Yeşil Sol Parti İl Başkanı Ali Topaloğlu, iklim kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, “İklimi değil sistemi değiştir” dedi.

Topaloğlu, şu görüşlere yer verdi:

“Dünya havale eşiğinde. Yerküre, sanayi öncesi ortalamalara göre sadece 1,5 °C daha ısınırsa geri dönüşü olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Fosil yakıt tüketimi ile artan sera gazı emisyonları, gezegeni, şimdiye kadar yüzleştiği en zorlu süreçle karşı karşıya bırakmaya başladı bile. İnsanlık, dünyanın sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1°C ısınmasına neden oldu.

 

Gezegenin geleceği için küresel emisyonları azaltmak ve 2050 yılına kadar sıfırlamak için tarım, enerji, sanayi, bina, ulaşım ve şehirlerde hızlı ve kapsamlı dönüşümler gerekiyor. Kısacası eğer bu gerekli dönüşümler sağlanmazsa gezegenimiz hızla yok olma sürecine girecek.

 

Bugüne kadar eşik aşıldı?

 

Küresel ısınmayı durdurmak için hükumetler sürekli toplantılar yaptılar. CO2 emisyonu için 350 ppm olarak konan sınır değer tüm bu toplantılarla, hiçbir yaptırımı olmayan kararlarla bugün 410 pmm’e erişmiş durumda. Bu hızla artmaya devam ederse önümüzdeki yaklaşık elli sene içerisinde 560 ppm’e ulaşacağı bilim insanlarınca sıkça dillendiriliyor.

 

Bu artışın durdurulmasını hükumetler sağlayamayınca, yapılan her toplantıda şirketlerin kar hırsı, gezegenin geleceğinden daha da önemsenir olunca, yaşadığımız iklim krizine dur demek için yerkürenin her yerinde gencecik insanlar sokaklara çıktılar ve şimdi bizi de davet ediyorlar. 

 

Yeşil Sol Parti olarak iklim krizinin boyutlarına dikkat çekmek amacıyla eğitimlerinden feda edip her Cuma greve çıkan milyonlarca öğrencinin “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız” çağrısına kulak veriyor ve tüm halkımızı 20-27 Eylül’de tüm dünyada eş zamanlı yapılacak olan iklim grevine destek vermeye çağırıyoruz.

 

20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın her köşesinde okullarımızdan, iş yerlerimizden, evlerimizden sokağa çıkarak genç iklim grevcileri ile birlikte fosil yakıt çağının sonlandırılmasını isteyeceğiz. 20-27 Eylül tarihleri arasında hep birlikte alarm zilleri çalacağız. Hükumetlere artık hiçbir şeyin eskisi gibi devam edemeyeceğini göstereceğiz. 20 Eylül Küresel Okul Grevi Newyork’ta BM İklim Zirvesi’nin de başlangıcına denk geliyor. 27 Eylül’e kadar bir hafta boyunca etkinlikler düzenlenecek, gezegeni ve yaşamı savunan eylemler gerçekleştirilecek. 20-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan İklim Grevi için 150’den fazla ülkede eylemlilikler yapılacak. İş yerlerinde, mahallelerde, okullarda, yaşadığımız her alanda dünyanın en büyük iklim grevini gerçekleştirmek için herkese ihtiyaç var.

 

Büyük eşitsizliklerin yaşandığı gezegenimizde herkes aynı şekilde grev çağrısına yanıt veremeyebilir. Ama hepimiz bir şekilde sesimizi duyurmak için harekete geçebiliriz. Greta Thunberg’in tek başına başlattığı protesto geçen yıl dünyanın dikkatini çekmeyi başardı ve milyonlarca öğrenci ile büyüdü. Şimdi gençler geleceklerini güvence altına alabilmek için bizlerin desteğini istiyor.

 

İklim krizi sadece gençlerin değil bütün insanlığın sorunudur. Haydi! hep birlikte komşularımızla, iş arkadaşlarımızla, arkadaşlarımızla, ailemizle bir araya gelerek sokaklara çıkalım, sesimizi duyuralım ve bunu tarihimizde bir dönüm noktası yapalım.

 

İklimi değil sistemi değiştirelim!”