Göbü'de dalgalı denizde akıntıya sürüklenen iki çocuğu kurtarmak için peşinden suya atlayan bölge insanları tarafından  arka tarafta ki sahile çekilerek boğulmaktan kurtarıldı. Göbü`nün Zonguldak tarafında kalan ve Tepeköy`ün altındaki ulaşımı olmayan sahilde bir gece beklemek zorunda kaldılar.

Sahil`i çevreleyen tepeler dik ve yamaçlı, bir tarafı 110 metre diğer tarafı ise 100 metre, tırmanması imkansız yamaçtan oluşuyor.

Bu sahile ancak denizden ulaşılabiliyor.Dün deniz koşulların bozuk olması nedeni ile, ne denizden ne de helikopterle mahsur kalan kişiler kurtarılabildi. 9 ile 10 yaşlarında iki çocuk ile birlikte, diğerleri de sabah saatlerinde kurtuldu.

.......

KARADENİZ DENİZİNİN ÖZELİĞİNİ BİLMEMİZ GEREK

Zonguldak`ta sahillere gelecek insanların Ka radeniz`in özeliklerini bilmesi gerekiyor.

1)Deniz`in çok sakin görüldüğüne kanmayın.Aniden patlayabilir.

2)Poyraz rüzgarı çıktığında, deniz tehlikeli hale gelmeye başlar.Poyraz rüzgarı Kuzeydoğu`dan eser.Batı`dan doğuya doğru dalga var ise, bunun anlamı Karayel`dır. Yıldız ise tam karşıdan eser. Yıldız rüzgarı oldukça büyük dalgalar yaratabilir. Rüzgar karadan denize doğru estiğinde korkmayın, deniz sakindir. Lodos rüzgarında deniz genelde sıcaktır.

3)Denizin üstünde oluşan sakarcıklar (deniz üstünde köpük) rüzgarın yönünü de gösterir.

4)Rüzgarın yönü, denizin aniden soğumasına neden olur.

5)"Yedi Dalga" kuralı vardır.Bunun adı Mayna`dır.Denizde ki dalgalar 7 dalgada bir durulur,iki üç dalga ara veren denizde ki sandalların karaya çıkması için bu üç dalgayı beklemesi gerekir.

6)Filyos`un batısında kalan denizler aniden derinleşir.Yaklaşık bir ,iki metre mesafe sonrası normal bir insanin boyunu aşar.

Filyos`un doğusunda kalan sahiller de ise deniz oldukça sıvaktır(derin olmayan)fakat burada ki tehlike ise ,ince kumdan oluşan deniz kumu,dalgaların oluşturduğu kum tepelerinin aniden ayağınızın altında kaybolmasıdır. Yüzmesini bilmeyenler için bu derinlik insanı yanıltır ve kendinizi birden boyu gecen bir yerde bulursunuz.Bu yüzden bölgede en çok boğulma vakalar, Inkum`da gözlenir.

7)Çok fazla dalga olan denizde sahile gömdüğünüz karpuzu dahi bulamazsınız.

8)Dalgalar gederek, sahilde uzamaya başlar. Denizden bir kaç metre öteye kurduğunuz çadırlar veya şemsiyeler, siz ne olduğunu anlamadan dalgalara kapılabilir.

9) Yüzmesini bilmeyen insanların mutlaka can yelekleri ile şişme şamyel kullanmaları gerekir.

10) Boğulan insanların cesetleri genelde sahile vurmaz.Zira alt akıntı onları doğuya sürükler ve Sinop`tan itibaren deniz, Rusya ya doğru akmaya başlar.

11) Eğer deniz dalgalı ise ve iki metrelik bir mesafede sahilde dalga gözükmüyorsa, burada muhtemelen çeken akıntı vardır. Burada sahile doğru yüzmeniz halinde, deniz sizi açığa sürükler.Yapılması gereken; paralel yüzüp, bu akıntıdan kurtulmak.

12) Deniz yüzeyinde bulgur büyüklüğünde kuma benzeyen bir şeyler görürseniz, bunu elinizle itseniz dahi o bir kimyasal Parteküldür. Santral küllerinin sahile vurması anlamına gelir.

13) Eğer deniz Havai Adaları`ndaki gibi açık mavi ise, bu denizin güzelliğinden değil, santrallerin kimyasal atıklarının burada olması anlamına gelir. Bir kaç kimyasal madde, deniz suyunu açık maviye dönüştürür.

14) Yüksek bir yerden veya denize balıklama dalmak tehlikelidir.Zira deniz dibinde oldukça fazla kaya vardır. Daha önce orada olmayan kaya bir başka zaman ortaya çıkıverir veya bir bakmışın ortadan kaybolmuştur.

15) Kardeniz`de yaşam ancak yüz metre derinliğe kadardır.Altında metan gazı bulunuyor.Bunu da ek bilgi olarak vereyim.

16) Çocuklarınızı kontrol ettiğiniz sürece çok fazla kendinizi kasmayın.Hepimiz yüzmeyi bu sahillerde öğrendik.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih