Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri, Anayasa Mahkemesinin, imam nikâhı için önce resmi nikâh koşulunu kaldırmasını kınamak adına basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği üyesi olan Önay Alpago da katıldı.
Kent Konseyi Kadın Meclisi adına konuşma yapan Birten Soykurum; Medeni Kanunun kadının haklarını güvence altına alması gerektiğini vurgularken evlilik kurumunun dinsel anlayışlara göre yapılmasının yeniden “Mecelleyi” yaratma anlamına geldiğini belirtti.

Soykurum; “Anayasa Mahkemesi, uymakla hükümlü olduğu Anayasanın ruhunu yok etmiştir”

Kent Konseyi Meclis üyeleri adına konuşmasını yapan Birten Soykurum; İptal kararının verilmesinde bir tane bile kadın olmamasına değinerek “Cumhuriyetin temel yasalarından biri olan Medeni Kanun darmadağın edilmek istenmektedir. Bu çok tehlikeli bir karardır. Anayasamızın 174/4 maddesindeki ruha aykırıdır. Anayasa Mahkemesi uymakla hükümlü olduğu Anayasanın ruhunu yok etmiş ve düzenleme yaptırımsız kalmıştır. Kadınlarımız için güvence olan resmi nikâhın yerine İmam Nikahı ön plana çıkarılarak çok kadınla evliliğin yolu açılmıştır. Ayrıca bu karar; aile, hukuk, miras hukuku bakımından birçok sorunlar doğuracaktır.  Hukuki, Ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar yaratacağı kaçınılmaz olan iptal kararını kınıyoruz. Ayrıca bu kararı verenlerin içinde bir tek kadın olmaması dikkat çekici ve üzüntü vericidir” şeklinde devam etti.

“KORKUNÇ BİR KARAR”

Alınan kararın kadınların özgürlüğünü ihlal edeceğini, onları korumasız ve güvencesiz bırakacağını vurgulayan Soykurum; “Karar Türkiye’yi Ortaçağa götürecek ve çocuk gelinler yaratacaktır. Kadına karşı ayrımcılığı yasaklayan CEDAN sözleşmesi, eşitlik temeli İstanbul Sözleşmesine de aykırıdır” dedi.

Kadın Dernekleri Federasyonu’nun konuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağının altını çizen Soykurum; “Bizler Atatürkçü Çağdaş Demokrat Kadınlar olarak, Cumhuriyetin bizlere getirdiği hak ve özgürlüklerimize sahip çıkacağımızı duyurur, bu konuda her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı bildiririz” diyerek açıklamasını sonlandırmasının ardından sözü İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği üyesi Önal Alpago’ya bıraktı.

DEĞİŞEN ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİDİR!

16 sene önce benzer bir konuda tam farklı yönde bir karar vardır. Değişen Anayasa değil; Anayasa Mahkemesi üyeleridir” diyerek tepkisini net bir şekilde ortaya koyan Alpago sözlerine şu şekilde devam etti; “Gerçekten Anayasa Mahkemesi bu kararıyla Anayasayı, Medeniyi Yasayı, Ceza Yasasını yok saymıştır. İlginç olan Anayasa Mahkemesi, Anayasayı yok saymıştır.

 Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bundan 16 sene evvel benzer bir konuda tam farklı yönde bir kararı vardır. Anayasa değişmemiştir, evrensel hukuk düzenlemeleri değişmemiştir, o halde değişen Anayasa Mahkemesi üyelerdir. Farklı üyelerle farklı bir karar çıkmıştır 16 sene evvel, bu gün geldiğimiz noktada farklı bir karar çıkmıştır. Böylece hukuk, hukuk eliyle, anayasa Mahkemesi kararı Anayasa Mahkemesinin yeni üyeleri eliyle ihlal edilmiştir. Bu çelişkiye de dikkat çekmek istiyorum. Miras, nafaka, tazminat, soybağı, mezhep gibi kadını ve çocuğu temelde ilgilendiren bütün haklar şuanda kaybolmuştur. Çok eşliliğin ve çocuk gelin dediğimiz pedofili suçlarının önü açılmıştır. Yalnızca kınamakla yetinmemeliyiz.

Tüm kadınlar olarak, sonraki adımları da beraber düşünmeliyiz. Hukukçu, kadın ve siyasetçi olarak bu karardan son derece üzgün olduğumu aile kurumunun dinamitlenmiş olduğunu gösteren kararın karşısında büyük bir acı duyduğumu da ifade etmek istiyorum”

DERYA AKTAŞ