Hükümete yakınlığıyla bilinen Genel Maden İşçileri Sendikası kutlamalara katılmayacağını açıklayarak 1 Mayıs’ı komitesine temsilci bile vermedi
GMİS’ten 1 Mayıs çalımı

 

Yıllardır 1 Mayıs’ı Zonguldak’ta kutlayan GMİS, bu yıl Çanakkale’ye gitme kararı aldı. TTK’nin tarihinin en zor günlerini yaşadığı, redevanslı sahaların bir bir kapandığı bir zamanda alınan karar şaşkınlık yarattı.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun kararına uyarak Çanakkale’deki mitinge katılma kararı aldı. Buna göre GMİS, mitinge katılmak isteyen yönetici ve üyelerini otobüslerle Çanakkale’ye götürecek. Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıkları nedeniyle tarihinin en zor günlerini yaşadığı, redevanslı sahalarda yaşanan kapanmalar nedeniyle işçi sayısının dibe vurduğu, üretimin tarihinin en az düzeyine indiği bir zamanda alınan bu karar, konuya duyarlı çevrelerde şaşkınlık yarattı. Bilinçli maden işçileriyle emekten yana diğer güçler, kararı, “AKP iktidarının havzayı neredeyse yok sayan politikalarına direnemeyen GMİS, en sıkıntılı zamanda, bilinçli olarak meydanlardan kaçtı” şeklinde yorumlarken Zonguldak Demokrasi Platformu’nun Madenci Anıtı Alanı’nda kutlama yapacağı öğrenildi.

 

DEMOKRASİ PLATFORMU: HER KOŞULDA ZONGULDAK’TAYIZ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedreasyonu (KESK) ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ile birlikte hareket edeceklerini ilan eden Zonguldak Demokrasi Platformu, her koşulda, 1 Mayıs’ta, Zonguldak’ta olacağını açıkladı. Konuyla ilgili olarak Halkın Sesi’nin telefonla ulaştığı Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, “Biz emeğin başkentinde, hiçbir 1 Mayıs’ta, meydanı boş bırakmadık, bu yıl da bırakmayacağız. GMİS’in aldığı kararı anlamakta zorluk çeksek de saygıyla karşılıyoruz. Ancak Çanakkale’ye taşınacak insan sayısı bellidir. GMİS oraya katılamayacak durumda olan üyelerini mutlaka Zonguldak’taki kutlamalara yönlendirmelidir. Havzanın içinden geçtiği zor dönemde böyle bir dayanışmaya büyük bir ihtiyaç bulunmaktadır. Biz maden işçisi kardeşlerimizle tüm Zonguldak halkını sömürüye, yoksulluğa, faşizme karşı; emek, barış ve özgürlük için Madenci Anıtı Alanı’nda düzenleyeceğimiz mitinge davet ediyoruz” dedi.