TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Merkezi, Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) tarafından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Zonguldak İl Temsilciliği organizasyonuyla 'Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Eğitimi', 27-28-29 Mart 2019 tarihlerinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nde gerçekleştirildi. Eğitim, Elektrik Mühendisleri Odası MİSEM Eğitmeni ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Ali Haydar Gümüş tarafından verildi.

         18 Nisan 2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa dayanarak 5 Aralık 2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde 28 Nisan 2017 tarihinde yapılan değişiklikle, mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine ertelenmişti. Yönetmeliğe göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları ile mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar, sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar haricindeki tüm binalar için bu yılın sonuna kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.

1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek Yönetmelik hükmü gereğince, belirtilen tarihten itibaren Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmemiş binalar veya bağımsız (daire, dükkan, vb. gibi) bölümlerin alım, satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemeyecek.

         Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olarak görev yapacak olan kamu çalışanı, serbest müşavir mühendis belgesi sahibi üyelerimizin veya diğer meslek odalarına  üye mühendis ve mimarların binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması, binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi konularında bilgilendirilmeleri ve bu alanda çalışabilmeleri için gerçekleştirilen eğitime  23 mühendis katılım sağladı. Eğitim sonunda Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olan katılımcılar, Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilecekler.(Haber merkezi)