İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, unutulan kesim olan nakliyeci esnafının taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

Erkmen, "Ekonomide unutulmuş bir kesim olan nakliye sektörü pek çok sorunu bünyesinde barındıran ama maalesef hükümetten diğer esnaf arkadaşlarımız gibi yeterli destek görmeyen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Nakliyeci arkadaşlarımızla konuştuğumuzda tüm esnafımızın olduğu gibi onlarında dert küpü olduğunu görüyoruz." dedi.

Erkmen'in açıklaması şöyle:  

         "Bu sektörde çalışan yüz binlerce kişi var. Esnaf kısıtlı imkanlarıyla ekonomik bir araç alıyor. Bunu kullanabilmesi için Ticaret ve Sanayi Odaları aracılığıyla Karayollarından K-1 ve K-2 Belgesi almak zorundalar. Bunun bedeli 2019’ da 10 Bin, 2020’ de 15 Bin TL idi. 2021 yılı fiyatı bugün, yarın açıklanır. Bu belge olmadığı zaman trafik kontrolünde yakalanırsa cezası 2020 yılında 2.300, kantar geçiş noktasında yakalanırsa 7.000 TL civarında cezası vardı. 2021’ de daha da artıyor.

         Bütün nakliyeciler gerek K-1 gerek K-2 Belgesi ve de trafik cezalarından mustarip. Ayrıca devlet her türlü ödemede (Maliye, Vergi v.b) kredi kartı ve taksit imkanı getirirken bu belgeyi alırken yapılan ödemede hem kredi kartını hem de taksit imkanını getirmeyip, peşin tahsilat yapıyor. (Halbuki kredi kartıyla ve taksitle ödeme imkanı getire bilinir.)

         Belgeyi aldı diyelim. Belgenin kullanım süresi içinde aracın muayene süresi dolduysa 180 gün içinde muayene yaptırmazsa belge kullanılmaz duruma düşüyor. Muayene yaptırabilmek ( aracın aksaklıkları, borcu yoktur yazısı v.b) için yine masraf var. Tekrar K-1 ve K-2 Belgesi çıkartmak yine para. Ayrıca çamurda ön plaka okunmadı ve ya gişedeki okuyucularda arıza var, arka plaka okundu gişelerden geçerken kaçak muamelesi yapılıp, en uzak mesafeden ücretlendirme yapılıyor.

         Sözün kısası Nakliyeciler, devletin bu sektörün sorunlarına eğilip hem bürokratik işlemlerin azaltılmasını, hem de kendilerine uygulanan belgedeki ve de cezalardaki parasal miktarların düşürülmesini böylelikle yardımcı olunmasını istiyorlar. Son derece haklılar.

         Bunun yanında bir dönem taksici esnafına uygulanan ÖTV muafiyetlerinin nakliye sektöründe de 25 Yılı, 20 Yılı, 10 Yılı tamamlamış nakliyecilere kademeli olarak uygulanarak, araçların yenilenmesi konusunda yardımcı olunması, bu arada tüm tüketicileri ilgilendiren bir hususta, maliyetlere direk etki eden nakliye sektöründe ki KDV oranının %18’ den hiç değilse %8’ e çekilmesinin tüm fiyatlarda indirim sağlayarak enflasyona olumlu katkı yapabileceğini düşünmemiz lazım.

         İşte biz İYİ Parti Zonguldak Teşkilatı olarak sektör temsilcisi arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde bize aktardıkları ve bizlerin tespit ettiği sorunları kamuoyu ile paylaşıyor, bu sorunların İYİ Parti olarak takipçisi olacağımızı, ve sektör temsilcisi arkadaşlarımızın her zaman yanında olup kendilerinin sorunlarının çözüm noktasında duyarlı olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz." (Haber Merkezi)