İdari mahkeme, Kilimli’deki yurt binası inşaatı için Kaymakamlık tarafından başlatılan yıkıma, “Telafisi güç ve imkansız zararlar” olabileceği gerekçesi ile yürütmenin durdurma kararını oybirliğiyle verdi. 

Kilimli ilçesi Karaelmas Caddesi No:5’de mülkiyeti Kilimli Belediyesine ait olan ve 01.05.2018 tarihinden geçerli olmak üzere 10 yıllık kira sözleşmesi olan sanayi tesislerinin yıkım işlemi önceki gün Kaymakamlık tarafından başlatılmıştı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polislerinin gözetiminde Kilimli Kaymakamlığının  başlattığı yıkım işlemi Zonguldak İdare Mahkemesinin 2019/625 dosya nolu kararı ile durduruldu. 

Zonguldak İdare Mahkemesi söz konusu kararında, “Yıkım ve tahliyeye ilişkin dava konusu işlemin uygulamakla etkisi tükenecek nitelikte olduğu göz önüne alındığında, İşlemin uygulama süresi içinde sağlıklı bir yargısal denetim yapılamayacağı gibi bu süreç içinde işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği anlaşıldığından, uyuşmazlığın niteliği ve davanın durumuna göre, davacının yürütmeyi durdurma isteminin, davalı idarenin birinci savunması alınıncaya ve ara karar cevabı gelinceye ya da (15) günlük savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçinceye kadar kabul suretiyle, 2577sayılı İdari Yargılama usulü Kanununun 27/2. Maddesi hükmü uyarınca, teminat aranmaksızın, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, savunma ve ara karar gereğinin yerine getirilebilmesi için davalı idareye 15 gün süre verilmesine 24/07/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” dedi. 

Kira sözleşmeleri devam ettiği halde, Kilimli Belediye Meclisi aldığı karar ile Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsis edilen  2 bin 400 m2’lik alanda Yurt-Kur tarafından 350+150 olmak üzere toplam 450 kişi kapasiteli öğrenci yurdu yapılmak istenmişti. Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Zonguldak Merkezde TTK’ya ait olan ve Yurt-Kur’a devredilen bina bakım onarım ve tadilat ile öğrenci yurdu yapılması ihale edilmişti. TTK binasındaki ihaleyi kazanan firmaya Kurum, “Öğrenci yurdu inşaatını Zonguldak Merkez’de değil, Kilimli ilçesinde yapacaksınız” diyerek yer göstermişti. İhale kanununa aykırı olarak gerçekleştirilen ihaleye rağmen Kaymakamlık, Kilimli Belediyesi ve Yurt-Kur’un ısrarcı oluşu akıllara farklı farklı soru işaretleri getirmeye devam ediyor.