Son günlerde Zonguldak, enerji yatırımları konusunda halk ve çevre sağlığının bozulması yönünden ulusal ve yerel basında sıkça gündeme gelmekte. TEMA vakfı ise doğal güzellikleri ile bilinen Filyos Vadisi üzerinde hazırlanan enerji yatırımı projeleri üzerine dikkat çekip, tepkilerini Zonguldak’ta bir basın açıklaması düzenleyerek gösterdi


Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Ataç, “Zonguldak’ta TEMA’yı ilgilendiren konular var. Bizde bunlarla ilgili gözlem gezisi düzenledik ve çok yararlı oldu. Burada iki temel mesaj var. Biri, Zonguldak tarihi boyunca enerji üretimi anlamında bölge olarak çok büyük katkılarda bulunmuş. Hem ülkemiz hem dünya farklı bir boyuta geçerken Zonguldak’ın da kendi doğasına yakışır şekilde başka istihdam alanları açılmasını istiyoruz. Birde tabiî ki termik santraller açılmış ama artık bu bölge doğa ve insan sağlığı açısından ilave bir takım yüklere kapasitesinin olmadığını görüyoruz. Biz hem yerel yöneticilere hem ülke yöneticilerine diyoruz ki, Zonguldak enerji üretiminde üzerine düşeni yeteri kadar yapmış. Var olan santraller devam etsin ama önümüzdeki yıllarda başka bir alanda istihdam açılsın. Pek çok imkan var bunun için, Zonguldak zengin bir doğal çevrenin içerisinde. Burada bir düşünme değişikliğine ihtiyacımız var. Hep beraber bunu yapabiliriz diye düşünüyorum.

Hala yıllar öncesinin sanayisi olan demir, çelik, çimento, termik gibi alanlar var. Bunları tek alternatif olarak düşünmeyin. Filyos’ta bunlar üzerine istihdam yapılacağına teknoloji ve bilim adına sağlansın. Lütfen herkes ilgilensin bununla Filyos çok değerli bir doğal güzellik. Bırakın Türkiye’yi, uluslar arası anlaşmalarla korunan bir yapı. Evinizin misafir salonuna çöp dökmek gibi bir şeydir, Filyos’ta termik santral, demir çelik fabrikası gibi kirli sanayi açmak. Eskişehir bomboş düz arazi olmasına rağmen turistik mekan seçilmiş. Biz de elimizdeki bu güzelliğe sahip çıkalım.  Toprağı, doğayı ve biyoçeşitliliği koruyalım. Tamam enerji üretelim ama “enerjiyi ne için üretiyoruz, kimin için üretiyoruz, ne kadarı nereye gidiyor?” bütün bunları sorma zamanımız geldi. Aksi halde Filyos’u kaybedersek, başka bir Filyos’un oluşması binlerce yıl sürer. Biz 50-60 yıllık yaşamımızda, 400-500 yılın hakkı olan bir doğa kapasitesini bu kadar kolayca harcamaya hakkımız olmadığını düşünüyorum.”

Şeklinde konuşurken TEMA Genel Müdürü Barış Karapınar,

Madenciler 1930 yılı teknolojisiyle çalışıyor

“ Fosil yakıtlardan ziyade, yenilenebilir enerji kaynakları kulanılması gerekiyor. Bizlerde Zonguldak’ı yeşil Zonguldak vizyonuna erişmesini istiyoruz. Dün madenleri ziyaret ettik santralleri görme olanağımız oldu. İnsanların daha iyi şartlarda yaşayıp çalıştığı bir Zonguldak istiyoruz. Alternatifleri çok iyi belirlemek gerekiyor. Zonguldak’ın potansiyeli fazla. Ekoturizm, tarım, süt ürünleri alanında çok büyük potansiyel var. Bu potansiyelleri değerlendirmek gerekiyor. Madencilerin çalışmalarını görme fırsatımız oldu. İki katırla birlikte vagonları çekiyorlar. 1930 yılı teknolojisiyle çalışıyorlar. Bu imkanların geliştirilmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

Onlar Çalışsın. TEMA da çalışacak.

Sorduğumuz “Filyos projesinde yürütmeyi durdurma kararı almıştınız. Zonguldak AKP Milletvekili Hüseyin Özbakır bakanlıktan yeni bir karar çıkarıp bu konuda yeni çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” Sorumuza ise TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Onlar çalışsın. Biz de TEMA olarak çalışacağız. Sayın milletvekili, çalışmaya bu kadar hevesliyse, çevre için de projeler hazırlasın. Biz TEMA olarak arkasındayız.” Şeklinde cevap verdi.

(Eda Kavtelek)