Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nda yapılan basın toplantısında Kilimli’de Balçınlar Madencilik’te devam eden maden işçilerinin eyleminin giderek insani bir kriz boyutuna ulaştığı, işçilerin sağlık durumundan kaygı duydukları ifade edildi. TTB Merkez Konseyi adına konuşan Dr. Burhan Çağlar Usta ve Dr. Atınç Kayınova’nın birlikte yaptığı açıklamada “Kamu otoritesi çok boyutlu hale gelen bu sorunu bir asayiş ve güvenlik sorunu olarak ele aldıkça; çok farklı ve her bir direnişçi için ayrı ayrı ele alınması gereken açlık grevi takip ve izlemini rutin bir acil sağlık sorunu olarak ele aldıkça insani krizin yeni sağlık sorunları yaratması tehlikesi artmaktadır.” denilerek idari izinin verilmesi talep edildi.

 “SAĞLIK DURUMLARINDAN KAYGI DUYUYORUZ”

Açıklamada, işçilerin sağlık durumundan endişe duyduklarını belirten Usta ve Kayınova, Zonguldak Kilimli’deki Balçınlar Madencilik’te 10 gündür devam eden işçi direnişi giderek insani bir kriz boyutuna tırmanmaktadır. En temel hakları için kendilerini madene kapatan ve aynı zamanda açlık grevi yürüten işçilerin direniş gerekçeleri ayrı ve önemli bir başlıktır. Bizler bu ülkenin bağımsız hekim örgütü olan Türk Tabipleri Birliği olarak direnişteki işçilerin sağlık durumlarından derin bir kaygı duymaktayız. Bu amaçla 27/28.05.2016 tarihlerinde maden bölgesinde sürece katkı sağlamak üzere iki kişilik bir ekiple yer almaktayız. Aynı zamanda bölgede maden işletmelerinde yıllardır görev almış bir meslektaşımız ve TTB adına açlık grevi süreçlerini takip eden bir meslektaşımız direnişin olduğu bölgededir. Direnişteki işçilerle yapmak istediğimiz görüşmeye bütün girişimlerimize rağmen valilik tarafından izin verilmemiştir. Madene giriş sahası da halihazırda polis kuşatması altındadır.” dedi. 

“YIKICI SONUÇLARA NEDEN OLUR”

Olumsuz şartlarda yürütülen açlık grevinin yıkıcı sonuçlara neden olacağını ifade eden Usta ve Kayınova, “TTB olarak temel görevimizi yapmak için buradayız. Olağan şartların çok ötesinde olumsuz koşullarda yürütülen açlık grevinin beklenenden daha hızlı yıkıcı sonuçlar ortaya çıkarabileceği aşikardır. Yapılan eylemin giderek telafisi mümkün olmayan insani bir krize 
dönüşmemesi için elimizden gelen bütün çabayı hekimliğin ve bu koşullarda uygulanması gereken uluslar arası sözleşmelerin ilkeleri çerçevesinde göstermeye hazır olduğumuzu bildiririz.” diye konuştu.


“İDARİ İZNİN BİR AN ÖNCE ÇIKARILMASNI TALEP EDİYORUZ”

Usta ve Kayınova, yasal ve evrensel görevlerini yerine getirmek için gerekli idari izni çıkarılmasını yetkililerden isteyerek, “Talebimiz açıktır; eylemin gerekçesi ne olursa olsun insan sağlığının korunması temel görevi olan TTB’nin bu doğrultudaki niyetinin önündeki engeller bir an önce kaldırılmalı, direnişteki Balçınlar Madencilik işçileriyle görüşmemiz sağlanmalıdır. Daha vahim sağlık sorunlarının ortaya çıkması konusunda derin bir kaygı içerisinde olduğumuzu; ortaya çıkabilecek insani krizin bütün sonuçlarının başta kamu otoritesi olmak üzere tüm sorumlular açısından hukuki, ahlaki, vicdani ve toplumsal sorunlar-sonuçlar doğuracağının bir kez daha altını çizmek isteriz. Yasal ve evrensel ilkelerden kaynaklı görevimizi yapabilmek için gerekli idari iznin bir an önce verilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (Aykut KARA)