Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Dereköseler köyünde, bu yıl yağan yoğun kar ve ardından gelen sağanak yağmur sonrası heyelan meydana geldi. Heyelan köyün Köseköyü ile Danabaşlar Mahallesi’ni ikiye ayırdı.

400 hanesi ile bin 500 nüfusa sahip Çaycuma ilçesinin Dereköseler Köyü’nde bu sene yağan kar ve ardından gelen yağmur sonrası köyün iki mahallesi heyelan dolayısıyla ikiye ayrıldı. Meydana gelen heyelan 1.5 kilometre uzunluğunda olunca tehlike arz etmeye başladı. Köylüler iki mahalleden geçerken tehlike ile karşı karşıya geçtiklerini belirterek, hayvanlarını dahi mezraya ve tarlaya çıkarmaktan korktuklarını ifade ettiler. Yer yer çatlakların da olduğu alanda geçmenin imkansız olduğu da görüldü. Yetkililerden bir an önce çare bulunmasını isteyen vatandaşlar aksi halde burada yaşanacak bir tehlike ile karşı karşıya kalacaklarını belirttiler. Yaklaşık 13 yıl boyunca köyde ikamet eden ve köyün cami imamı olan 45 yaşındaki İbrahim Akmanoğlu, heyelanın kış ayında yaşandığını ifade ederek, bir mahalleden diğer mahalleye geçişin imkansız olduğunu söyledi. Akmanoğlu, “Çaycuma ilçemize bağlı bir köydür. Keseköyü Mahallesi ile Danabaşlar Mahallesi arasında yağan kar dolayısıyla heyelan oldu. İki mahalle arasında ulaşım kesildi. Burada halkımız bu yolun göçüklüğü sebebiyle kışın yağan kar ve sonrasında gelen yağmurdan sonra iki mahalle arasındaki yol kayarak heyelan oluştu. Korkudan vatandaşımız bu meraya, tarlaya hayvanlarını bırakamıyor. İnsanlarımızda buradan geçerken zorlanıyorlar ve korkuyorlar. Batma tehlikesi var. Vatandaş buradan geçerken bataklık olduğundan korkarak geçiyor. Bu yüzden yetkililerimizden arz ediyoruz. Bizlere yardımcı olsunlar. Tabii ki büyüklere saygımız sonsuzdur. Bizim bu sıkıntımızı giderirseler seviniriz. Acil hastamız olduğu zaman, yangın gibi durumlarda ben ne yapacağız. Araçlar buradan geçemiyor. Kış ayı olduğundan öbür diğer yollarımızda da aşırı yokuş yukarı olduğu için arabalarımız gidemiyor. O yüzden buranın bir an önce plan projeye alınmasını ve buranın yapılmasını yetkililerden istiyoruz” dedi.

“MAĞDURUZ, YOLUN YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Dereköseler köyünde ikamet eden 62 yaşındaki Nihat İnaloğlu ise, yaşanan heyelanın bir ay önce meydana geldiğini ve mağdur olduklarını, yetkililerden yardım istediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Buranın yapılmasını istiyoruz. Burası her sene bizlere sorun çıkartıyor. Burada heyelan 1 ay önce başladı. Kar yağdı ve ardından kaymaya başladı. Ben burada oturuyorum. Bu arazilerde bizim ekinli arazimizdir. Benim burada on dönümlük arazim var. Hayvanlarımızla karşı tarafa ve bu tarafa geçemiyorum. Hayvanlarımızı çıkarmak istesek burası batıyor. Yetkililerden bizlere gerekli yardımların yapılmasını istiyoruz. Mağduruz, yolumuzun bir an önce yapılmasını istiyoruz.”

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda aynı köyde heyelan meydana gelmiş ve bir evin çöktüğü belirtildi.