Zonguldak AFAD’ın başarılı  köpeği Samsun’daki sınavı geçerse sertifika alacak



Başbakanlık Afet ve Acil Durum(AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nca, afet ve acil durum hallerinde canlı insan aramaya yönelik görev alacak, sertifikalı "köpekli arama timleri" belirleniyor. 
AFAD tarafından, canlı insan aranması için Samsun'da açılan "Köpekli Arama Timleri Eğitim ve Görev Yeterlilik Sınavı" ile "köpekli arama timleri" oluşturuluyor. "Canlı insan arama köpekleri" meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda enkaz altında kalan kazazedeye en yakın noktadan ve en kısa sürede ulaşılmasını sağlayarak canlı arama görevini yerine getirecek. 
Sınav komisyonu değerlendirmesi neticesinde başarılı olan "köpekli arama timleri"ne iki yıl geçerli sertifika verilerek akredite edilecek. Sınav komisyonu ve değerlendirmecisi olarak, Samsun Valiliği, Samsun AFAD, Afyonkarahisar AFAD, Bursa AFAD, Emniyet Genel Müdürlüğü (KEM), Jandarma Genel Komutanlığı (JAKEM), Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi yer alıyor. 
Sınav Komisyonu 15 Eylül 2015 - 14 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan başvuruları değerlendirip; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Karabük, Ordu, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illerinden, sınava katılma koşullarına uygun 36 aday köpekli arama timinin listesini ve sınav takvimini ilan etti. 27 Kasım’da sona erecek olan "Köpekli Arama Timleri Eğitim ve Görev Yeterlilik Sınavı" sonrası başarılı olan köpekler sertifikalarını alacak.

“SINAVDAN KALAN KÖPEKLER SONRAKİ SINAVLARA GİREBİLECEK”
Sınavla alakalı bir açıklama yapan Samsun Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Yusuf Aysu, “Biri eğitim yeterlilik diğeri enkaz yeterlilik olmak üzere toplam 19 gün sürecek bir test uygulaması yapılacak. Yeterlilik belgesini alacak olan köpekler deprem ve enkaz gibi afet durumlarında canlı aramak üzere yetkilendirilmiş olacaklar. Sınavı geçemeyen köpekler bir sonraki sınavlara hazırlanabilecekler. Her cins köpek sınavlara katılabiliyor. İki yılda bir sınav yapılıyor. Sınavlar bedelsizdir” dedi.

Zonguldak AFAD köpekleri Afet ve Ayaz ikilisinden Afet’in Samsun’daki sınava katılacağı da edindiğimiz bilgiler arasında.