Kestane geçim kaynakları oldu...

Batı Karadeniz’in kestane ağaçlarıyla kaplı ormanları, köylülerin geçim kaynağı oluyor.

Zonguldak, Bartın ve Karabük ormanlık alanlarına giden vatandaşlar, ekim ayıyla birlikte dağlardan kestane toplayarak aile bütçesine katkı vermeye çalışıyor. İlerlemiş yaşına rağmen dik yamaçlarda kestane toplayan vatandaşlar, ekonomik sıkıntılarını bu sayede aşmaya çalışıyor.

67 yaşındaki emekli vatandaş Bekir Ünal, Bartın Ulus’a bağlı Kirsinler köyü Dereiçi mevkiinde kestane toplayarak geçimini sağlıyor. Köyü uzakta olduğu için haftada 1-2 akşam dağlarda barınakta geceleyen 23 yıllık emeklisi Ünal, günlük 20-30 kilo kestane topluyor. Topladığı kestaneleri satan Ünal, çocuklarının ve torunlarının giyim ve eğitim masraflarını karşılıyor.

Halkın Sesi muhabirinin sorularını cevaplandıran Bekir Ünal, “3 tane torun var. Giyim ve eğitim masraflarını çıkarıyor. Kilosunu 10 lira ile 15 lira arasında değişen fiyatlardan alıcılara satıyorum. Köyüm uzak olduğu için bahçemdeki barınakta kalıyorum. Bartın kestanesi çok lezzetlidir. Faydası çok. O yüzden tercih ediliyor.” dedi.

GÖRÜNDÜĞÜ KADAR KOLAY DEĞİL

Kestane toplamanın göründüğü kadar kolay olmadığını anlatan Bekir Ünal, şunları söylüyor:

“Ben çoluk çocuğun istikbalini sağlamak için kestane topluyorum. Haftada 2-3 defa geliyorum. Geldiğimde 1-2 akşam kalıyorum. Yolum çok uzak olduğu için devamlı gelip gitmek zahmetli oluyor. O yüzden kalıyorum. Bunları müşteriye verip çoluk çocuğumuzun istikbalini sağlıyoruz. Eğitim masrafı olsun, giyim eşyası olsun geçimimizi bununla görüyoruz. Toplaması çok zor oluyor. Ellerim hep yara oldu. O kadar basit değil. Yani neredeyse yaptığımız iş doktor masrafını karşılamayacak. Yine de Allah’a şükürler olsun.” (Abdullah Karabacak)