ÖZEL HABER

MERYEM AKGÜN

Karakum’da Çekek Saltanatı

Karakum’da balıkçıların teknelerini çekmeleri, av malzemelerini koymaları için Milli Emlak tarafından SS. Su Ürünleri Kooperatifi’ne kiraya verilen çekekler, balıkçılar yerine milyoner işadamlarına hizmet veriyor. Tanesi 40 ila 50 bin liradan satılan çekekler daha sonra ultra lüks donatılarak çengi alemlerine ev sahipliği yapıyor. Kamuyu ait olan sahillerden kaçak çekekler yüzünden halk faydalanamıyor.

Kooperatifin kira sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle işgalci durumuna düşen çekekler, zaman içerisine sürekli el değiştiriyor. Çekeklerin zengin müteahhitler ve işadamlarına alkol içecek mekan olarak hizmet vermesi nedeniyle geçimini balıkçılık yaparak sağlayan balıkçı esnafı ise teknesini bağlayacak çekek bulamadığı için mesleği bırakıyor. Kamuoyu Zonguldak Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü’nü çekek saltanatına son vermeye davet ediyor.

İşte ilgili kanun=

3621 SAYILI KIYI KANUNU: Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunun sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarına tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.

Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

Faaliyetlerinin özellikleri gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan tersane, gemi söküm yeri ve su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri gibi, özelliği olan yapı ve tesisler yapılabilir. Bu yapı ve tesisler yapım amaçları dışında kullanılamazlar.