Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, İl Bağımlılıkla ile Mücadele Derneği ve Tütün ve Diğer Maddelerle Mücadele Birimi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Öğretmenevi Konferans salonunda halen devam eden Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yanı sıra  çeşitli Sivil toplum Örgüt temsilcilerine yönelik “ Bağımlılğı değil hayatı seç “ eğitimine  konuşmacı olarak katılan Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Doç.Dr. Tijen Şengezer, tütün ve tütün ürünlerinin zararlarına yönelik vermiş olduğu eğitimde şunları söyledi.

         Şengezer, “Sigara kullanımı halen tüm dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Her yıl dünyada 7 milyon, ülkemizde 120 bin kişi tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını yitirmektedir.Ülkemiz tütün ile mücadelede 2008 yılından bu yana tüm dünyaya örnek gösterilen çok önemli başarılar elde etmesine ragmen, sigara kullanımı 15 yaş üstü nüfusumuzda yüzde31,6 oranı ile ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu mücadelenin önemli bir ayağını da sigara bırakma hizmetleri oluşturmaktadır. Sigara kullanımı bir bağımlılık, yani hastalıktır. Diğer kronik hastalıklar gibi tedavi edilmesi gerektiği kanıtlanmıştır. Sigara içenlerin çoğu sigara bırakmayı yardımsız olarak denemekte ve bunların önemli bir kısmı kısa sürede tekrar içmeye başlamaktadır. Sigara içen her 40 kişiden sadece biri sigarayı bırakmada başarılı olmaktadır. Ülkemiz genelinde 514 sigara bırakma polkliniği ile doktorlarımız sigara bırakma hizmeti vermekte ve ilaçlar da Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

       Tütün alışkanlığı olmayan binlerce insan başkalarının içtiği sigara yüzünden hasta olmakta ve ölmektedir. Pasif içicilik yani ikinci el sigara dumanı sigara içmeyen kişilerin, başka kişilerin sigara içmesinden ötürü istemsiz olarak sigara dumanına maruz kalınmasını ifade eder. Yanlarında ebebeynleri tarafından sigara içilen çocuklar, neredeyse hiç seyrelmemiş olarak sigara dumanını alırlar.

     Üçüncü el sigara dumanı kavramı daha yeni bir tanımdır. Sigara içilmesinden  sonra yüzeylerde ve tozda kalan duman bileşiklerinin yeniden gaz haline geçmesi ya da ortam oksidanları ile reaksiyona girerek ikincil zararlı maddelere dönüşmesi ile ortaya çıkar. Aynı ikinci el sigara  dumanı gibi kanserojendir. Bu zehirler deri, sindirim veya yeniden havalanan tozlarının solunumu ile vücuda girebilmektedir. İki ay sigara içilmese de daha önce sigara içilen bir kapalı ortamda ölçüm yapıldığında zararın hala durduğunu görmekteyiz. Korunmanın tek yolu kapalı ortamlarda sigara içilmemesidir. Mevcut yasamıza sahip çıkmamız bu açıdan çok önem taşımaktadır “ dedi.