Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Karadon’da meydana gelen ve 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın 9. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Yerin yüzlerce metre altında, son derece zor koşullarda, dünyanın en riskli mesleğini icra ederek ülke ekonomisine katkı sunmaya çalışan maden emekçileri, güzel ölümlere değil, en güzel yaşamlara layıktır” dedi

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 17 Mayıs 2010 tarihinde, TTK Karadon Müessesesinde meydana gelen ve 30 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan facianın 9. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.  Kantarcı açıklamasında, “17 Mayıs 2010’da, TTK Karadon üretim bölgesinin -540 kotunda meydana gelen maden kazasında, 2’si maden mühendisi 30 madenci hayatını kaybetti. Facia trajikliği kadar, artık çağdışı kalmış bu tip olayların çalışma hayatından tümden silinmesi için her tür önlemi alması gereken üst düzey devlet yöneticilerinin, ‘Bu kazalar madencilik mesleğinin fıtratında var’ ve “Güzel öldüler” gibi sözleriyle de belleğimize kazındı. Gerçek olan şu ki, yerin yüzlerce metre altında, son derece zor koşullarda, dünyanın en riskli mesleğini icra ederek ülke ekonomisine katkı sunmaya çalışan maden emekçileri, güzel ölümlere değil, en güzel yaşamlara layıktır. Devletin asli görevi, emekleri her türlü değerin üstündeki maden emekçilerini güvenlikli ortamlarda çalıştırıp en iyi koşullarda yaşamasını sağlayacak bir ortam yaratmaktır” dedi.

 

SEKTÖRDEKİ UZMAN KURULUŞLARIN ÖNERİ VE İKAZLARI DİKKATE ALINSIN

Kantarcı açıklamasını, “Her zaman ifade ettiğim gibi çağdaş dünyanın hiçbir ülkesinde rastlanmayan bu ölümler, en başta kamu görevlilerinin gerekli denetimleri yapmamasından kaynaklanmaktadır.   Madencilik zor ve riskli meslektir, liyakat, bilgi ve donanım ister. Doğru teknolojinin, doğru yerde,  doğru şekilde kullanımı ve özenli çalışma yaşamsal önemdedir. Son yıllarda kömür havzasındaki atamaların liyakat dışında başka niteliklere göre yapılmasının, niteliği ve yeterli deneyimi olmayan şirketlere çeşitli yöntemlerle saha verilmesinin kazaların artmasında rolü olduğu açıktır. Başta TMMOB Maden Mühendisleri Odası, maden fakülteleri olmak üzere sektördeki uzman kuruluşların öneri ve ikazları dikkate alınmalı, hepimizin yüreğini yakan facia haberleri artık son bulmalıdır. Ülkemizdeki tüm çalışanların, çağdaş dünyadaki tüm meslektaşları gibi iş kazalarından uzak bir ortamda çalışma hakkı vardır ve bu mutlaka sağlanmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyor, tüm madenci kardeşlerime kazadan uzak bir çalışma hayatı diliyorum” diyerek tamamladı.