Yıldız, Meltem, Armutlu, Ereğli ve Çaydamar römorkör gemileri. İskele babalarına bağlı baba gibi gemiler. Çoğu Zonguldaklıyla yaşıt. Aslında yaşıttı demek gerekiyor çünkü onlar da mazideki yerini aldı. Gözler arasa da artık yoklar!!!

Ben onlara “Üç Silahşörler” ismini takmıştım.Yıldız, Meltem, Armutlu isimleri eski nesil römorkörlerinin sonuncusu olma özelliğini de taşıyordu.

Marshall yardımı kapsamında hibe yoluyla 1949 ABD yapımı 31 metre boyunda 1200HP gücünde,12 mil hız yapabilen Yıldız ve Meltem römorkörleri alındı. 1961 yılında Almanya’dan Armutlu geldi. Armutlu teknik ve donanım olarak 26 metre boyunda 7.5 metre genişliğinde ve tek motorlu vasıtaydı, bir kaptan, bir makinist, bir makinist yardımcısı yağcı ve 2 halat sorumlusu gemici olmak üzere toplam 5 kişilik mürettebatla 24 saat liman hizmeti vermekteydi.

2005 yılında Meltem, 2012 yılında Yıldız kesime gitti.

Türkiye’nin en yaşlı römorkörü olma özelliği taşıyan Armutlu Ekim 2016ya kadar Baş klavuz olarak limanımızın maskotuydu.

Son silahşör Armutlu’yu, Yalova’da özel bir römorkör yapım firması kendi müzesinde kullanmak üzere 70 bin TLye satın aldı. Zonguldak’ı terk edeceği güne kadar kamuoyunun haberi olmadı. 2016 yılında son kez oda 'bağlama limanını' bir daha geri dönmemek üzere terk etti…

ARMUTLU YAŞIYOR...

Türünün son nesli ve Türkiye'nin en yaşlı römorkörü olma özelliği taşıyan ‘Armutlu’ Ekim 2016’ya kadar baş kılavuz olarak limanımızın maskotuydu. Aradan geçen zamanda emektar römorkör Armutlu’yu takip ettik. Kızağa alınıp tekrar suya indirilinceye kadar geçen zamanda eski gençliğine kavuştu, tarih kokan bu Zonguldak emektarı vasıta şimdi yeni kırmızı rengiyle bağlı olduğu Yalova müze limanında bekliyor…

Zonguldak Nostalji

Alıntı: Yüksel Yıldırım