Hormonlar, GDO’lu tohum ve çeşitli ilaçlarla sağlıksız üretimin yanı sıra ekolojik tahribata da yol açan endüstriyel tarımla, gıdaların süpermarketleşmeye dayanan pazarlama biçimine karşı neler yapılabileceği “Gıda egemenliği ve kooperatfiler” başlıklı panelde tartışılacak.

 

Beslenme insanlığın var olduğu günden bu yana en esaslı sorunu olarak önünde duruyor. “Endüstriyel tarım” ile tüm dünyada oluşan çarpık düzen insanların gıdaya erişim hakkını elinden alırken, sağlıklı besine ulaşmasını da zorlaştırıyor. Küçük üreticiler bir bir üretimden çekilirken, alan, tümüyle, “daha fazla kar” için insanların gıda güvenliğini ve sağlığını hiçe sayan şirketlere kalıyor. Tüm dünyada yerel üretim biçimlerine son verip tek ürün desenini hakim kılan bu sistem toprağı, havayı, suyu kirletiyor, doğal yaşamı yok edip hayvan ve bitki varlığı ile çeşitliliğinin azalmasına yol açıyor.

 

KOOPERATİFÇİLİK ÖNEMLİ BİR MODEL VE DENEYİM

Endüstriyel tarımın ortaya çıkardığı ve doğrudan toplum ve doğa sağlığı ile ilgili olan sorunları aşıp herkesin sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlama arayışları da sürüyor. Üretici ile tüketicilerin doğrudan bağ kurmasını sağlayan kooperatifçilik bu doğrultuda önemli bir model ve deneyim olarak hepimizin önünde duruyor. Kooperatifleri, bir yandan küçük üreticiyi ve yerel üretimleri destekleyip diğer yandan herkesin sağlıklı gıdaya en ucuz şekilde erişimini sağlayacak bir örgütlenme biçimine dönüştürme çabası, gelinen noktada, her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.

 

KONUŞMACI ÜZÜM-SEN GENEL BAŞKANI ADNAN ÇOBANOĞLU

5 Ekim Cumartesi günü TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde tüm bu sorunların tartışılacağı bir panel yapılacak. Saat 14.00’de başlayacak olan etkinliğe konuşmacı olarak Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu katılacak. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı ile Devrek Güneşi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal da yerel deneyimlerini paylaşacak. Katılanlara nohut, pilav ve ayran da ikram edilecek etkinliği KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen, KESK bileşenleri ve Üzüm-Sen birlikte düzenleyecek.