Akkurt Madencilik'te esnek yarı mekanize tahkimat sistemine geçiliyor

"İŞ KAZALARI VE VERİMLİLİK İÇİN ŞART"

Akkurt Madencilik Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, bölgede faaliyet gösteren özel maden ocakları için esnek yarı mekanize tahkimat sisteminin kurulması çağrısı yaptı. Kendilerinin işçi maliyetleri, ağaç tahkimat maliyetleri ve iş kazalarına karşı daha güvenli olan yarı mekanize tahkimat sisteminin kente kurulacak MAKZON projesine dahil edilerek bölgedeki madencilik faaliyetlerine katkı ve teşvik sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kendilerinin Çin'e gönderdikleri teknik heyetin araştırmaları sonucu üretici firma ile kendi ocaklarına bu sistemi kurduklarını ve yakında faaliyete geçeceğini belirten Kurnaz, MAKZON projesindemaden makinelerinin kümelenmesi kapsamında bu sistemi üretiminin sağlanması gerektiğini kaydetti.

İŞTE O AÇIKLAMA

"Öncelikle belirtmek isterim ki; Akkurt Madencilik şirketi olarak  Zonguldak havzasında faaliyette bulunan özel sektör işletmelerine öncülük edecek bir tahkimat sistemi uygulamasına başlamış olmanın gururu içindeyiz.

 Daha önce 2013 yılında Karbomet Madencilik ile birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz Arge çalışmaları sonucunda, kendi imkanlarımızla tamamen yerli ve milli olarak, kömür zenginleştirmede üç ürünlü siklon teknolojisini geliştirmiş, bu sistemin patentini almış ve sıfır atıklı bu teknolojiyi madencilik sektörüne kazandırma başarısını göstermiş olmanın sevincini yaşamıştık.

MALİYETLER ÇOK ARTMIŞTI

 Soma ve Ermenek'te meydana gelen maden kazalarından sonra yapılan yasal düzenlemeler sonrasında, yeraltı madenciliğinde taşkömürü üretim maliyeti içindeki işçilik payı %65'lere ulaşmış, artan bu maliyetlerle faaliyetlerine devam etme imkanı kalmayan bir çok firma işyerlerini kapatmış veya küçülmeye gitmek zorunda kalmıştır. Akkurt Madencilik olarak faaliyetlerimize devam edebilmemiz için, üretim maliyetlerini düşürmekten başka bir yol olmadığı ve bunun için de işçilik randımanını yükseltmek gerektiği, mevcut çalışma sisteminde de bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığından hareketle başka bir sistemin uygulanabilirliği arayışına girdik. Bir fuarda gördüğümüz esnek yarı mekanize tahkimat sistemi üzerinde yoğunlaşan çalışmalarımız sonucunda, 2016 yılında yerinde uygulamasını görmek ve bilgi almak üzere teknik heyetimizi Çin'e gönderdik. Teknik heyetimizin olumlu rapor vermesi üzerine bu sistemi kurmaya karar verdik. Çinli yetkilileri işletmemize davet ederek yeraltı koşullarımızı incelemeleri sonucunda bir tahkimat modeli üzerinde mutabık kaldık.  Aynı sistem, TTK Kozlu

"ESNEK TAHKİMAT SİSTEMİNİ UYGULAYAN İLK ÖZEL MADEN ŞİRKETİ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ"

Müessesesinde kurulduğunu ve gayet başarılı bir şekilde işletildiğini gördükten sonra 2019 yılında ithalatçı firma ile esnek yarı mekanize tahkimat sistemi satın alma sözleşmesi imzaladık. 2020 yılı başlarında gelmesini beklediğimiz tahkimat malzemeleri, tüm dünyaya etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle gecikmeli olarak Ekim ayı sonlarına doğru işletmemize gelmiştir. Üretici firmanın süpervizörlüğünde işçilerimize eğitim verilerek tahkimat sisteminin montajına başlanmıştır. Aralık ayı ortalarına doğru montajın tamamlanarak üretime geçilmesini beklemekteyiz. Üretime başladığımızda, Türkiye'de ve Zonguldak'ta dik damarlarda esnek yarı mekanize tahkimat sistemini uygulayan ilk özel sektör şirketi olmanın onurunu yaşayacağız.

"DİK DAMARLARDA UYGULANABİLECEK EN İYİ SİSTEM"

Esnek yarı mekanize tahkimat sisteminin dik damarlarda uygulanabilecek en iyi mekanik sistem olduğunu düşünmekteyiz. İlk kurulum maliyetlerinin yüksek olmasına karşılık, sadece maden direği giderlerinden sağlanacak tasarrufla yaklaşık 3 yıl içinde kendini amorti edeceğini öngörmekteyiz. Klasik uzun ayak çalışma sisteminde açılan boşlukların tahkimatı için geçen süre, bu tahkimat sisteminde üretime aktarılacağından üretimde artış olacak dolayısıyla işçi randımanların da yükselme sağlanacaktır. Bunların yanında gerek ağaç malzeme naklinde, gerekse ağaç tahkimatın yetersiz kalması sonucunda yaşanan iş kazaları meydana gelmeyecek, işgücü kaybı minimum seviyeye inecektir. Bütün bu avantajlarıyla beraber ülke ekonomisine sağlayacağı katkı da ele alındığında, Akkurt Madencilik olarak 20 yıllık madencilik tecrübemize dayanarak, esnek yarı mekanize tahkimat sistemi ve diğer mekanize tahkimat sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini, bunun için de mekanize sistemlerin devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

"BU SİSTEM İÇİN GEREKEN MAKİNELER MAKZON'DA ÜRETİLMELİ"

Son zamanlarda yerel basının da gündeminde sıkça tartışma konusu yapılan MAKZON kuruluşuna yer bulma konusunun, yerel yöneticilerin ve siyasetçilerin bir araya gelmesiyle çözüme kavuşacağına inanmaktayız. 150 yıllık yeraltı madenciliği tecrübesine sahip Zonguldak havzasının böyle bir kuruluşa ihtiyacı vardır ve bir an önce aksiyon alınmalıdır. Büyük sanayi kuruluşlarının yanında Zonguldak'ta faaliyet gösteren özel sektör firmaları da MAKZON kuruluşunun içinde yer almalıdır. Eski Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş'ın önderliğinde kurulan MAKZON  maden makinelerinin kümelenmesi projesi bir an önce hayata geçirilmeli, kamu, özel sektör ve üniversitenin katkılarıyla yeraltı koşullarımıza uygun mekanize tahkimat sistemleri ile diğer sanayi alanlarında kullanılacak makinelerin modelleri geliştirilmeli ve üretimi sağlanmalıdır. Böylece yerli üretim yapılarak ülkemizin cari açığının bir nebze de olsa kapanmasına katkı sağlanmış olacaktır. Saygılarımla."

(Haber Merkezi)