Köy Enstitülerinin kuruluşunun 75. Yılı nedeniyle ADD Zonguldak Şubesi yazılı bir basın açıklaması yaptı. Dernek Yönetim Kurulu adına Nazım Ayaroğlu’nun dernek merkezinden yaptığı açıklamada özetle şöyle dendi:

17 Nisan 2015 Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş yıldönümü.

75 yıl sonra, müthiş ve eşi görülmemiş bu eğitim atılımının bugün de tartışılıyor ve kutlanılıyor oluşu, Köy Enstitüleri gerçeğinin önemini ortaya koyuyor.

Özü neydi bu eğitim atılımının?

Bunu anlamak için, Sakarya Savaşı’nın sürdüğü o günlerde toplanan Eğitim Kurultayı’nda MUSTAFA KEMAL’İN sözlerine bakalım:

“…Ulusal eğitimden söz ettiğim zaman bütün geleneksel inançlardan, Doğu’dan ya da Batı’dan gelen bütün yabancı etkenlerden arınmış, ulusal niteliğimize uygun eğitimi anlıyorum.”

Daha o günlerde, Mustafa Kemal birçok konuda olduğu gibi, eğitim sorunumuza yönelik olağanüstü öngörülerini de açıklıyordu.

Ve diyordu ki Mustafa Kemal, “ Eğitimdir ki bir ulusun ya özgür, bağımsız, ünlü ve yüce bir toplum olarak yaşatır, ya da tutsaklığa sürükler.”

3 Mart 1924’te hilafetin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat’ın (Öğretim Birliği Yasası) çıkarılması bu amaca yöneliktir. Neydi amaç:

Cumhuriyet’le bağdaşmayan hukuk ve eğitim dizgesi kalkacak,

Cumhuriyet, “ümmeti” uluslaştıracak, her şeye boyun eğen, iç ve dış sömürüyü “yazgı” sayan, kurtuluşu başka dünyada arayan “kul”  “birey”, bilinçli yurttaş durumuna getirilecek!

Köy Enstitüleri böylesi bir toplum yaratmayı amaçlıyordu.

Büyük eğitimciler, İ. Hakkı Tonguçlar, efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yüceller, Mustafa Kemal’in bu destansı aydınlanmacılığının özünü ve yönünü özümsemiş ve kavramış olduklarından, Köy Enstitüleri mucizesini yaratabildiler.

Bugün 2015’lerde, eğitim dizgemizdeki durum ne yazık ki, 1940’ların çok gerisinde olmakla kalmıyor. 4+4+4 denilen bir eğitim ucubesi dayatmasıyla “kindar ve dindar nesil” yetiştirmek hedefleniyor.

Ancak, toplumsal ve nesnel gerçekler böylesi dayatmaları kabullenmiyor. Böylesi dayatmalar, Cumhuriyetimizin aydınlanmacı doğrultusuyla örtüşmüyor.

Bu nedenledir ki,  4+4+4 ucubesi, şimdiden iflas itmiş, uygulamada aksayan birçok yön, kimi yetkililerce de eleştiriliyor, yeniden değerlendirilme gereksinmesi dillendiriliyor.

Biz Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, karanlığa karşı savaşan efsanevi eğitim aydınlanmacılarımızı saygıyla selamlıyoruz.

Cumhuriyetçi ve aydınlanmacı eğitim yolundaki mücadelede, azim ve kararlılığımızı bir kez daha belirtiyoruz.

Şubemiz Köy Enstitülerinin 75. kuruluş yıl dönümü nedeniyle 21 Nisan Salı günü saat 18.00 da Maden Mühendisleri odası lokalinde Mahir TEKİN, Muharrem KILIÇ, Necati GÖKTAŞ VE Ali Nuri Güntekin’in konuşmacı olarak katılacağı “CUMHURİYETİN EĞİTİM ÇINARLARI KÖY ENSTİTÜLERİNİ ANLATIYOR” konulu bir panel düzenlenmiştir. Üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.