Karabük – Zonguldak demiryolunun açılışı için gelen Bakan Yıldırım, hiçbir açıklama yapmadan müjde verdi:

Filyos Projesi’ne başlıyoruz!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu Projesi'nde tamamlanan Zonguldak – Karabük demiryolu hattını hizmete açtı. Açılışta konuşan Bakan Yıldırım, “Zonguldak’ın ülkemizde hak ettiği yere ulaşması için çok önemli proje var. Bu proje Karabük’ü ve civarındaki illerin kaderini değiştirecek. Bu proje Filyos Projesi’dir. Filyos Projesi’nin inşaatına başlıyoruz” dedi. Bakanın yaptığı konuşmada bundan başka hiçbir açıklama yapmaması, kafalarda soru işareti bıraktı. Filyos Projesi hakkında, daha önceleri de verilen pek çok müjdenin boş çıkması, bakanın bu sözüne de ihtiyatla yaklaşılmasına neden oldu. Tren Garı’nda düzenlenen açılış törenine, bakanın yanı sıra Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, Zonguldak Valisi Ali Kaban, AKP Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır ile ve Özcan Ulupınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Katılan vatandaş sayısının protokole dahil zevattan az olması dikkatlerden kaçmadı. 

Tren garında düzenlenen açılış törenine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, Zonguldak Valisi Ali Kaban, AKP Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır ile ve Özcan Ulupınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, TCDD Genel Müdürlüğü Yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

“ZONGULDAK FAZLASIYLA HAK EDİYOR”

Zonguldak’ta işlerinin bitmediğini ve Zonguldak’ın fazlasını hak ettiğini ifade eden Yıldırım, “Karabük’ten yola çıktık. Filyos’ta Gökçebey’de geçtiğimiz birçok yerde sevgi gördük bizleri bağırlarına bastılar. Karaelmasın baş  şehri Zonguldak’ın kömüre geçmişiyle eş değere demir yollarının tekrar ayağa kaldırıldığı bu güzel projeyle hepinizi sevgi saygıyla selamlıyorum. İşte Zonguldak emeğin şehri, alın terinin şehri, alın teriyle hayatını kazananların şehri bize düşen görev böyle güzel şehre böyle güzel hizmet kazandırmak.2013 yılında Zonguldak’a çok güzel hizmetler yaptık. 2002 öncesi cumhuriyet tarihince Zonguldak’a yapılmış bölünmüş yol uzunluğu 15 km. Biz 2003-2015 arası tamamen 10 kat daha fazlasını Zonguldak için yaptık. Zonguldak bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu yolların 80 km sıcak asfaltlama yaptık. Tüneller, çevre yolları tüm hızıyla devam ediyor. İşimizi bitmedi. Daha çok yapacak işimiz var.” dedi.

“BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Zonguldak’ın ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu projelerin 1 kat trilyon 720 milyon lira yapılanların tamamı, yapılacaklar devam ediyor. Ayrıca yapımı henüz başlamayan 10 tane proje var. Bunların tutarı 2 kat trilyon 385 milyon toplam 6 kat trilyon 400 milyon Zonguldak için harcanmış. Zonguldak bunu hak ediyor. Zonguldak bu ülkenin emeğiyle alın teriyle kalkınmasına katkı sağlayan en büyük şehirdir. Zonguldaklı amele kardeşimizin yüzünde kara kömür karasıdır, ekmek parasının karasıdır. Onun için bu güzel şehre hizmet yapmak boynumuzu borcudur.” ifadelerini kullandı.

“13 YILDA DAĞLARI DİZE GETİRDİK”

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Yıldırım, “Alaplı, Ereğli, Zonguldak projesi, o yollar eskiden nasıldı şimdi nasıl. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Zonguldak, Kilimli, Saltukova, Bartın yolu burada arazi zor. Bizim bir prensibimiz var. Zor olan hemen yapılır, imkansız olan biraz zaman alır. 13 yıldır dağları dize getirdik. Dağları deldik Ferhat gibi milletle buluşur. Yoları böldük, hayatları birleştirdik, milleti birleştirdik. Bölücülere sözümüz şudur. Yolumuzu böleriz, ekmeğimizi böleriz, asla vatanımızı bölmeyiz böldürtmeyiz. Ay yıldızlı bayrağımızı göklerden indirtmeyiz. Bu terör belası ülkenin gündemin yok olana kadar bunları yok edeceğiz. İçeriden ve dışarından yardım edenlere de hesabını soracağız.” diye konuştu. 

“SEFERLER ARTIRILMALI”

Zonguldak’ta havalimanın sadece dönemlik bir yere değil Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine seferleri olması gerektiğini dile getiren Yıldırım, “Zonguldak’ın bir hava limanı var. Yazın Almanya’dan gurbetçi geliyor. 27 bin vatandaşımız doğrudan Zonguldak’a geldi. Bu seferler artırılmalı İzmir’e, Antalya ‘ya olmalı. Bunun için sizden gayret bekliyorum. 150 milyon kapasiteli havalimanı yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük hava limanını yapıyoruz. Sizlerin desteğiyle bu seferleri başlatacağız. Bu seferlerin dolu olması sizlerin elinde. Bir söz vardır. Marifet iltifata tabiidir. Alıcısı olmayan mal ifadır.” 

“FİLYOS PROJESİNE BAŞLIYORUZ”

Zonguldak’ın ayağa kaldıracak olan projenin Filyos Projesi olduğunu ve Filyos Projesi için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılacağını söyleyen Yıldırım, “Zonguldak’ın geleceğini inşa etmek Zonguldak’ın ülkemizde hak ettiği yere ulaşması için çok önemli proje var. Bu proje Karabük’ü ve civarındaki illerin kaderini değiştirecek. Bu proje Filyos projesidir. Filyos projesin de inşaatına başlıyoruz. Bu proje ile birlikte bu bölgede binlerce vatandaşımız iş güç sahibi olacak. Bu projeyle Zonguldak, Karabük ülke ekonomisi de katkı sağlayacak. Nerede hareket orada bereket. Zonguldak’tan Karabük’e Karabük’ten Irmak’a 1930’laraa dayana demir yolu yapımında Gazi Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetin ilk yıllarında seferberlik başlatmış. Adeta iğneyle kuyu kazar gibi zor şartlarda çalışılarak yapılmış. Ondan sonra demir yolları kaderine terk edilmiş. Cumhurbaşkanımız liderimiz bizlere bir talimat verdi. Demir yollarının kalkınması refahtır. Onun için demir yolarını ayağa kaldıralım. Biz o talimatı aldık. Cumhuriyetin ilk yıllarından demir yollarının kalan yüzde 85 yeni baştan yaptık. Bir şey daha yaptık, o da şudur 2023’te cumhuriyetimizin 100. Yılında hızlı tren ağlarıyla; Atatürk’ün vasiyeti ümran ve refah yolunu hayata geçirmektir.” diyerek sözlerini bitirdi.

Bakan Yıldırım konuşmasının ardından diğer protokol üyeleriyle birlikte kurdele kesimini yaptı.
 

Tören sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, TCDD Müdürlüğü yetkililerine ve emeği geçenlere çeşitli hediyeler verirken, Bakan Yıldırım’a ise, Milletvekili Hüseyin Özbakır ve İl Başkanı Zeki Tosun çeşitli hediyeler takdim ettiler.  

Bakan Yıldırım hareket memuru şapkası takıp geç işaretinin yazılı olduğu diski eline alarak trenin hareket startını verdi. Barış DOĞAN