Eğitim bir amaç mı yoksa araç mı? Bence eğitim amaç olmalı. Eğer eğitimi araç olarak kullanırsak İşimiz bittiği zaman eğitimi bir kenara koymuş oluruz. Eğitimden elde edilenler ömür boyu kullanılması gereken yol haritamızı gösterir. Onu işimiz bittiğinde ya da bir meslek sahibi olduğumuzda kenara koymamamız gerekiyor.  

     Günümüz toplumuna bakıyoruz. Öğrendiklerimizi ve kazandığımız davranışları ömür boyunca yaşantısında fener olarak kullanan çok az insan görüyoruz. Herkes birbirini dolandırmanın,kan dökmenin ve birilerine zarar vermenin peşinde ne büyük küçüğü tanıyor ne küçük büyüğü tanıyor. Menfaat kavgası ve kaygısı ayyuka çıkmış.

    Toplumumuz sadece yükselmek ve para kazanmak için eğitime önem veriyor. Peşinen  pazarlıklar yapılıyor. Bu okulu, üniversiteyi kazanıp bitirince ne kadar maaş alacağım diye. Aslında bilsek mesleğimizi para için değil hizmet etmek için yapmamızın gerekliliğini. Belki para sonraki önceliktir. Etrafımızda rahatsızlık duyduğumuz ancak sebebini bulamadığımız sorunların temelinde eğitim eksikliği veya eğitimden yeterince yararlanamama yatmaktadır.

    Bu okumuş insan olmayla olmuyor. Topluma yön verme ve fedakârlık yapma eğitimin vazgeçilmez kıstaslarındandır. Gelişmiş ülkeler, bu başarıyı eğitimde kazandıklarını hayatlarında ve işlerinde değerlendirdiği için başarıyı yakalamışlardır.  Eğitimden ve eğitimin getirdiği değerlerden ne kadar uzaklaşırsak o kadar da geriye gideceğimizin farkında bile  değiliz. Gazete ve diğer medyalar da birçok ufuk karartıcı haberleri okuyoruz. Diyoruz ki ne oluyor bu insanlarımıza?  Neden böyle davranıyorlar? gibi sorular uzayıp gidiyor.

     Gelin eğitime hakettiği değeri verelim. Eğitimcilerimizden desteklerimizi kesmeyelim,onları motive edelim. Belki bu şekilde toplumumuza güzel yön vermeye çalışmış oluruz ya da çalışanlara yardım ederek katkıda bulunmuş oluruz. Çocuklarımızı ve geleceğimizi kurtarmış oluruz. Ne dersiniz?


  Mehmet Hatip Denek