Zonguldak’ta denizlerde av sezonunun başlamasıyla birlikte elverişli hava ve deniz şartları balıkçı ve tüketicilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl balık azlığı nedeniyle verimsiz bir sezon geçiren balıkçılar, bu yıl en verimli sezonlardan birini yaşıyor. Oldukça bereketli başlayan yeni sezon, tezgahların her türden balıkla dolmasını sağladı. Balık bolluğunun tezgah ve satışlara yansımasıyla da fiyatlarda geçen sezona oranla düşüş yaşandı.

BALIK FİYATLARI NE KADAR?

Zonguldak Balık halinde yıllardır balıkçılık yapan Bayram Yılmaz, yeni sezonun çok iyi başladığını ve bunun da yüzlerini güldürdüğünü söyledi. Balık avı ve fiyatlarının hava ve deniz şartlarına bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz, balığın bol olması durumunda fiyatların düştüğünü, az olması durumunda ise yükseldiğini hatırlattı.

PALAMUT VE HAMSİ ÇOK BOL

Yılmaz, bu sezon denizlerin balıkla dolu olduğunu ifade ederek, "Özellikle bol miktarda palamut ve hamsi var. Geçen yıl çok kötü bir sezon geçirmiştik. Belki de son yılların en kötü sezonuydu. Tezgahlar bomboş kalmıştı. Birçok arkadaşımız sezon boyu dükkanını kapalı tutmak zorunda kaldı. Şimdi ise tam tersi bir sezon yaşıyoruz. Havaya bakarsak böyle devam edeceğini umuyoruz." dedi.

“BALIK FİYATLARI YARI YARIYA İNDİ”

Denizlerdeki bolluğun, fiyatlara da aynı oranda olumlu yansıdığını ifade eden Yılmaz, "Geçen yıla oranla balık miktarında yüzde 50 civarında artış var. Deniz balıkla dolu. Tezgahlar da aynı durumda. Fiyatlarda da geçen yıla oranla yarı yarıya yakın düşüş var. Bu da satışları çok iyi etkiledi. Satışlar da çok iyi gidiyor. Bu sezon balıkçıların da vatandaşın da yüzü gülüyor. Şuanda Palamut 5 TL’den başlıyor ve büyüklüğüne göre 10 TL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca Hamsi şuan 10 TL, Çinekop ve İri Mezgit 12.5 TL’den satışa çıkıyor” şeklinde konuştu.

“HAVALAR SOĞUDUKÇA FİYATLAR DÜŞER”

Yılmaz, havaların düzelmesi durumunda, fiyatların daha da düşeceğini belirterek, “Balıkçılıkta en önemli şeylerden birisi hava. Hava durumu denizi, deniz de balığı etkiliyor. Hava iyi olunca balık da iyi oluyor. Tüm şartlar elverişli olunca da fiyatlar düşük oluyor. Ancak geçen yıla kıyasla fiyatlar çok elverişli” ifadelerine yer verdi. (Umut ERSES – Açelya BEYAZAY)