Akbaş, geçmiş dönemlerde uygulanan sınav sisteminin, verilen eğitimlerin, ehliyet alımında bürokratik işlemlerin azaltılması ve diğer koşulların iyileştirilmesi, yeniliklerin devam etmesi hem kursların hem de sürücü adaylarının işlerini kolaylaştırdığını belirtti.

Yeni düzenleme ile sınav sorularında ve sürelerinde değişiklik olduğunu söyleyen Akbaş,  “Şuan da yazılı sınav toplam soru sayısı 50 oldu. Sınav süresi 60 dakika oldu. Sürücü adayının 4 yazılı sınav ve 4 direksiyon sınav hakkı var. Direksiyon sınavında aday 30 dakika araç kullanıyor. Direksiyon sınavına girecek sürücü adayının sınav saati randevu sistemiyle belirleniyor. Bununla birlikte sürücü adaylarından alınan harçlarda kaldırıldı.” şeklinde konuştu.

Akbaş, yeni düzenlemeyle artık sürücü adaylarına simülatörle ders verdiklerini belirterek, “Sürücü adaylarımıza artık Avrupa’da uygulanan simülatör uygulamasıyla direksiyon derslerini veriyoruz. Simülatörü kullanmak, araç kullanmaktan zor. Bu nedenle sürücü adayları direksiyon sınavlarında gözetmenlerin önünde araç kullanırlarken zorlanmıyorlar.” dedi.

Sürücü adaylarının ehliyetini istediği il veya ilçe emniyet müdürlüğünde alabileceğini söyleyen Akbaş “ Önceden sürücü adayları ehliyetlerini almak için bulundukları ilin veya ilçenin emniyet müdürlüğüne başvurmak zorundaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile sürücü adayları belgelerini istedikleri il veya ilçe müdürlüklerinden alabileceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Akbaş son olarak, ehliyetteki düzenlemeler ve yenilikler devam ettikçe daha nitelikli sürücü adaylarının yetişeceğini söyledi. (Aykut KARA)