Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, TTK’da artan vaka sayılarında dikkat çekerek, “Madencilere aşıda öncelik tanınması talebini reddetmesini kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Türeli, açıklamasında şunları söyledi:

“Ülke genelinde Covid-19 vaka sayısında ve buna bağlı ölümlerde yüksek artışlar yaşanmaktadır. Hükümet ve yöneticiler ise salgına karşı etkili çözümleri yaşama geçirmemektedir. Akciğer rahatsızlıkların görüldüğü Madenci kenti Zonguldak’ta da artan vakalar karşında etkili çözümler üretilmemektedir.

Covid-19 haftalık vaka sayısı artışında Zonguldak en çok artış gösteren illerden biri olmuştur. 20 Nisan itibarıyla Zonguldak altı günde 100 binde 155 artışla üçüncü il olmuştur. Birçok kurumda olduğu gibi TTK’da da Cumhurbaşkanlığı’nın esnek çalışma genelgesine uyulmamaktadır. TTK COVİD-19 vakalarında hızlı bir artış görülmektedir. Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada TTK’da 104 madencinin testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir.  180 işçinin çalıştığı TTK Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğünde yaşananlar ise göz göre göre işçilerin salgına yakalanmasına davetiye çıkarmıştır. Geçtiğimiz haftalarda TTK Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğünde çalışan 21 madencinin Covid-19’a yakalanması üzerine talep üzerine madencilere Covid-19 testi yapılmıştır. Test sonuçları beş gün sonra açıklanmış ve birçok işçinin test sonucu da pozitif çıkmıştır. 21 işçinin Covid 19’a yakalandığı işyerinde test sonuçları beklenmeden,  işçilerin hiç bir önlem alınmadan beş gün yan yana çalıştırılması yeni vakalara yol açmıştır.

Diğer taraftan Genel Maden işçileri Sendikasının (GMİS) Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocaklarında çalışan madencilere koronavirüs aşılanmasında öncelik verilmesi talebi Sağlık Bakanlığı tarafından reddedilmiştir. GMİS, aşılamada madencilere öncelik verilmesi için Sağlık Bakanlığından tekrar talepte bulunduklarını açıklamıştır. Sağlık Bakanlığının madencilere aşıda öncelik tanınması talebini reddetmesini kabul etmek mümkün değildir. Verilen bu yanıt maden işçilerinin sağlığının önemsenmediğini açıkça göstermektedir.

Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS), madencilere aşılamada öncelik tanınması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için bir takım ve eylemleri bir an önce hayata geçirmelidir.

Zonguldak ‘yarım ciğerle’ yaşayanların kentidir. Pandeminin ilk günlerinde itibaren ‘30 büyük şehir ve Zonguldak’ olarak anıldık. Emek Partisi olarak daha önce de açıkladığımız gibi akciğer rahatsızlıklarının görüldüğü, ‘yarım ciğerle’ yaşayanların kenti Zonguldak’ta, maden işçi ve emeklilerine aşıda öncelik tanınmalı, yaygın test yapılmalıdır.

Hızla artan vakalar ve her gün artan can kayıpları nedeniyle Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere, sağlık örgütleri, uzmanlık dernekleri gelir güvenceli uzun süreli tam kapanmayı istemektedir. Salgına karşı etkili bir mücadele için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık örgütlerinin gelir güvenceli tam kapanma önerisi yaşama geçirilmelidir.” (Haber Merkezi)