Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği “Yarışmalar Sempozyumu”na katılarak Çaycuma’yı anlattı.

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İzmir Şubesi 10-11 Kasım tarihlerinde düzenldiği “Yarıştay -  4. Ulusal Mimarlık Yarışmalar Sempozyumu” adı altında etkinliğe katıldı.  Sempozyumun, 11 Kasım Pazar günkü ilk oturumuna katılan Kantarcı, ilgili bir topluluğa Çaycuma’yı anlattı. Mimarlar Odası Genel Saymanı Ali Hakkan’ın yönettiği oturumda Lüleburgaz Belediyesi eski Başkanı Emin Halebak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı Projeler Şube Müdürü Ertan Dikmen de panelist olarak yer aldı.

 

YARIŞMALAR ÇAYCUMA’YA CİDDİ BİR PRESTİJ KAZANDIRDI

Konuşmasına Çaycuma’yı tanıtarak başlayan Kantarcı, örneklerle, son dönemde yapılan iyi belediyecilik uygulamalarıyla ilçenin nasıl bir modern kent haline dönüştüğünü anlattı. İki önemli projesinin mimari tasarımını ulusal düzeyde yapılan yarışmalarla elde ettiği için sempozyuma davet edilen Kantarcı, bu hususta, “Çaycuma gibi ülke ortalamasına göre orta ölçekli sayılabilecek bir ilçede, 2 adet ulusal çapta mimari tasarım yarışması yapılarak büyük bir başarıyla sonuçlandırıldı. Yarışmalar sayesinde ilçemizin ve Çaycuma Belediyesinin özellikle mimarlık camiasında tanınırlığı ve saygınlığı arttı, kentimiz ciddi bir prestij kazandı. Yarışmalar gerek ilçemizde, gerekse ilgili diğer çevrelerde farklı bir heyecan yaratarak ‘estetik’, ‘nitelikli yapı’, ‘doğal dokuya uygun mimari’ gibi  kavramların ilçede tartışılmasını, gündelik dile girmesini sağladı. Yapılan yarışmalarla yerel bir soruna, yerelin tüm değerlerine sadık kalınarak evrensel bakış açılarıyla çözümler arandı. Mimari niteliği son derece yüksek birçok proje elde edilerek büyük bir zenginlik yaratıldı. Coğrafi koşullardan doğal dokuya, yöresel malzemeden yerel kültüre birçok faktörü göz ardı ederek uygulanan tip proje dayatmasının dışına çıkılarak, kamunun da estetik ve fonksiyonel çözümler bulabileceği kanıtlandı, bunun birden çok yolu olabileceği de gösterildi. Elde edilen nitelikli mimari yapılarla kent estetiğinin geliştirilmesine, çağdaş bir kent siluetinin ortaya çıkmasına büyük katkı sağlandı” dedi.

 

YARIŞMALAR ÇAYCUMA İÇİN BİR UFUK ARAYIŞI NİTELİĞİNDE GEÇTİ

Yarışmaların sanılanın aksine maliyetli bir şey olmadığını da söyleyen Kantarcı, konuşmasını, “Son derece düşük maliyetlerle mekânda en doğru çözüm bulan,  mimari özellikleriyle ilçeye değer katan, farklı bakış açıları geliştiren projeler ortaya çıkarıldı. Yerel form, değer ve malzemelerin öne çıkarılarak bir tasarım yapılmasının özellikle istenmesi, yarışmaya katılan ya da katılmayı düşünen camiada bir zihni hareketlenme yarattı. Çaycuma yalnızca mimari değeri yüksek projelere kavuşmakla kalmadı, yarışma, kolokyum gibi farklı kavramlarla tanışarak farklı bir bakış açısı kazandı. Yarışma sonrasında yapılan kolokyumlar ve orada yapılan tartışmalar bir bilgi şölenine dönüştü. Fikri düzeydeki yükseklik kentin kültürel gelişimine de hizmet eden bir boyut kazandı. Şartname yazılması için yapılan hazırlık çalışmalarından kolokyum kapanış konuşmasına kadar geçen tüm süreç Çaycuma için bir ufuk arayışı niteliğinde geçti” şeklinde ifadelerle sürdürdü. 

 

KAMUDAKİ TİP PROJE DAYATMASININ DIŞINA ÇIKILDI

Yarışmaların çok değerli birikimleri de ortaya çıkardığını söyleyen Kantarcı, “Doğal dokusundan tarihsel birikimine, yapı kültüründen geleneksel yapım tekniklerine kadar pek çok konu üst düzeyde tartışılarak kentin bu alanda birikimlerinin de ortaya çıkması sağlandı. Coğrafi koşullardan doğal dokuya, yöresel malzemeden yerel kültüre birçok faktörü göz ardı ederek uygulanan tip proje dayatmasının dışına çıkılarak, kamunun da estetik ve fonksiyonel çözümler bulabileceği kanıtlandı, bunun birden çok yolu olabileceği de gösterildi. Elde edilen nitelikli mimari yapılarla kent estetiğinin geliştirilmesine, çağdaş bir kent siluetinin ortaya çıkmasına büyük katkı sağlandı. Doğal dokusundan tarihsel birikimine, yapı kültüründen geleneksel yapım tekniklerine kadar pek çok konu üst düzeyde tartışılarak kentin bu alanda birikimlerinin de ortaya çıkması sağlandı” diyerek sözlerini sürdürdü.

HERKESİ ÇAYCUMA’YI GÖRMEYE DAVET ETTİ

Kantarcı konuşmasını, “Bizlere böyle bir zenginliği kazandıran değerli jüri ve danışman üyelerimize, yarışmaya eser gönderen tüm müelliflere ve titiz bir çalışma ile en küçük bir sorun yaşanmadan yarışmaların gerçekleşmesini sağlayan Çaycuma Belediyesi personeline teşekkürü bir borç biliyorum. Bizleri buraya davet ederek deneyimlerimizi paylaşan TMMOB Mimarlar Odasının değerli yönetici ve üyelerine şükranlarımı sunuyor, yaptığımız şehircilik uygulamalarını yerinde görmek isteyen değerli arkadaşlarımı Çaycuma’da ağırlamaktan mutlu olacağımı bildiriyorum” diyerek tamamladı.

(Haber merkezi)