuzca verildiği gerçeği de deşifre olmuş başta Şube Başkanımız Mantaş ve üyelerimizin mücadelelerindeki haklılığı bir kez daha kanıtlanmıştır.

Eğitim-İş olarak bu hukuksuz işlemleri yapan ve uygulayanlar hakkında her türlü hukuki mücadeleyi sürdürecek ve yapılan iftiraların ve yaşatılan mağduriyetlerin hesabını soracağız.

Bir kez daha söylüyoruz Eğitim İş’e ve üyelerine çamur yapıştıramazsınız, yapıştırsanız da her defasında geri dönüp suratınıza kirli bir şekilde yapışır.

Çünkü Eğitim-İş’in ilkeleri de çizgisi de nettir. Laikliğin, devrimlerin, demokrasinin, eşitliğin, bilimsel ve parasız eğitimin, haksızlığa uğrayanların yanında gericilerin, gericiliğin, cemaatlerin, bölücülüğün daima karşısındadır.(Haber merkezi)