İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Zonguldak’ta yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getirerek cevaplanmasını istedi. Dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından çıkarılan tapu tahsis belgesi ile mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan yerler vatandaşlar tarafından daha sonra tapularını almak üzere satın alınmıştı. Mülkiyet sorunu ile ilgili olarak daha sonra CHP eski Milletvekili Harun Akın’ın girişimleriyle konu TBMM gündemine gelmiş ve 3303 Sayılı Havza-i Fahmiye kanununda değişikliğe gidilmişti.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM gündemine getirdiği mülkiyetle ilgili soruna cevap istedi. Yaşar, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “İlin tamamında mülkiyet ile ilgili problem yaşanmakta vatandaş tapusunu alamamaktadır. Bir taraftan belirlenen rayiçlerinin yüksekliği, bir taraftan ise imar planlarındaki uygulamalar nedeniyle vatandaş tapu alamamaktadır. 3303 Sayılı Havza-i Fahmiye kapsamında satışlar kanun maddesine istinaden: Kozlu İlçemizde, arazisini almak isteyen 500’e yakın vatandaşlarımız Belediyenin yapmış olduğu Revizyon İmar Planlarında, kullanmakta oldukları arazilerinin park alanı olması sebebiyle arazilerini Milli Emlak’tan satın alamamaktadırlar. Bu sebepten bir çok vatandaşımız bu yasadan yararlanamayarak mağdur olmuşlardır. Ayrıca Kozlu İlçemizde özellikle Topbaşı ve Fatih Mahallelerinde, vatandaş Kozlu Belediyesinin satışa çıkardığı yerleri satın almış ve parasını ödemiş olduğu halde, belediyenin bu yerleri iptale vermesi nedeniyle tapularını alamamakta, belediyenin iptaldeki arazileri satması karşısında günahları olmadığı halde beklemektedir”

BAŞKAN VATANDAŞIN MÜLKLERİNİ HACİZ ETTİRMİŞ

Kozlu’nun AKP’li Belediye Başkanı Milli Emlak’ın belediyeye devrettiği ancak tapu tahsis belgesi olan vatandaşların arazi ve mülklerini belediyenin iş yaptığı müteahhitlere olan borçlarına karşılık haciz ettirdiği öğrenildi. Ali Bektaş’ın Milli Emlak’tan vatandaşların hiçbir bilgisi olmadan tapu tahsis belgesi olan arazi ve mülklerini devraldığı ve tüm bunları belediyeden alacaklı olan müteahhitler başta olmak üzere hepsinin üzerine haciz konulmasına yol açması tepkilere yol açtı. Tapu tahsisli arazilerinin tapusunu almak isteyen vatandaşlar, müracaatlarında Belediyenin borçlarına karşılık atalarından kalma mülk ve arazilerinin üzerinde haciz olduğunu öğrenmeleri şok etkisi yarattı.

TTK’YI KAZIKLAYACAĞIZ DİYE EMLAK DEĞERLERİ YÜKSEK TUTULDU

AKP’li Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş önceki dönemki başkanlığı sırasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’ya ait gayrimenkullerin yoğunlukta olduğu Kılıç ve İhsaniye Mahallerinde meclis kararıyla emlak değerlerini yüksek tutmuştu. TTK’dan emlak vurgunu yapan Başkan Ali Bektaş’ın yol açtığı olay nedeniyle tapu tahsisli yerlerini tapuya çevirmek isteyen vatandaşlar mülk ve arsalarını gerçek değerinin 50 kat fazlasına para ödeyerek almak zorunda bırakıldı. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ın seçim döneminde vatandaşlara verdiği vaatleri tutmaması tepkiler sürüyor. (Cevdet AKGÜN)