Demir; “Biz işçilerimize parayı verebilmekten yanayız. Devlete vereceğimiz sigorta priminden de yanayız. Rödovansı ödemekten yanayız. Ancak bugünkü şartlarda kömür satış fiyatlarında bunun mümkün olmadığı bir gerçek.” diyerek çözüm istediklerini söyledi.

“İşçiye vereceğimiz para da gözümüz yok.”

TSO Başkanı Salih Demir, rödovans sahipleri ile birlikte bir basın toplantısı yaparak şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan yasayı hepimizi biliyoruz. Bugün rödovans sahibi arkadaşlarımızı da toplayarak kamuoyunu aydınlatma gereği hissettik. Bizim maliyetlerimizin ne kadar artacağı konusunda çalışmalarımız bitmişti. Yasanın çıkmasını bekledik. Sadece işçilik maliyetlerimizden bahsediyorum. 1074 lira olan işçilik maliyetimiz 2214 lira çıkıyor. Usta işçi maliyeti 2200 liradan 3014 liraya çıkıyor. Bu da şunu gösteriyor. Sadece işçilik maliyetimiz de yüzde elliden fazla artış meydana gelmekte. Bunları anlatırken işçiye vereceğimiz parada gözümüz yok. Bunları arkadaşlarımızla görüştük. Biz işçilerimize parayı verebilmekten yanayız. Devlete vereceğimiz sigorta priminde de yanayız. Rödovansı ödemekten yanayız. Ancak bugünkü şartlarda kömür satış fiyatlarında bunun mümkün olmadığı bir gerçek. Yurt dışından gelen kömürün ucuz olması bizim kömürümüzün fiyatını da ucuzlatıyor. Bugünkü kömür satış fiyatlarındaki satışlarında şu anda bizim kömür üretmemiz mümkün değil. Dün de söylediğim gibi satamayacağımız kömürü üretipte stoklamanın hiçbir anlamı yok bu nedenle dün akşam üretimimizi durdurduk. Bugün de bütün avukatlarımız ve mali müşavirlerimiz çalışıyor. İşçilerimizin çıkışını vermek zorunda kalacağız. Avukatlarımızın ve mali müşavirlerimizin verdiği karar doğrultusunda bunlara karar vereceğiz. Öyle ki 4200 yakın işçilerin çıkışının verileceği gözüküyor. Şu an da kesin değil ama kesin olacak gibi duruyor"

"TTK’nın rödovansı kaldırmasını talep ediyoruz"

"‘Çözümü önerileriniz nelerdir?’ diye soracaksınız. Daha önceki çalışmalarımızda dört beş maddelik çözüm önerilerimiz vardı. Son beş yıldır dile getiriyoruz. Son beş yıldır bakanlık nezdinde gerekse başbakanlık nezdinde önerilerimiz aktarıldı. Bunlara çözüm bulunmadı belki de bulunmak istenmedi. Bilemiyoruz. Bu çözüm önerilerinden bir şey beklemiyorum . Bundan sonra yapacağım açıklamalardan beklediğimiz öneri kabul edilirse tekrar 4200 işçimizle üretime geçmeyi planlıyoruz. Çözüm önerimiz kabul gördüğünde sayın Cumhurbaşkanımız, Enerji bakanlığımız bu öneriye sıcak bakarsa Zonguldak’ta 4200 işçiden 10 bin işçiye kısa sürede çıkarız. Yıllardan beri tekrar ettiğimiz çözüm önerilerimizi tekrarlıyorum. TTK’nın rödovansı kaldırmasını talep ediyoruz. Bunun ne kadar mümkün olup olmayacağını yetkililere anlattık. Onlarda bize daha önceden  mümkün olmayacağını söylemişlerdi"

"Devlet büyüklerimizi de serzenişte bulunmakta istemiyoruz" 

"Rödovans üreticilerinin kendi sahalarının ruhsatlarını verilmesini, Sosyal sigortalar kurumu priminin alınmamasını, İş güvenliği tesisat ve tesisleri gibi harcanan paranın yüzde ellisine teşvik verilmesini, teşvik verilirken maliyetin altında kalmasını dahilinde vergiden düşürülmesini talep ediyoruz. Bunları yıllardır talep ediyoruz. Bunlara olumlu veya olumsuz bir cevap gelmedi. Biz devlet büyüklerimizi de serzenişte bulunmakta istemiyoruz.Zonguldak Türkiye’nin sanayii kentidir. Türkiye’nin ilk vilayetidir. Sayın Enerji Bakanımızdan bu konuyu konuşmak için altı yedi defa randevu talep ettik. Yazılı randevularımız dönün dolaştı sayın TTK Genel Müdürümüz Burhan İnan ‘Bizle görüşmeni gerekiyor’ dedi. Sayın TTK Genel müdürümüzden randevu almamıza gerek yok. Çıkıp konuşsak görüşebilecek durumdayız. Onun için sayın Enerji Bakanımızın bu işe sıcak bakmadığı anlaşıldı ki bize randevu vermedi veya veremedi"

"Yer altı işçisi fazlasını hak ediyor"

"Zonguldak’ta özel sektör madenciliğinin devam ettirilmesi isteniyorsa, 10 bin işçi sayısında çıkılmak isteniyorsa, Çatalağzı Termik Santrali’nin kömürsüz kalmaması isteniyorsa, enerji isteniyorsa, rödovans ödemelerimizin devam etmesi isteniyorsa aynı TKİ modeline göre bizim kömürlerimizi devlet satın alsın. Bunun formülü TTK’nın kömür maliyetlerini biliyoruz. Üretilebilir kömür maliyeti 480 TL satılabilir kömür maliyeti 680 TL. TTK bir kalori kömürü kaça mal ediyorsa yarı fiyatına bizden alsın. Bizde kömür üretimimizi iki katına çıkaralım. İşçi sayımızı iki katına çıkaralım. Böylece yer altından kömür çıkmış olur. Bu öneriyi niye yapıyoruz. TTK yer altındaki kömürü çıkarsın diye devlet 640 milyon veriyor. Bu yasadan dolayı TTK’ya 70 milyon TL bir ek maliyet gelecek.  Bu da 700 milyonu bulacak. Yani TTK’nın önümüzdeki yıl zararı 740 milyona yaklaşacak. Bizde TTK kadar kömür üretiyoruz. TTK kömürüm 1 kalorisini ne kadara üretiyorsa bizden yarı fiyatına alsın diyoruz. Hem rödovans saha sahipleri rahat çalışabilsin, hem de işçi 6 saat çalışsın, işçiye iki katı maaş verebiliriz. Hatta biraz fazlasını da verebiliriz. İşçiye vereceğimiz para da gözümüz yok. Çünkü yer altı işçisi fazlasını hak ediyor.”

“Bu bütün Zonguldaklıların meselesi.”

Son olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demir şunları söyledi:“Yol haritamız var. Ama yol haritamızı ulaştırdığımız yerlerden cevap gelmiyor. Yol haritamızı çizecek halimiz yok. Bizim yol haritamızı çizecek olan Enerji Bakanlığı onunda bağlı olduğu Başbakanlık’tır. Bizm önerilerimiz basın açıklamalarımız dikkate alınmaz ise ne olur. Onu da bugün gördük. Rödovans sözleşmelerinin yenileme tarihi geliyor. Kimse rödovans sözleşmesini yenilemez. Yenileyende kömür üretmez. Bizim verdiğimiz vergi rödovansın 5 6 katıdır. Bu nedenle bizden alınacak vergilerde alınmayacak. İş güvenliği müfettişleri resmi yerleri denetler. Ben kaçak ocak denetleyen herhangi bir iş güvenliği müfettişi görmedim. Bu günden sonra kaçak ocakların artacağına inanıyoruz. Biz önümüzdeki hafta pazartesiye bir çözüm önerisi olursa üretime devam edeceğiz olmazsa yine ocaklarımızı ayakta tutmak için üçer beşer kişi çalıştıracağız. Bu durum Zonguldak’taki göçü etkileyecektir. Bizim çözüm önerilerimiz dikkate alınmazsa çıkarılan 4200 işçi Zonguldak’ta iş bulamazsa Soma’da bulur ve ya Soma gibi yerlerde bulur. Zonguldak’tan bir 4500 aile göç etmiş olur. Zonguldak piyasasına 25 milyon dolar girmeyecek. Bu da Zonguldak piyasasının yüzde 30’u etkilenecek anlamına gelir. Bu bütün Zonguldaklıların meselesi. Türkiye’nin başka illerinde yine Zonguldak ilçesi oluşur. Zonguldak balıkçı kasabası olur çıkar.” (Aykut KARA)