Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve TMMOB Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Karadeniz’de bulunan doğal gazın dağıtım üssünün Zonguldak’a kurulmasının kente bir katkısı olmayacağını söyleyerek, bu konuda kampanya çağrısı yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in yanlış bilgilendirildiğini dile getirdi.

 

TMMOB Makina Mühendisleri İstanbul Şubesi, TMMOB Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz’la “Karadeniz doğalgaz keşfi, enerjide eksen değiştirebilir mi? Enerjide eksen nasıl değişir? Konulu bir webinar düzenledi. İnternet üzerinden izlenebilen webinarda konuşan Türkyılmaz, keşfedilen doğal gazın rezervi konusunda net şeyler söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtirken, "Zonguldak, doğalgaz konusunda üretim ve dağıtım merkezi olmalı” diyen GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in de muhtemelen yanlış bilgi sahibi olduğunu, Zonguldak’ın böyle bir durumdan herhangi bir kazancının olmayacağını dile getirdi.

DOĞAL GAZIN REZERVİ VE ÇIKARMA MALİYET KONUSUNDA HESAPLAR YAPILMADI

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervinin henüz kesin olarak belirlenmediğini de söyleyen Türkyılmaz, “Hadi yapılan çalışmalarla rezervin tespit edildiğini kabul edelim, üretilebilir rezervin ne olduğunun hesaplanması lazım, çünkü oradaki gazın yüzde yüzünün çıkarılması teknik olarak mümkün değil. Bunu da hesap ettiniz diyelim, 1,400 metre derinlikteki gazı çıkarmak çok pahalı bir yatırım. Bunu göze aldığınızı varsayarsak bu kez yüzer bir platform kuracaksınız. Çünkü 1,400 metre derinde olan zemine ulaşıp platformun ayaklarını oraya sabitlemeniz mümkün değil. Yüzer platformun imalatını yapacak, ardından sahaya gidip montajını yapacaksınız ve oradan boru hattını çekip, gazı dağıtım noktasına ulaştıracaksınız. Tüm bunlar, zahmetli, maliyetli ve zaman alacak işler. Bunun hesaplarını tam olarak yapmadan enerjide eksen değişikliğinden söz etmek mümkün değil” dedi.

 

GAZ ÇIKARILAN ALANIN ADI TUNA HAVZASI

Aynı zaman da, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi ve ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi de olan Türkyılmaz, gelen bir soru üzerine gaz bulunan bölge üzerinde yaşanan Zonguldak,  Sakarya tartışmalarına da değindi. Aslında bölgenin Tuna havzası olarak adlandırıldığını söyleyen Türkyılmaz, Cumhurbaşkanının bu ismi yakıştıramadığı için Sakarya demiş olabileceğini ifade etti. Türkyılmaz, “Adı ne olursa olsun karadan 170 kilometre açıkta bir yer. Buradan borularla gelecek gazın dağıtım noktasında çok az insan çalışır. Bunun örneği Akçakoca’da mevcut. Orada kaç kişi çalışıyorsa, bulunan gazın dağıtım noktasında çalışan sayısı da o kadar olacaktır. İstihdam yaratır diye dağıtım noktasının Zonguldak’ta olması için kampanya düzenlenmesi için çağrı yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı anlaşılan o ki, yanlış bilgilendirilmiş” dedi.

 

HAKAN YEŞİL NE DEMİŞTİ?

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Z Haber internet gazetesine yaptığı açıklamada, “Doğal gaz rezervlerinin kesinleşmesi ile birlikte doğal olarak beklentimiz bu kaynakların karaya en yakın olduğu Filyos ve bölgemizden karaya çıkarılmasıdır. Bu konuda siyasi parti ayrımı yapmaksızın tüm siyasi kanatları ve sivil toplum örgütlerini bu ortak çağrıda görmek isteriz. Biz üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Bunca yıl ağır bedeller ödemiş Zonguldak, doğalgaz konusunda üretim ve dağıtım merkezi olmayı herkesten daha fazla hak ediyor” demişti.