Batı Karadeniz Bölgesi'nde Akçakoca, Ereğli ve Alaplı'da, yaklaşık 20 bin ailenin geçim kaynağı olan fındık ürününün 2021 yılı taban fiyatı, bölgede 26.50 TL olarak açıklandı.
Gerçekte en az 30 TL olması beklenen fiyat, beklenenin altında oldu.

 

Battı Karadeniz Fındık Üreticileri  Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Öztürk tarafından yapılan açıklama, şöyle:
 

FİSKO BİRLİK Ormanlı Şubesi'nden yapılan açıklama üreticide şok etkisi yarattı.
Serbest Piyasada ilk önceleri 25.00 TL'den alım yapacağını açıklayan Tüccarlar, Alaplı Yenidoğanlar Köyünde vatandaşlardan 24.50 TL 'den alım yaptılar.
Bazı Tüccarların 23.00 TL'den alım yaptıkları dikkatimi çekmekle kalmayıp, Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyatın çok altında; Geçen Yılın fiyatında alım yapmaları, "Fındık Üreticilerinin Tüccara Peşkeş çekilmesi" gerçeğini yansıttı."

TÜCCAR NEDEN DÜŞÜK FİYAT VERİYOR

 

2020 Yılı rekoltesi düşüklüğü bahane edilerek ilk alımlarda 25,26 Tl' den alıcı bulan fındığın, bu yıl fazla rekolte bahanesi ile açıklanan değerden 2.50 Tl' gibi düşük fiyattan alım yapılmasının önüne geçilmesini istiyoruz
 

HER ŞEYE ZAM,ÜRETİCİYE İNDİRİM!

Değerli Fındık Üreticileri, Açıklanan fiyatın düşün olması bir yana, 2021 Yılında iğneden ipliğe her şeye %20-30 Zam yapıldı.Gübre,Mazot,Benzin, Tırpan İşçiliği,Fındık Toplama İşçiliği ve diğer giderler ele alındıktan sonra ,Geçtiğimiz yıl 23.50 Olarak açıklanan fındığın , bu yıl %18 Oranında artış yapılarak, adeta .çiftçi ile dalga geçilmesinin tarifi yok.

Bir yılda her şeye zam yapılan ülkemizde 400 Bin ailenin geçim kaynağı olan FINDIKÇI sahipsiz kaldığının gerçekleridir.

TOPRAK MAHSÜLLERİ ve FİSKO BİRLİK KİME HİZMET EDİYOR?

Değerli üretici kardeşlerim, Batı Karadeniz Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak FINDIKÇI'NIN sahip siz kaldığı noktada ,daha çok kenetlenerek, serbest Piyasada yaşanan sömürüye dur demeliyiz.

Hükümetin açıkladığı fiyata rağmen ,Ordu,Giresun,Trabzon,Zonguldak,Düzce,Adapazarı ve diğer illerde yaşayan ürercileri "aptal" yerine konulması kadar aşağılayıcı bir uygulamaya dur demek,haklarımızı aramak zamanıdır.
Geçen senenin fiyatına fındık alınması ,açıkçası; "Üretici Aptal Hakkını arayamaz bir toplum!" Olarak algısı yaratılmaktadır.

Değerli Üretici dostlarımız , BAFÜD olarak bu ekonomik darlıkta, her şeye zam gelirken, bizim geçim kaynağımız fındığın ,geçtiğimiz yıldan daha düşük fiyattan alım yapılmasının önüne geçmek için bir an evvel Sayın Cumhurbaşkanına Topluca baş vuru yaparak,

TÜCAAR SÖMÜRÜSÜNE DUR DEMELİYİZ

Fındık Üreticilerinin "kaderci yapısı ,bizim haklarımızın gasp edilmesi olarak karşımıza çıkmakta, Dünya Piyasalarında en değerli Ürünümüzün( FINDIĞIN) dış pazarda 10 Doları geçtiği halde ,bizim ülkemizde yaşadığımız olumsuzlukların giderilmemesi ,maalesef birlikte hareket edemediğimizden kaynaklanmaktadır.

Değerli Üreticilerimiz, Eğer sizler, Ortak hareket edip, Tüccar oyununa gelmezseniz, en azından 26.50 Tl' den fındık satma fırsatına sahip olursunuz.

Be nedenle en kısa sürede derneğimizin yapacağı mücadeleye destek vererek, TÜCCAR SÖMÜRÜSÜNE DUR! demeliyiz. (Haber Merkezi)