Zonguldak Demokrasi Platformu bir basın açıklaması yaparak 3 belediyeye kayyım atamasını kınadı. “Demokrasi (!)... Hani? Nerede?” diye sorulan açıklamada “Halkın seçtiği temsilcilerin mahkeme kararı olmaksızın görevden uzaklaştırılıp yerlerine atanmış kişilerin konulması halk iradesinin açıkça hiçe sayılmasıdır” denildi. 

Zonguldak Demokrasi Platformu İç İşleri Bakanınca Diyarbakır, Van, Mardin belediye başkanlarının görevden alınarak kayyım atanmasını kınadı. Platformun adına yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemiz, son yıllarda ‘Tek Adam Rejimi’ ile birlikte demokrasinin temel kurum ve ilkelerinin birer birer ortadan kaldırılmasını, demokratik değerlere yönelik adeta bir inançsızlaştırma operasyonu yaşamaktadır. Bu operasyon Meclise, adalete, yargıya, basına, sendikalara ve daha birçok kuruma karşı vatandaşların inancını yitirmesi için sistematik olarak sürdürülmektedir. Yaşadığımız ‘Tek Adam Rejimi’ ile Devlet/AKP bütünleşmesi gerçekleştirilmiş, devletin tüm kurumları AKP’nin güdümüne sokulmuştur. Parti/Devlet kaynaşması ile devletin kurumları asıl misyonlarını, varoluş gerekçelerini bir yana bırakarak AKP’nin şubeleri gibi çalışmaktadırlar. Bugün geldiğimiz aşamada uygulanan tekçi ve faşizan politikaların sonucu olarak halkın ezici çoğunluğunun Meclise, yargıya, adalete, basına inancı ve güveni oldukça zayıflamıştır” denildi.

 

YANDAŞ BİR İTİBAR CELLATLIĞI YAPIYOR

Paralel olarak yandaş olmayan muhalif kurumların demokrasinin asgari kuralları dahi rafa kaldırılarak etkisizleştirilmeye, bastırılmaya çalışıldığı da iddia edilen açıklamada, “Yurttaşlarımızın 2003 yılından bu yana yaşadıklarından dolayı tercihlerini değiştirmeye çalıştığı bir dönemde, yapılan seçimleri anlamsızlaştırmak, sonuçlarını ortadan kaldırmak ve böylece umutsuzluğu hâkim kılarak tek adam rejimine teslim olmamız hedefleniyor. 19 Ağustos’ta, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine valilerin kayyım olarak atanması, meclis üyelerinin gözaltına alınması tam da bu amaçla yapılmaktadır. Seçilmelerin üzerinden henüz dört ay geçmemiş ve yeni seçilenlerin geçmiş dönemin bilançosunu çıkartmakla uğraştıkları bir zamanda büyük bir gürültü ve binlerce polisin operasyonuyla görevden alınmalarının hukuki bir dayanağının olmadığı da görülmektedir. Öne sürülen gerekçelerin hepsi delillendirilmiş gerekçeler olmayıp, tamamen algı yaratmaya yöneliktir. Bunun en büyük kanıtı ise kayyım atamalarının adli ve idari açıdan yapılan soruşturmalar sonucu olduğu söylenirken gözaltına alınanların savcılık sorgusu sonrası serbest bırakılmalarıdır. Yandaş medya ise gözaltına alınanlar için yaratılmak istenen algıya tetikçilik yaparken, gözaltındakilerin serbest kalmasını duyurmayarak tam bir itibar cellatlığı ile yandaşlık mertebesinde bir basamak daha atlamaktadır” denildi.

 

VAHİM BİR SİYASAL DARBE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Yaşananların bir algı ve siyaset operasyonu olduğunun, yerel seçimlerden önce “Gerekirse yine kayyım atayacağız” denilmesiyle açığa çıktığı da söylenen açıklamada, “Bu nedenle benzer bir tehdidin ‘İstanbul Seçimleri’ sürecinde de yaşandığını göz önüne aldığımızda kayyım politikasının genişleyerek devam edeceği aşikârdır. Yaşadığımız durum; halkın seçtiği temsilcilerin mahkeme kararı olmaksızın görevden uzaklaştırılıp yerlerine atanmış kişilerin konulması ve halk iradesinin açıkça hiçe sayılmasıdır. Üç büyükşehir belediye başkanının da %50’lerin çok üzerinde oy aldığı düşünüldüğünde vahim bir siyasal darbe ile karşı karşıya olduğumuz görülmektedir. Biliyoruz ki, kayyım politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Bu durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de demokrasiye yapılan darbeleri kabul etmedik, etmeyeceğiz. Alışmadık, alışmayacağız, alıştıramayacaklar! Bu hukuksuz, bu antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz” şeklindeki görüşlere de yer verildi.